Φεστιβάλ / Βραβεία

O Κέβιν Χαρτ δεν θα είναι τελικά ο επόμενος παρουσιαστής των Οσκαρ

στα 10

Μια σειρά από παλιά ομοφοβικά «αστεία» και tweets και η άρνησή του να απολογηθεί, ανάγκασαν την Ακαδημία να αναζητά καινούριο παρουσιαστή.

O Κέβιν Χαρτ δεν θα είναι τελικά ο επόμενος παρουσιαστής των Οσκαρ

Ο Κέβιν Χαρτ μπορεί να είναι ένας από τους πιο πετυχημένους κωμικους των ημερών μας στην Αμερική, αλλά το καλό γούστο, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση, μάλλον δεν είναι ανάμεσα στα πιο βασικά χαρακτηριστικά του.

Σε μια καριέρα που ξεκίνησε από το stand up για να καταλήξει σε χολιγουντιανές κωμωδίες και σε μια δημόσια ζωή που καταγράφηκε σε συνεντεύξεις και στα δικά του social media, αν ξύσεις έστω και λίγο κάτω από την επιφάνεια δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις την βαθιά ομοφοβία του.

Φυσικά η κωμωδία οφείλει να είναι αιχμηρή, άβολη, μπορεί να είναι ακόμη και χοντροκομμένη, αλλά το να κάνεις ένα αστείο για το πως έδειρε τον γιο του όταν τον βρήκε να τρίβεται πάνω σε ένα άλλο αγοράκι, να δηλώνεις ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να παίξεις έναν gay ρόλο, να χρησιμοποιείς την λέξη fag δημοσίως και να επαναλαμβάνεις τα πιο φτηνά ομοφοβικά κλισέ στις κωμωδίες και την ζωή σου, πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τα όρια.

Οπότε προφανώς ο Κέβιν Χαρτ δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να παρουσιάσει την απονομή των βραβείων Οσκαρ ειδικά σε μια εποχη που η βιομηχανία του κινηματογράφου προσπαθεί να είναι ευαισθητοποιημένη και ανοιχτή σε όλους, και ήταν σαφώς ένα λάθος της Ακαδημίας να προτείνει τον ρόλο στον κωμικό.

Δείτε ακόμη: Και ο επόμενος παρουσιαστής των Οσκαρ θα είναι ο...

Από την άλλη κι ο ίδιος πριν τελικά απολογηθεί λέγοντας «λυπάμαι αν πλήγωσα κάποιους, θέλω να ενώνω τους ανθρώπους και να μην τους χωρίζω», έμοιαζε αποφασισμένος να μην απολογηθεί, λέγοντας ότι έχει ήδη μιλήσει για τα λάθη του παρελθόντος, ότι τώρα πια είναι ένας άλλος άνθρωπος κι ότι ακόμη «ο κόσμος μας έχει τρελαθεί».

Ομως ακόμη κι αν μερικές φορές οι άνθρωποι στο Χόλιγουντ κι ακόμη περισσότερο στο internet συχνά μπορούν να αγγίξουν το σημείο που η πολιτική ορθότητα συναντά την μαζική υστερία, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι άνθρωποι αλλάζουν.

Στην περίπτωση του Χαρτ όμως η αυθάδης άρνησή του να δηλώσει συγνώμη στις πρώτες του αυθόρμητες αντιδράσεις, δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τόσο εύκολα κι ότι η απόφαση (δική του ή της Ακαδημίας) να μην είναι τελικά παρουσιαστής της τελετής ήταν αναμφίβολα σωστή.

Κι ελπίζουμε να είναι η αφορμή ο Κέβιν Χαρτ και πολλοί άλλοι να αντιληφθούν ότι αν βρεις τον γιο σου να παίζει με το κουκλόσπιτο της αδελφής του, η σωστή αντίδραση δεν είναι να του το σπάσεις στο κεφάλι.

Δείτε ακόμη: O Γιώργος Λάνθιμος και οι πρωταγωνίστριές του στο οσκαρικό εξώφυλλο του Hollywood Reporter