Buzz

«Girlfriend in a Coma»: Ενα ντοκιμαντέρ για τον Μπερλουσκόνι δυσκολεύεται να προβληθεί στην Ιταλία.

στα 10

Η σκηνοθέτης Αναλίζα Πίρας κι ο σεναριογράφος και πρώην δημοσιογράφος του Economist Μπιλ Εμοτ, είδαν την πρεμιέρα της ταινίας τους στη Ρώμη να ματαιώνεται την τελευταία στιγμή.

«Girlfriend in a Coma»: Ενα ντοκιμαντέρ για τον Μπερλουσκόνι δυσκολεύεται να προβληθεί στην Ιταλία.

Το «Girlfriend in a Coma» δανείζεται τον τίτλο του από το τραγούδι των Smiths, αλλά μιλά σύμφωνα με τους δημιουργούς της «για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας τα τελευταία είκοσι χρόνια, προϊόν μιας ηθικής κατάρρευσης που όμοιά της δεν έχουμε συναντήσει ξανά στον σύγχρονο δυτικό κόσμο».

Η Πίρας και o Εμοτ, δοκιμάζουν να κατανοήσουν τόσο την «Mala Italia» όσο και την«Buona Italia», μέσα από ένα οδοιπορικό στην Ιταλία και την πολύ πρόσφατη Ιστορία της και από συνεντεύξεις με ανθρώπους όπως τον πρωθυπουργό της χώρας Μάριο Μόντι, τον Ουμπέρτο Εκο, τον Νάνι Μορέτι, ή τον συγγραφέα του «Gomorrah» Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Το φιλμ θα έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στο Μουσείο της Τέχνης του 21ου Αιώνα (MAXXI) στη Ρώμη στις 13 Φεβρουαρίου, αλλά παρ΄ότι όλα είχαν κανονιστεί, η διοίκηση του μουσείου που ελέγχεται από το υπουργείο πολιτισμού, ακύρωσε την προβολή την περασμένη Παρασκευή.

Η δικαιολογία τους, ήταν πως δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μια πολιτικά φορτισμένη προβολή ενός ντοκιμαντέρ που καταδικάζει έναν πολιτικό, (τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι) ο οποίος είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ βεβαίως, βλέπουν την πράξη ως μια ξεκάθαρη μορφή λογοκρισίας, δεδομένου όπως λέει ο Εμοτ στο blog του, ότι το Μουσείο δεν είχε καμιά αντίρρηση να φιλοξενήσει την προβολή και δεν ζήτησε καν να δει την ταινία πριν δώσει το τελικό ΟΚ. «Αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα σε μια οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία του δυτικού κόσμου» καταλήγει ο δημοσιογράφος, ο οποίος υπόσχεται όμως ότι το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί τις επόμενες εβδομάδες, κι ως τις εκλογές σε πολλές πόλεις της Ιταλίας.

Δείτε το τρέιλερ: