Buzz

Ο Ντάστιν Χόφμαν κατάλαβε τις γυναίκες χάρη στο «Τούτσι»

στα 10

Σε μια εκπληκτική συνέντευξη, ο ηθοποιός εξομολογείται ότι ενσαρκώνοντας την Ντόροθι Μάικλς στο «Τούτσι» του 1982, κατάλαβε τι σημαίνει να είσαι απλώς «ενδιαφέρουσα» γυναίκα!

Ο Ντάστιν Χόφμαν κατάλαβε τις γυναίκες χάρη στο «Τούτσι»

Η συνέντευξη που έδωσε τον Δεκέμβριο στο American Film Institute ο Ντάστιν Χόφμαν απέκτησε ξαφνικά viral δύναμη, επειδή, απλώς, είναι εξαιρετικά χαριτωμένη και σοφή. Εκεί, ο 76χρονος, πλέον, ηθοποιός εξήγησε με συγκινητική ειλικρίνεια πώς ο ρόλος του στο «Τούτσι» 30 χρόνια νωρίτερα τον βοήθησε να καταλάβει τι σημαίνει για μια γυναίκα να μην είναι ιδιαίτερα όμορφη ή ελκυστική.

«Ενστικτωδώς ένιωθα,» εξηγεί ο Ντάστιν Χόφμαν, «ότι αν δεν κατάφερνα να περπατήσω με τα ρούχα και το μακιγιάζ μου στους δρόμους της Νέας Υόρκης, χωρίς οι περαστικοί να λένε ‘ποιος είναι αυτός ο τύπος ντυμένος γυναικεία’, ή να γυρίζουν να με κοιτάνε σε στιλ ‘ποιο είναι αυτό το τέρας;’, δε θα μπορούσα να γυρίσω την ταινία. Δεν ήθελα να δυσκολεύεται το κοινό να πιστέψει τη μεταμόρφωσή μου. Κι όταν φτάσαμε σε κείνο το σημείο και είδα τον εαυτό μου στην οθόνη, σοκαρίστηκα γιατί δε μου φάνηκα ιδιαίτερα ελκυστική ως γυναίκα.»

Ετσι, αποφασισμένος να τα καταφέρει, ο Ντάστιν Χόφμαν είπε στους ενδυματολόγους και μακιγιέρ της ταινίας, «Με κάνατε να μοιάζω με γυναίκα. Τώρα, κάντε με να μοιάζω με όμορφη γυναίκα! Γιατί θεωρούσα ότι, εφόσον θα ενσάρκωνα μια γυναίκα ηρωίδα, θα έπρεπε να είμαι όσο το δυνατόν πιο όμορφη.»

Αλλά κάπου εκεί ο ηθοποιός αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Η δημιουργική ομάδα της ταινίας του εξήγησε, «Μέχρι εκεί πάει. Τώρα είσαι όσο όμορφη μπορούμε να σε κάνουμε», λόγια που ο Χόφμαν θυμάται βουρκώνοντας!

«Εκείνη τη στιγμή,» εξηγεί ο ηθοποιός, «είχα μια αποκάλυψη. Γύρισα στο σπίτι και πήγα στη γυναίκα μου κλαίγοντας. Της λέω, πρέπει να την κάνω αυτήν την ταινία. ‘Γιατί;’, μου λέει εκείνη. Επειδή, της απαντώ, είμαι μια ενδιαφέρουσα γυναίκα όταν βλέπω τον εαυτό μου στην οθόνη. Και ξέρω ότι αν με συναντούσα σ’ ένα πάρτι, δε θα μου έπιανα ποτέ την κουβέντα, γιατί η ηρωίδα μου δεν πληροί εμφανισιακά τις απαιτήσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να καλύπτει μια γυναίκα για να της ζητήσουμε να βγούμε ραντεβού. Υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες γύρω μας που δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσω, γιατί μου έχει γίνει πλύση εγκεφάλου.»

Φυσικά, ο Ντάστιν Χόφμαν, για το ρόλο του ως Ντόροθι Μάικλς / Μάικλ Ντόρσι ήταν υποψήφιος για Οσκαρ – σε συνολικά 10 υποψηφιότητες και μία νίκη για την Τζέσικα Λανγκ στον Β’ Γυναικείο – ενώ το απολαυστικό «Tootsie» που σκηνοθέτησε το 1982 ο Σίντνεϊ Πόλακ βρίσκεται στη 2η θέση στη λίστα του American Film Institute(μετά το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό») με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών. Αλλά και σ’ αυτό, η απάντηση του Ντάστιν Χόφμαν είναι αφοπλιστική: «Αυτή η ταινία για μένα ποτέ δεν ήταν κωμωδία!»

Το «μάθημα ζωής» του Ντάστιν Χόφμαν, πάντως, γίνεται ιδιαίτερα εμφανές από τον τρόπο που χειρίζεται τις γυναίκες ηρωίδες του στην ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος, το γλυκύτατο «Κουαρτέτο».

Θυμηθείτε εδώ το «Tootsie» στο τρέιλερ του 1982