Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x: ημέρα πρώτη και δεύτερη, τα dessous

στα 10

Κάθε μέρα, τα νέα από την κίνηση του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x. Τι και ποιος ξεχώρισε, τα hits και τα misses της κινηματογραφική διοργάνωσης.

Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x: ημέρα πρώτη και δεύτερη, τα dessous

Επίσημη πρεμιέρα για τις Νύχτες Πρεμιέρας η Τετάρτη, πρώτη μέρα για το κοινό η Πέμπτη. Παρακάτω ό,τι είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε:

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ στην επίσημη πρεμιέρα του, προκαλώντας αμηχανία στο κοινό (ειδικά το πιο low profile του Απόλλωνα), το οποίο από τη μία δεν ήθελε να προσβάλλει τη διοργάνωση, από την άλλη ήθελε να αποδοκιμάσει τον Δήμαρχο που έμοιαζε να διακόπτει την αδράνειά του γι’ αυτό το κινηματογραφικό διάλειμμα.

Ωραία ιδέα το χορευτικό από τους «Athens Swing Cats» στην έναρξη του Φεστιβάλ, συμβάδιζε και με το πνεύμα του «Artist» που προβλήθηκε αμέσως μετά – αλλά τα κορίτσια δεν μπορούσαν να είναι λίγο πιο καλοντυμένα και να μην παραπέμπουν σε νοσοκόμες από μιούζικαλ του Λαρς φον Τρίερ;

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, εγκαινιάζοντας τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, χαρακτήρισε το φετινό Φεστιβάλ ως «175 ταινίες-άμυνα ζώνης απέναντι σε αυτά που μας στοιχειώνουν.» Στην προβολή και στο πάρτυ που ακολούθησε στο (εξαντλητικά ζεστό αυτήν τη χρονιά) Pasaji, εμφανίστηκαν πολλοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί για να τιμήσουν το Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Νίκος Περάκης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Στράτος Τζίτζης, Σύλλας Τζουμέρκας, Ολγα Μαλέα, Θέμις Μπαζάκα, Ορφέας και Ντίνος Αυγουστίδης, Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Συγκίνησε την αίθουσα την Πέμπτη η ελληνοαυστραλέζα σκηνοθέτης Νάντια Τας, παρουσιάζοντας τη νέα της ταινία, «Matching Jack», όχι γιατί είπε κάτι βαθυστόχαστο, ούτε γιατί στην αίθουσα βρισκόταν κι η μητέρα της, αλλά επειδή έμοιαζε ν’ αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα κι αυτές τις μέρες η στοργή μας έχει λείψει.

Γεμάτος ήταν ο Απόλλων στις «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, ο οποίος μεταξύ συνεργατών, φίλων και κοινού παρουσίασε με καμάρι τη νέα του ταινία.

Αγαπημένη του κοινού από τη χθεσινή ημέρα βγήκε στα πηγαδάκια η αμερικανική ταινία «Στον Πάγο», του Αντριου Οπέχα ΜακΛέιν, ενώ οι πρώτες αποχωρήσεις σημειώθηκαν νωρίς στο «Karate-Robo Zaborgar», απ’ όσους δεν άντεξαν τη χαβαλεδιάρικη υπερβολή του.

Απόλυτη ανταπόκριση υπάρχει στα εισιτήρια που διαθέτει το Φεστιβάλ για τους ανέργους: σημειώνουν εκατό τοις εκατό προσέλευση, αν και ορισμένοι, εάν δε βρουν εισιτήριο για την πρώτη τους επιλογή που τυχόν είναι sold out, προτιμούν να αποχωρήσουν παρά να δουν δωρεάν μια άλλη ταινία!

Οσοι σκοπεύετε να πάτε σήμερα στο «Μεσοτοιχίες» εξασφαλίστε γρήγορα θέση – η πρωινή προβολή της ταινίας είχε πάνω από 150 άτομα κοινό και το φιλμ δημιούργησε ήδη word of mouth. Εάν, ωστόσο, θέλετε να πάτε ενάντια στο trend, δώστε μια ευκαιρία στο «Khodorkovsky» και συγκλονιστείτε από τα μυστικά της ρωσικής διαπλοκής!