Buzz

Η Μία Γουασικόφσκα... θα σκανδαλίσει!

στα 10

Οι ρόλοι εποχής της ταιριάζουν, το βλέμμα της κρύβει μία πρόκληση που δεν είχε βρει την ευκαιρία να αποκαλυφθεί στην μεγάλη οθόνη. Ισως ήρθε η ώρα. Η Μία Γουασικόφσκα αναλαμβάνει το ρόλο της «Μαντάμ Μποβαρί» σε μία κινηματογραφική διασκευή που υπόσχεται να προκαλέσει σκάνδαλο.

Η Μία Γουασικόφσκα... θα σκανδαλίσει!

Ακουγόταν για λίγο καιρό αλλά μόλις επισημοποιήθηκε: η Μία Γουασικόφσκα υπέγραψε με την εταιρία παραγωγής Occupant Entertainment για την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου του Γκουστάβ Φλομπέρ, «Μαντάμ Μποβαρί».

Η ηρωίδα Εμα Μποβαρί, είναι η όμορφη σύζυγος ενός τοπικού γιατρού, η οποία προσπαθεί να δραπετεύσει από την μέτρια, μπανάλ ζωή της επαρχίας - μέσα από τα βιβλία της κι από παράνομους δεσμούς. Ερωτεύεται, ταξιδεύει με τη φαντασία της, παθιάζεται, συγκρούεται, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει πολύ καλά το αδιέξοδό της. Κι αυτή είναι η τραγωδία της.

Το μυθιστόρημα του Φλομπέρ γράφτηκε το 1856. Μπορεί σήμερα να θεωρείται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα κι ένα βιβλίο που καθόρισε την παγκόσμια λογοτεχνία, αλλά τότε δεν είχε την ίδια τύχη: σκανδάλισε, προκάλεσε, τεστάρισε τα όρια της λογοκρισίας και έστειλε τον συγγραφέα σε μία δικαστική διαμάχη που τον πίκρανε και τον ταλαιπώρησε. Το 1857 όμως δημοσιεύεται κανονικά, κουβαλώντας όλο το σκάνδαλο της περιπέτειάς του, και γίνεται αμέσως best seller.

Η δύναμη του βιβλίου δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους κινηματογραφιστές. Σκηνοθέτες που θέλησαν να δείξουν αυτή την εσωτερική ελευθερία της ηρωίδας, μέσα από τη σαρκική της επανάσταση. Από την πρώτη μεταφορά του 1932 (σε σκηνοθεσία Αλμπερτ Ρέι), μέχρι τη διασκευή του Κλοντ Σαμπρόλ το 1991 με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ έχουμε δει δεκάδες απόπειρες αποτύπωσης της «Μαντάμ Μποβαρί» στο σινεμά. Αυτή που παραμένει κλασική και αξεπέραστη είναι του Βινσέντε Μινέλι (1949) με την Τζένιφερ Τζόουνς στον ομώνυμο ρόλο.

Εχουμε την αίσθηση ότι η μικρή σε ηλικία, αλλά «old soul» Μία Γουασικόφσκα, θα ταιριάξει πολύ μ' αυτή την ηρωίδα. Υπάρχει κάτι εύθραυστο αλλά και επικίνδυνο στις ερμηνείες της, μία υπόσταση αθώα και σκοτεινή συνάμα. Αν η ιστορία αποδοθεί με τόλμη στο σενάριο και με ρίσκο στη σκηνοθεσία, αυτός ο ρόλος μπορεί να χτίσει την καριέρα της Γουασικόφσκα- ίσως ακόμα και μέσα από σκάνδαλο.

Από ό,τι μαθαίνουμε, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Σόφι Μπαρθ («Cold Souls»), η οποία φέρνει και τον πρωταγωνιστή της πρώτης ταινίας της, Πολ Τζιαμάτι, για να παίξει απέναντι στην Γουσικόφσκα, στο ρόλο του φαρμακοποιού κ. Ομέ, οποίος γνωρίζει τις παράνομες σχέσεις της ηρωίδας και την εκβιάζει. Η σύγκρουση των δύο ηθοποιών στους εμβληματικούς αυτούς ρόλους θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση της Occupant Entertainment η μεταφορά θα είναι πιστή. «Ο σκοπός μας είναι να σεβαστούμε το κείμενο του Γκουστάβ Φλομπέρ. Παρόλα αυτά, η ταινία θα είναι μία φρέσκια, νεανική ματιά στην ιστορία, ένα βλέμμα στα θέματα που αφορούν άμεσα και το σύγχρονο κοινό...»

Ανυπομονούμε!