Buzz

«No Place Like Home» βίντεο: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τομ Χίντλστοουν, Μάικλ Σιν συγκινούν στην καμπάνια της Unicef

στα 10

Eνα συγκινητικό βίντεο μας ανοίγει τα μάτια για την τωρινή κατάσταση των παιδιών της Συρίας, τα οποία δεν εξαφανίστηκαν επειδή εξαφανίστηκαν από τα βραδινά μας δελτία...

«No Place Like Home» βίντεο: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τομ Χίντλστοουν, Μάικλ Σιν συγκινούν στην καμπάνια της Unicef

Με ένα μικρό βίντεο που επιστρατεύει τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Μάικλ Σιν, Τομ Χίντλστοουν, Εμα Μπάντον, Ρίτα Ορα και Τίνι Τέμπ, UNICEF UK ξεκινά μία χειμωνιάτικη (κι όχι «Χριστουγεννιάτικη») καμπάνια στήριξης για τα παιδιά της Συρίας που ζουν πλέον σε τραγικές συνθήκες εξαθλίωσης. Για κάθε μία λίρα που προσφέρει ο βρετανός πολίτης στην καμπάνια, το βρετανικός κράτος δίνει άλλη μία.

Κι αν πιστεύετε ότι όλα αυτά καθησυχάζουν τις ένοχες αστικές μας συνειδήσεις, απλά να διευκρινήσουμε κάτι: παραπάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχασαν τα σπίτια και τις οικογένειές του. Εξι. Εκατομμύρια. Παιδιά. Περισσότερα από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων που δεν έχουν επαρκείς πόρους για να τα φροντίσουν. Και οι θερμοκρασίες είναι στους -6 βαθμούς Κελσίου. Αυτός ο μήνας λέγεται ότι ήταν ο πιο παγωμένος των τελευταίων δέκα χρόνων για τη Συρία. Ο,τι λοιπόν κι αν σημαίνει μια βοήθεια, κι από όποιο ένστικτό μας κι αν προκύπτει, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.

Η UNICEF προσπαθεί να συγκεντρώσει από όλες τις γειτονικές χώρες ζεστές κουβέρτες, ρούχα και φάρμακα για τα παιδιά. Αλλά οι πόροι λιγοστεύουν ολοένα.

«Η καρδιά μου βρίσκεται μαζί με τα εκατομμύρια παιδιών στη Συρία που έχασαν τ πάντα: τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, τα σπίτια τους» δηλώνει ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. «Αντιμετωπίζουν τον 3ο χειμώνα σε παγωμένες θερμοκρασίες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κι αυτά τα μέρη δεν τα αποκαλείς ''σπίτι'' σου ποτέ. Φανταστείτε ένα παιδί. Ανησυχώ ότι ο κόσμος πλέον κλείνει τα μάτια του στην κρίση της Συρίας...»

«Οταν γυρίζαμε το βίντεο σκεφτόμουν την Πρίστινα, την πατρίδα μου στο Κόσοβ» συμπληρώνει η Ρίτα Ορα. «Περάσαμε κι εμείς το μερίδιο αναταραχών και προβλημάτων, αλλά ευτυχώς τα ξεπεράσαμε. Αυτή τη στιγμή όμως, τα παιδιά στη Συρία βιώνουν βία που δεν περιγράφεται - τρέχουν να σωθούν από τα σπίτια τους μόνο με τα ρούχα που φοράνε. Και δεν ξαναγυρίζουν ποτέ. Η προσφορά σας στη UNICEF, θα τα βοηθήσει τουλάχιστον να κρατηθούν ζεστά από το κρύο...»

«Ενα μήνα πριν συμμετείχα σ' ένα ταξίδι της UNICEF στο Λίβανο και γνώρισα προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάτω από απελπιστικές συνθήκες» αφηγείται ο Μάικλ Σιν. «Οσο ένας βαρύς χειμώνας λες και τα μάχεται ακόμα περισσότερο, αυτά είναι στα όρια των σωματικών και ψυχολογικών τους δυνάμεων. Κανένα παιδί δε θα έπρεπε να ζει έτσι. Η UNICEF προσπαθεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες ενάντια, τουλάχιστον, στο κρύο. Μετά πρέπει να τα βοηθήσουμε να νιώσουν ασφαλή, να επιστρέψουν στο σχολείο, να ξαναχτίσουν τις ζωές τους...»

Δείτε το βίντεο κι αν θελήσετε να χαρίσετε £3/ 3,57E (οι οποίες μετατρέπονται σε 6 από το βρετανικό κράτος) στείλτε sms στο 0044 70111 γράφοντας μόνο WARM. Πιο σίγουρος τρόπος για όσους ζούμε εκτός Μ. Βρετανίας είναι η δωρεά μέσω πιστωτικής κάρτα - διαβάστε πώς στο επίσημο site της Unicef.

Διαβάστε επίσης: «Ούρλιαξε για τον πόνο του άλλου»: Ο Χαβιέ Μπαρδέμ στο νέο σπότ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα