Buzz

Χάρβεϊ Γουάινσταΐν -Μέριλ Στριπ: ετοιμάζουν ταινία εναντίον της οπλοκατοχής!

στα 10

Μία ταινία που θα ξεσηκώσει θύελλες στους κόλπους των N.R.A. (Αμερικανικής Εθνικής Οργάνωσης Οπλοκατοχής και Οπλοχρησίας) ετοιμάζει ο Χάρβεϊ Γουάινσταΐν με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ. «Δε θα ξέρουν από που να κρυφτούν» δήλωσε ο παραγωγός.

Χάρβεϊ Γουάινσταΐν -Μέριλ Στριπ: ετοιμάζουν ταινία εναντίον της οπλοκατοχής!

Ο μεγαλοπαραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταΐν δεν μας έχει συνηθίσει σε κοινωνικές και πολιτικές ευαισθησίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει (πρώτος στα συνέδρια και στην στήριξη των υποψηφίων των Δημοκρατικών). Περισσότερο όμως τον έχουμε συνηθίσει να βγαίνει μπροστά, ως οδοστρωτήρας του πάλαι ποτέ ανεξάρτητου σινεμά. Κάτω από τη διεύθυνσή του και την επιβολή του στο σύστημα τα τελευταία 25 χρόνια, μεταμόρφωσε τον Ταραντίνο σε mainstream και τις μικρές ταινίες της πρώην Miramax και νυν Weinstein Co. σε... οσκαρικές. Καθόλου δεν γνωρίζαμε όμως ότι πέρα από το lobbying του σε υποθέσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, δείχνει ενδιαφέρον σε κοινωνικά θέματα που βάζουν όποιον πάρει θέση στο μάτι του κυκλώνα.

Φαίνεται όμως ότι το «What Would Django Dο?», χτύπησε νεύρο. Η N.R.A. (Αμερικανική Εθνικής Οργάνωση Οπλοκατοχή και Οπλοχρησία) χρησιμοποίησε το σύμβολο, τη φιγούρα και το fiction ήρωα του «Django: Unchained» (μία vigilante ταινία που είχε την ατυχία να κάνει πρεμιέρα την εβδομάδα της τραγωδίας στο Γυμνάσιο του Κονέκτικατ), για να προασπίσει το δικαίωμα των αμερικανών πολιτών στο να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Κανείς δεν κάνει λάβαρο ταινία του Χάρβεϊ Γουάινσταΐν για σκοπούς που βρίσκουν αντίθετο τον Χάρβεϊ Γουάινσταΐν!

Οταν και ο ίδιος και ο Ταραντίνο τοποθετήθηκαν υπέρ του «Gun Control», του νομοσχεδίου που θα ελέγχει ποιοι έχουν δικαίωμα καταχής και χρήσης όπλων στην Αμερική, (υπέρ του «Gun Control» έχει ταχθεί και το μισό Χόλιγουντ, όπως και ο Τζιμ Κάρεϊ μ' ένα βίντεο που προκάλεσε σκάνδαλο) τα μέλη της NRA κατηγόρησαν τον Γουάινσταΐν για διπρόσωπο και υποκριτή: από την μία βγάζει χρήματα από βίαιες ταινίες, από την άλλη κατακρίνει τα όπλα στη ζωή (που ακριβώς μπερδεύονται βέβαια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε).

Ενα χρόνο μετά, ο Γουάινσταΐν μιλάει ξανά ανοιχτά για το θέμα - ανακοινώνοντας τόσο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Χάουαρντ Στερν, όσο και σε αντίστοιχη τηλεοπτική στον Πιρς Μόργκαν του CNN ότι ετοιμάζει μία ταινία με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ, η οποία θα καταδικάζει την οπλοκατοχή και οπλοχρησία στην Αμερική. «Οταν τη δουν τα μέλη της NRA, δε θα ξέρουν πού να κρυφτούν» δήλωσε μάλιστα στον Στερν, ο Γουάινσταΐν.

Η ταινία ονομάζεται «The Senator's Wife» και ο Γουάινσταΐν σκοπεύει να την ενισχύσει με σκηνοθέτη, πρωταγωνιστές και ένα σενάριο που θα την αναγάγει σε μοντέρνα εκδοχή του «Mr. Smith Goes to Washington» του Φρανκ Κάπρα. «Οπως η ταινία του 1939 στάθηκε ως σύμβολο εναντίον της κρατικής διαφθοράς, έτσι και το ''The Senator's Wife '' θέλω να ξεσκεπάσει την NRA!» Με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ, έχει κάνει μία καλή αρχή.

Πάντως ο οσκαρικός μεγαλοπαραγωγός δεν αρνήθηκε και την προσωπική του ευθύνη στο ανεξέλεγκτο φαινόμενο της βίας. Εκανε μάλιστα και την αυτοκριτική του δίνοντας δίκιο σε όσους τον κατηγόρησαν για τις ταινίες στις οποίες επενδύει. «Νομίζω ότι έχουν ένα κάποιο δίκιο. Πρέπει να κοιτάμε όλοι στον καθρέφτη. Θα φροντίσω να επιλέγω ταινίες που δεν είναι βίαιες, ή τόσο βίαιες όσο αυτές που έκανα στο παρελθόν. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Η αλλαγή ξεκινά από τώρα...»

Ο Γουάινσταΐν διευκρίνησε ότι υπάρχουν ταινίες που η βία είναι μέρος της δραματουργίας, φέρνοντας το παράδειγμα του «Lone Survivor», ως κάτι που θα στήριζε ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη. Ομως, είπε, από εδώ και πέρα θα αρνείται «action exploitation ταινίες που απλά... ανατινάζουν ανθρώπους».

Tags: gun control