Buzz

H Τζούντι Ντεντς χάνει το φως της (κι όχι για ταινία)

στα 10

Η σπουδαία οσκαρική ηθοποιός αποκάλυψε ότι χάνει το φως της λόγω μίας εκφυλιστικής αρρώστιας, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποσύρεται από το σινεμά...

H Τζούντι Ντεντς χάνει το φως της (κι όχι για ταινία)

Η Τζούντι Ντεντς ομολόγησε πριν από λίγο σε βρετανική εφημερίδα ότι τυφλώνεται λόγω μίας ασθένειας που ονομάζεται «Κηλιδώδης Εκφυλισµός» (macular degeneration).

Η 77χρονη οσκαρική κυρία που αυτή την εποχή γυρίζει την έβδομη Τζέιμς Μποντ ταινία της «Skyfall» ομολόγησε ότι παλεύει με την ασθένεια, αλλά η νόσος κερδίζει: αυτή τη στιγμή μπορεί να διακρίνει πρόσωπα μόνο όταν στέκονται κοντά και ευθεία μπροστά της. «Δεν μπορώ να διακρίνω καν τον άνθρωπο που τρώω μαζί του σ' ένα εστιατόριο. Με τρελαίνει αυτό. Νιώθω συνεχώς ότι κάτι χάνω...»

Ο Κηλιδώδης Εκφυλισµός (MD) είναι µια ασθένεια των µατιών που δηµιουργεί. µόνιµη απώλεια της κεντρικής όρασης. Τα τυπικά συµπτώµατα περιλαµβάνουν τις ίσιες γραµµές να φαίνονται κυµατώδειςή διαστρεβλωµένες, ή αυξανόµενη δυσκολία στην ανάγνωση. Αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης για άτοµα άνω των 50 χρόνων στον δυτικόκόσµο, επηρεάζοντας περίπου 25-30 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Παρόλα αυτά η Ντεντς δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ούτε να εγκαταλείψει τη δουλειά της ηθοποιού. «Θα μου είναι πολύ σκληρό χτύπημα να αποσυρθώ και η ζωή μου είναι αρκετά σκληρή ήδη...» είπε.

Τώρα πια δεν μπορεί ούτε να διαβάσει τα σενάρια που έρχονται στην κατοχή της, ούτε να μάθει τις ατάκες της χωρίς βοήθεια.

«Δεν μπορώ πλέον να διαβάσω. Κάποιος πρέπει να έρθει και να μου διαβάσει τα σενάρια σαν παραμύθια - συνήθως είναι ο βοηθός μου, η κόρη μου, κάποιος φίλος. Αυτό δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει: μπορώ να κλείσω τα μάτια και να φανταστώ το ρόλο μου, να δω την ταινία μπροστά μου...»