Buzz

Αυτό είναι το... αληθινό «Midsommar»

στα 10

Η νέα ταινία του Αρι Αστερ έρχεται, η νύχτα φεύγει. Με αφορμή το υπερ-τρομακτικό, λένε, «Midsommar», πήγαμε στη γιορτή του ηλιοστασίου στο Ελσίνκι - και γυρίσαμε σώοι.

Αυτό είναι το... αληθινό «Midsommar»

Το «Midsommar», το νέο φιλμ του («Hereditary») Αρι Αστερ, αφηγείται το εφιαλτικό χρονικό των διακοπών ενός ζευγαριού του οποίου η σχέση βρίσκεται σε κρίση. Το ζευγάρι ταξιδεύει στη Σουηδία για να επισκεφτεί ένα χωριό στο βουνό και να παρακολουθήσει ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται εκεί. Αυτό που ξεκινάει σαν ένα ειδυλλιακό ταξίδι καταλήγει σε ένα τρομακτικό παιχνίδι επιβίωσης εναντίον μιας παγανιστικής αίρεσης. Δείτε το τρέιλερ εδώ και συγκρατήστε στοιχεία:


Διαβάστε ακόμη: «Είμαι σίγουρος ότι το σκηνοθέτησε ο ίδιος ο σατανάς». Οι πρώτες αντιδράσεις για το «Midsommar» είναι εδώ

Με ενθουσιασμό, πήγαμε στην αληθινή γιορτή του «Midsommar» στο Ελσίνκι - όλη η Βόρεια Ευρώπη και ειδικά οι Βαλτικές Χώρες, η Σουηδία, η Φινλανδία, γιορτάζουν το θερινό ηλιοστάσιο με πίστη στην παράδοση και έντονα... παγανιστική διάθεση. Το δικό μας «Midsommar» ήταν, ευτυχώς, πιο συμβατικό από του Αρι Αστερ, αλλά η κινηματογραφική κι η πραγματική εμπειρία είναι περίπου ταυτόσημες. Πάρτε μια γεύση παρακάτω.

midsommar LEDA 607

Χιλιάδες κόσμου κατευθύνονται στο νησάκι Σεουρασάαρι, έξω από το Ελσίνκι, παραθαλάσσιο, έναν από τους κλασικούς τόπους όπου γιορτάζεται το Midsommer, ή η γιορτή του Αϊ-Γιαννιού για πιο διεθνές. Η ώρα στις παρακάτω φωτογραφίες είναι από τις περίπου 22.00 ως μετά τα μεσάνυχτα: ναι, είναι η νύχτα όπου δεν σκοτεινιάζει ποτέ.

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

Το νησάκι είναι μικρό, πυκνό δάσος, περικυκλωμένο από θάλασσα, με μόνιμους κατοίκους κυρίως πάπιες και γλάρους. Τα πράγματα ξεκινούν πολιτισμένα...

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

κι εξελίσσονται σε... cabin in the woods (η δεύτερη ξύλινη καμπίνα, συγκεκριμένα, υπερυψωμένη, χρησιμεύει για ν' αποθηκεύονται τα κρέατα και να μην τα φτάνουν οι επισκέπτριες αρκούδες!

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

Τα παιδιά παίζουν τους ξυλοπόδαρους κι άλλα ναΐφ παιχνίδια, οι ενήλικες επιδίδονται σε παραδοσιακούς χορούς, με φορεσιές ή όχι.

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

Δείτε ακόμη: Το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται φρικιαστικό στο νέο τρέιλερ του «Midsommar»

Πολλοί... φεστιβαλιστές, συγκεντρώνονται στην παραλία όπου, μετά τις ομιλίες και τη χαρακτηριστική μουσική του τύμπανου, όταν περάσει ικανά η ώρα, οι βάρκες θ' ανάψουν τις μεγάλες φωτιές, στημένες μέσα στη θάλασσα.

midsommar LEDA 607

Αλλοι θα παρασυρθούν από το σύρε κι έλα της στολισμένης κούνιας...

midsommar LEDA 607

...ενώ στο κέντρο του χώρου δεσπόζει ο παραδοσιακός λευκός στύλος: στολισμένος με κλαδικά και φύλλα, θα παραμείνει έτσι ως την επόμενη χρονιά, ως το επόμενο Midsommer, που θα γυμνωθεί και θα ντυθεί από την αρχή.

midsommar LEDA 607

Το dress code επιβάλλει, όχι μεν λευκά φορέματα και παντελόνια-πιτζάμες, αλλά casual look και, οπωσδήποτε, πλούσιο στεφάνι από λουλούδια και φύλλα στα μαλλιά.

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

Ο κόσμος που συγκεντρώνεται στο Σεουρασάαρι δεν πίνει αίμα και δεν τρώει... σάρκες. Αντε καμιά μπίρα και, κυρίως, λουκάνικα, ενώ στο χώρο προσφέρονται όλα τα κομφόρ.

midsommar LEDA 607

Την ώρα της «κορύφωσης», οι Αρχές πατούν το φρένο: μπορεί ο καιρός να είναι γλυκός, αλλά οι άνεμοι απαγορεύουν τις ανοιχτές φωτιές: no bonfires for us. Εκείνο που σίγουρα ανάβει, ωστόσο, είναι ο θαυμασμός για το τοπίο, το φως, ένα μαγικό, πράγματι μυσταγωγικό νησάκι κι ένα λαό που συνεχίζει να ζει αυθεντικά κοντά στη φύση. Οσο για αιρέσεις, ούτε ίχνος.

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

midsommar LEDA 607

Διαβάστε ακόμη: Ο Τζόρνταν Πιλ πλέκει το εγκώμιο του «Midsommar» του Αρι Αστερ