Industry

Ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος γράφει το «Τίποτα»

στα 10

Οσο περιμένουμε τη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Η Κόρη του Ρέμπραντ», διαβάζουμε το νέο του μυθιστόρημα κι είναι σα να τον ακούμε να μιλάει...

Flix Team
Ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος γράφει το «Τίποτα»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκτός από παραγωγικότατος, αναγνωρισμένος κι αγαπημένος σκηνοθέτης, είναι ένας από τους πιο εύγλωττους ανθρώπους των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων και βάλε: χαριτωμένος, κυνικός, πονηρός, υπαρξιακός, απίθανος παραμυθάς και απολαυστική πηγή αποφθεγμάτων, είναι ένας άνθρωπος που θέλεις ν' ακούς. Και να διαβάζεις, τώρα που το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Τίποτα», ένα μυθιστόρημα αυτή τη φορά, είναι γραμμένο με την ίδια ποιότητα και την ίδια χάρη.

Δείτε ακόμη: Το Flix κρατάει… ποτήρι, στα γυρίσματα της «Κόρης του Ρέμπραντ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Φαντάστηκε το σώμα του να διαχωρίζεται από το μυαλό του και μπήκε στον πειρασμό να διαλέξει αν θα πήγαινε με το σώμα του ή με το μυαλό του. Η επιλογή τού φάνηκε ανυπέρβλητα δύσκολη και την εγκατέλειψε, αφού στο βάθος δεν του επέβαλλε κανείς να διαλέξει σώνει και καλά. Τελικά, όλες οι επιλογές είναι δύσκολες και είναι περίεργο που έχουν περάσει στη γλώσσα σαν κάτι ευχάριστο. «Διάλεξε ό,τι θες». «Ε, λοιπόν, τα διαλέγω όλα», φώναξε μέσα του ο Ζ. Ομως στο δίπολο Ζωή-Θάνατος κώλωσε. Οχι κι όλα.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Στην πρώτη του απόπειρα να σχεδιάσει ένα «σενάριο» μυθιστορήματος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ταξιδεύει ανάμεσα στη μυθοπλασία και το δοκίμιο, ανάμεσα στην περιπέτεια της ζωής και την περιπέτεια της σκέψης. Μ’ ένα λόγο προφορικό, στρέφεται επίμονα και βασανιστικά γύρω από τα επερχόμενα γηρατειά του ήρωά του κι ενώ το βιτριολικό χιούμορ μεταμορφώνει την απελπισία σε παιχνίδι, τη διαύγεια σε ειρωνεία και τη μελαγχολία του τέλους σε μειδίαμα, καταφέρνει, με τη μεσολάβηση της λογοτεχνίας, μια όχι και τόσο συνηθισμένη επίδοση: να πάρει στα σοβαρά το τίποτα!

Δείτε ακόμη: Νίκος Παναγιωτόπουλος, video-συνέντευξη εφ’όλης της ύλης. «Αυτοί που πλήττουν στις ταινίες, έχουν μια πληκτική ζωή!»

Οι Εκδόσεις Τόπος και το Flix κάνουν δώρο σε 5 τυχερούς αναγνώστες από ένα αντίτυπο του «Τίποτα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Για να τα διεκδικήσετε στείλτε email στο win@flix.gr, με τον ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας στο θέμα «Τίποτα - Νίκος Παναγιωτόπουλος». Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη, 6 Μαΐου και οι νικητές θα ειδοποιηθούν με email.

τίποτα cover 607

Διαβάστε ακόμη: