Buzz

O αθηναϊκός Δεκέμβρης του 2008 στο Χόλιγουντ!

στα 10

Ετοιμή είναι η ταινία του Δημήτρη Βόρρη με τίτλο «December Riots», η οποία αφηγείται όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα με κεντρική αναφορά στο φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

O αθηναϊκός Δεκέμβρης του 2008 στο Χόλιγουντ!

Ο τίτλος της καινούριας ταινίας του Δημήτρη Βόρρη, παραγωγής της αμερικανικής εταιρίας Metaphor Entertainment, είναι σαφής: «December Riots (Or How I Lost My Country And Never Found It).

Εμπνευσμένη από τα γεγονότα που στιγμάτισαν την ελληνική κοινωνία, τον Δεκέμβριο του 2008 και με αποκορύφωμα τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Δημήτρης Βόρρης επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για να αφηγηθεί μια ιστορία που θέλει Ευρωπαίους και Αμερικάνους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα art house κινηματογράφο στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που έξω στο δρόμο οι διαδηλώσεις βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Αυτό ήταν που συνέβη και στον ίδιο την 8η Δεκεμβρίου του 2008, όταν εγκλωβίστηκε σε κεντρικό σινεμά της Αθήνας στο οποίο βρίσκονταν και κάποιοι ξένοι, ζώντας σαν ένα κλειστοφοβικό θρίλερ μια από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Μπερδεύοντας το fiction με το ντοκιμαντέρ, ο Βόρρης έχει συμπεριλάβει στην ταινία και ντοκουμέντα από τις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου, αλλά και έξτρα υλικό από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων», τον Ιούνιο που μας πέρασε, δίνοντας έτσι το στίγμα μιας χώρας σε συνεχή εξέγερση στη μορφή ενός χολιγουντιανού θρίλερ.

Οπως δήλωσε στο Screen International o σκηνοθέτης: «Το γεγονός ότι έχουμε και πάλι διαδηλώσεις στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως κανείς δεν έχει ξεχάσει το αναίτιο φόνο του Αλέξανδρου. Υπάρχει ακόμη οργή και θυμός που χρειάζεται να εκτονωθεί και ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Αν και μια ταινία μυθοπλασίας δεν μπορεί να είναι αυτή που θα απαντήσει στα εκατομμύρια των ερωτήσεων και των διλημμάτων, το “December Riots” τιμά τη μνήμη του Αλέξανδρου και ελπίζω πως οι θεατές σε όλον τον κόσμο θα δουν μέσα από την ταινία μια νέα προοπτική για την διαφθορά και την πτώση της Ελλάδας».

Ο Δημήτρης Βόρρης είναι περισσότερο γνωστός για τις τρεις ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Αρχαιούλη («Το Συμποσιο του Αρχαιούλη» του 2000, το «Ο Αρχαιούλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες» του 2002 και «Αρχαιούλης 3: Χαμένοι στην Αθήνα» του 2003°, ενώ έχει κάνει σπουδές και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Αμερική. Το «December Riots» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.