Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έχει κέφια!

στα 10

Σε μια εμπνευσμένη επιλογή, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δίνουν κάθε βράδυ carte blanche στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και ενέσεις κινηματογραφικής ενέργειας και γνώσης στο κοινό τους.

Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έχει κέφια!
φωτό: Βασιλική Πολυχρονοπούλου

Η φωνή και ο λόγος του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου μάς είχαν λείψει: το πόσο πολύ δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει, μέχρι να τον δούμε να γυροφέρνει στις αίθουσες των Νυχτών Πρεμιέρας, χαμογελαστός και έτοιμος για κάθε νέα κινηματογραφική εμπειρία. Γιατί η παρουσία του στο φετινό Φεστιβάλ κατάφερε να μας αποδείξει πόσο εμείς μεγαλώσαμε και εκείνος παραμένει ενθουσιώδης και σε εγρήγορση, ταυτόσημος όχι μόνο με την ιστορία του σινεμά, αλλά κυρίως το μέλλον του.

bako01

Στο ειδικό τους τμήμα, οι Νύχτες Πρεμιέρας έδωσαν στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο carte blanche, ώστε να παρουσιάζει, κάθε βράδυ, από μία ταινία που έχει αγαπήσει στους θεατές του Φεστιβάλ. Η στιγμή είναι συγκινητική: τα φώτα σβήνουν και στην οθόνη εμφανίζεται το σήμα από την «Κινηματογραφική Λέσχη», τη θρυλική εκπομπή της ΕΤ-1 που επί τριάντα χρόνια σύστηνε στο ελληνικό κοινό το παγκόσμιο σινεμά.

bako02

Τα φώτα ανάβουν και στη σκηνή εμφανίζεται ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Και κάθε ίχνος συγκίνησης ή νοσταλγίας εξαφανίζεται, γιατί ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου (επί σειρά ετών και στην Καθημερινή), μιλάει σε διαφορετικό ύφος από εκείνο που γνωρίζουμε, γεμάτο ενέργεια, δύναμη, χιούμορ, σαν πραγματικά να διασκεδάζει που έχει και πάλι την ευκαιρία να εξηγήσει τις αρετές ταινιών που σημάδεψαν την ιστορία.

bako03

Εκπληκτικά συμφιλιωμένος με το σινεμά της επόμενης μέρας, τη νέα γενιά σκηνοθετών, τις τάσεις που τώρα εκκολάπτονται, την τεχνολογία και το web, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος μοιάζει, όσο εμείς μεγαλώναμε, να ανανεώθηκε και να διατήρησε ανέπαφο τον ενθουσιασμό του για την κάθε κινηματογραφική έκπληξη. Το χαιρόμαστε και το ζηλεύουμε.

bako04

Αν δεν προλάβατε να απολαύσετε τις παρουσιάσεις του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου, έχετε μια τελευταία ευκαιρία το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, στην προβολή της «Επιφώτησης» του Κριστόφ Ζανούσι στις 19.30 στο Odeon Οπερα 1.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τις Νύχτες Πρεμιέρας, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, εδώ.