Buzz

Ο Μίκαελ Μπάλχαουζ ήταν κάτι περισσότερο από ο αγαπημένος διευθυντής φωτογραφίας του Μάρτιν Σκορσέζε

στα 10

Ενας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια, έχοντας αποσυρθεί και επιστρέψει στη Γερμανία, εκεί όπου ξεκίνησε τη θρυλική του καριέρα.

Ο Μίκαελ Μπάλχαουζ ήταν κάτι περισσότερο από ο αγαπημένος διευθυντής φωτογραφίας του Μάρτιν Σκορσέζε

«Αν καταφέρεις να συνεργαστείς καλά με τον Φασμπίντερ, τότε μπορείς να το κάνεις με οποιονδήποτε σκηνοθέτη», είχε δηλώσει ο Μίκαελ Μπάλχαουζ, ο οποίος για πολλούς θα είναι για πάντα ο διευθυντής φωτογραφίας που πείστηκε από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ να κάνει μια λήψη 360 μοιρών για το «Martha» του 1974.

Ηταν τότε που ο Μάρτιν Σκορσέζε τον σκέφτηκε για να γυρίσουν μαζί μια φτηνή ταινία στη Νέα Υόρκη, το «After Hours». Εξήγησε στον Μπάλχαουζ πως έχει μόνο 4 εκατομμύρια δολάρια και 40 νύχτες για να γυρίσει ολόκληρη την ταινία: «Μάρτι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίζουμε 15 σκηνές μέσα σε ένα βράδυ. Μπορώ να το κάνω αυτό. Το έκανα και με τον Φασμπίντερ».

Ballhaus Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ballhaus Πίσω από την κάμερα, με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με τον οποίο συνεργάστηκε σε 16 ταινίες

Ballhaus World on a Wire

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπήρχε τίποτα που ο Μίκαελ Μπάλχαουζ να μην μπορούσε να κάνει, με πρώτο και κυριότερο το να συνεργαστεί στενά με τον Μάρτιν Σκορσέζε σε πέντε ακόμη ταινίες με τελευταία το «The Departed», αλλά και να υπογράψει μερικές από τις ωραιότερες και σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών.

Υποψήφιος για τρία Οσκαρ, ένα το 1987 για το «Broadcast News», ένα το 1989 για το «The Fabulous Baker Boys» και ένα το 2002 για το «Gangs of New York», ο Μπάλχαουζ είναι υπεύθυνος για τη φαντασμαγορία του «Δρακουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Εργαζόμενο Κορίτσι» του Μάικ Νίκολς, το «Quiz Show» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και φυσικά τα τέσσερα αριστουργήματα του Μάρτιν Σκορσέζε: το «Χρώμα του Χρήματος», τον «Τελευταίο Πειρασμό», τα «Χρόνια της Αθωότητας» και τα «Καλά Παιδιά».

The Last Temptation of Christ 607 Ο Τελευταίος Πειρασμός

Working Girl 607 Εργαζόμενο Κορίτσι

Broadcast News 607 Broadcast News

The Fabulous Baker Boys 607 The Fabulous Baker Boys

Dracula 607 Bram Stoker's Dracula

«Ο Φασμπίντερ και ο Σκορσέζε έχουν τις εικόνες των ταινιών τους στο κεφάλι τους. Φαντάζονται πως θέλουν να μοιάζουν οι ταινίες τους. Και αυτό είναι καλό. Η ιδέα είναι το πιο σημαντικό πράγματα. Η εκτέλεση είναι πιο εύκολη. Μπορείς να βρεις πάντα τρόπους να ξεπεράσεις τα τεχνικά προβλήματα και μπορείς να εκτελέσεις οποιαδήποτε ιδέα αρκεί να μην είναι τελείως τρελή. Το να βρεις την ιδέα είναι το δύσκολο κομμάτι της δουλειάς. Είμαι τυχερός γιατί είμαι το είδος του διευθυντή φωτογραφίας που τις περισσότερες φορές έχω ιδέες.»

Δείτε εδώ τη διάσημη σκηνή των 360 μοιρών από το «Martha» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ:


Δείτε εδώ το κλασικό μονοπλάνο από τα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε:


Δείτε εδώ το βίντεο κλιπ του «Papa Don't Preach» που φώτισε ο Μίκαελ Μπάλχαουζ:


Δείτε εδώ τον Μίκαελ Μπάλχαουζ να μιλάει για τα γυρίσματα του «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ»


Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα στον Μίκαελ Μπάλχαουζ


O Μάρτιν Σκορσέζε αποχαιρέτησε τον πολύτιμο συνεργάτη του με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Γι' αυτόν, τίποτα δεν ήταν απίθανο. Αν του ζητούσα κάτι δύσκολο, θα το προσέγγιζε με ενθουσιασμό. Ποτέ δεν μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι και του άρεσαν οι προκλήσεις. Αν μας τέλειωνε ο χρόνος, θα έβρισκε κάποιον τρόπο να τα κάνει όλα πιο γρήγορα. Και αν έπρεπε να μειώσουμε την προετοιμασία λόγω χρημάτων, καθόταν μαζί μου για να βρούμε την άκρη. Αληθινά, μου έμαθε πράγματα και άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμουν το σινεμά. Ηταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Ηταν επίσης ένας πολύτιμος και αναντικατάστατος φίλος. Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για μένα.»

Ballhaus Με τον Μάρτιν Σκορσέζε στα γυρίσματα του «The Departed»

Δείτε ακόμη: Μάρτιν Σκορσέζε: σπάνιες φωτογραφίες από τα 45 χρόνια καριέρας του