Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

στα 10

Ολοκλήρωθηκε το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας και πριν δώσει τη σκυτάλη στη Θεσσαλονίκη βράβευσε τις ταινίες που διαγωνίζονταν για τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και το βραβείο κοινού.

Flix Team
Τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με την απονομή των βραβείων του ολοκλήρωθηκε το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο συνεχίζει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 4 Απριλίου. Η τελετή λήξης προηγήθηκε της προβολής της ταινίας «Κρυμμένα Μυστικά» του Σαμουέλ Τιλμάν.

La Douleur

H κριτική επιτροπή απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία «Η Οδύνη» (La Douleur) του Εμανουέλ Φινκιέλ. H ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μπενουά Μαζιμέλ και η Μελανί Τιερί βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Ντιράς διαδραματίζεται τον Ιούνιο του 1944 με την Γαλλία υπό γερμανική κατοχή και αφηγείται την ιστορία του συγγραφέα Ρομπέρ Αντέλμ, μεγάλη προσωπικότητα της Αντίστασης, ο οποίος συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Η γυναίκα του, Μαργκερίτ, αγωνιά καθώς δεν έχει νέα του άντρα της και λόγω του κρυφού δεσμού που διατηρεί με τον Ντιονίς, σύντροφο του Αντέλμ. Συναντά έναν Γάλλο πράκτορα της Γκεστάπο και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να ξαναβρεί τον άντρα της.

Η κριτική επιτροπή, η Λαρίσα Βέργου ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αγάπη Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος της NOVA, έδωσαν το βραβείο στον εκπρόσωπο της Weird Wave, εταιρίας διανομής της ταινίας για την Ελλάδα. Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

La Promesse de l' Aube

To βραβείο κοινού Fischer απονεμήθηκε στην ταινία «Η Υπόσχεση της Αυγής» του Ερίκ Μπαρμπιέ, της ταινίας που άνοιξε το 19ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και το οποίο βασίζεται στο διάσημο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ρομέν Γκαρί, με τους Πιερ Νινέ και Σαρλότ Γκενσμπούργκ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον Eλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας (Feelgood Entertainment) για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου