Buzz

O Πόλεμος των Κουμπιών...συνεχίζεται!

στα 10

Το κλασικό αντιμιλιταριστικό παιδικό ανάγνωσμα του Λουί Περγκό επιστρέφει για τέταρτη φορά στο σινεμά αποδεικνύοντας πως ο ανώφελος «Πόλεμος των Κουμπιών» δεν σταμάτησε ποτέ...

O Πόλεμος των Κουμπιών...συνεχίζεται!

Γραμμένος το 1912, ο «Πόλεμος των Κουμπιών» θα γινόταν γρήγορα ένα ορόσημο της εφηβικής λογοτεχνίας, κυρίως λόγω των αντιπολεμικών του μηνυμάτων μέσα από την αντίστιξη του πολέμου δύο παιδικών συμμοριών από αντίπαλα γαλλικά χωριά με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά θα γινόταν το 1937 από τον Ζακ Νταρόι με τίτλο «La Guerre des Gosses», ενώ το 1962 ο Ιβ Ρομπέρ θα έκανε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του αποτυπώνοντας σε μια κλασική παιδική ταινία τις αναμνήσεις του Περγκό, κερδίζοντας το βραβείο Ζαν Βιγκό που δίνεται σε νέους Γάλλους σκηνοθέτες. Εκτοτε, ο «Πόλεμος των Κουμπιών» θα μεταφερόταν ακόμη μια φορά στον κινηματογράφο από τον Ιρλανδό Τζον Ρόμπερτς σε μια μάλλον ασθενική διασκευή, ξεχασμένη από τον χρόνο.

Ηταν, λοιπόν, θέμα χρόνου για την γαλλική βιομηχανία να επιστρέψει στον «Πόλεμο των Κουμπιών», αυτή τη φορά με μια παραγωγή 12.8 εκ. δολ., σκηνοθέτη τον Γιαν Σαμουέλ του «Αγάπα με αν Τολμάς», παραγωγό τον Ζοάν Σφαρ του «Γκενσμπούργκ» και εταιρία παραγωγής και διανομής την TF1 International.

Η διασκευή του Σαμουέλ τοποθετεί την ιστορία την δεκαετία του '60, αλλά, όπως υποστηρίζει η παραγωγή, θα παραμείνει πιστή στην ιστορία του Περγκό ενώ οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση της ταινίας στο φεστιβάλ Καννών υπήρξαν θριαμβευτικές, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της ερχόμενης σεζόν για τα γαλλικά ταμεία.

Η ταινία θα βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 14 Σεπτεμβρίου του 2011.