Buzz

Οταν ο Φίλιπ Χόλσμαν έκανε τ' αστέρια να πηδούν

στα 10

Στη δεκαετία του '50, τη δεκαετία της... πόζας, ένας (σπουδαίος) φωτογράφος απελευθέρωσε τους επώνυμους με το φακό του.

Οταν ο Φίλιπ Χόλσμαν έκανε τ' αστέρια να πηδούν

Με αφορμή μια νέα έκθεση φωτογραφίας στην Αγγλία, απολαμβάνουμε τα πορτρέτα του φωτογράφου Φίλιπ Χόλσμαν, αλλά συλλογιζόμαστε και τη λογική του... jumpology!

Δείτε ακόμη: Oscars 2019 | 10 στιγμές από τα παρασκήνια

Γεννημένος στη Λετονία, στη Ρήγα, μετανάστης στη Νέα Υόρκη, ο Φίλιπ Χόλσμαν έγινε ένας από τους διασημότερους - και πιο αγαπημένος των «αντικειμένων» του - φωτογράφους του περασμένου αιώνα. Μια ιδιαίτερη σειρά φωτογραφιών του, ωστόσο, που ξεκίνησε το '50 και διέτρεξε δεκαετίες, έχει μείνει περισσότερο ιστορική: είναι η σειρά που ονομάζεται «Jump» (με τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και το αντίστοιχο λεύκωμα) και ξεκίνησε με αφορμή την Ελινορ Φορντ, σύζυγο του δημιουργού της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

halsman 607Η Ελινορ Φορντ έκανε την αρχή...

Πηγαίνοντας να τη συναντήσει για να της κάνει το πορτρέτο, ο Χόλσμαν σκέφτηκε να τη φωτογραφήσει ενώ πηδά στον αέρα, να τη βγάλει, δηλαδή, από το αυστηρό, συγκρατημένο πλαίσιο της εποχής. Η Ελινορ Φορντ δέχτηκε, έβγαλε τα γοβάκια της κι έδωσε αφετηρία σ' ένα σχέδιο που συνεχίστηκε για τα επόμενα έξι χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας ηθοποιούς, λογοτέχνες, επιστήμονες, πολιτικούς, όσους είχαν το θάρρος να πετάξουν για λίγο πάνω από τη γη.

halsman 607

Σε ελάχιστες από τις φωτογραφίες, ο Χόλσμαν πηδά μαζί με τον, συνήθως την, σταρ που φωτογραφίζει - όπως σ' αυτό το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο με την Γκρέις Κέλι και τις ζαρτιέρες της. Οταν η φωτογραφία αυτή εκδόθηκε, η Κέλι έσπευσε να τηλεγραφήσει στον Χόλσμαν να επισημάνει ότι, όταν φωτογραφήθηκε, η Γκρέις δεν ήταν ακόμα πριγκίπισσα! Ο Χόλσμαν, στην πορεία, ανέπτυξε μια ολόκληρη θεωρία για το πώς οι άνθρωποι πηδούν στον αέρα και την ονόμασε «jumpology». Σύμφωνα μ' αυτήν, όσοι πηδούν χωρίς να κουνούν τα χέρια τους είναι εσωστρεφείς, όσοι απλώνουν τα χέρια είναι φιλόδοξοι, ενώ όσοι, ενήλικες, πηδούν με τα γόνατα λυγισμένα, επιστρέφουν, έστω στιγμιαία, στην παιδική τους ηλικία. Απολαύστε παρακάτω μια επιλογή από τις φωτογραφίες της συλλογής «Jump» που υπέγραψε ο Φίλιπ Χόλσμαν για τη Magnum.

halsman 607Μπριζίτ Μπαρντό

halsman 607Αντρέ Μπρετόν

halsman 607Ντιν Μάρτιν και Τζέρι Λούις

halsman 607Αβα Γκάρντνερ

halsman 607Οντρεϊ Χέπμπορν

halsman 607Σαλβαντόρ Νταλί και γάτες

halsman 607Ερθα Κιτ

halsman 607Σοφία Λόρεν

Δείτε ακόμη: Oscars 2019 | Οι σταρ ποζάρουν στον φακό του Vanity Fair

halsman 607Η Μέριλιν Μονρό με τον Φίλιπ Χόλσμαν

halsman 607Ο Δούκας και η Δούκισσα του Γουίνδσορ

halsman 607Γκράουτσο Μαρξ

halsman 607Κιμ Νόβακ

halsman 607Αντονι Πέρκινς

halsman 607Ρίτσαρντ Νίξον

halsman 607Σίρλεϊ ΜακΛέιν

halsman 607 Πίτερ Ουστίνοφ

halsman 607 Ρόμπερτ Οπενχάιμερ

halsman 607 Ζακ Τατί

Δείτε ακόμη: H Lady Gaga κι ο Μπράντλεϊ Κούπερ έκαναν τα Οσκαρ να αξίζουν