Buzz

Να γιατί ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν και είναι πιο μπροστά απ' όλους

στα 10

Κάθε φορά που διαβάζουμε δηλώσεις του Κόπολα για το σινεμά, νιώθουμε σα να μπαίνει δροσερός αέρας απ' το παράθυρο. Κι ας είναι ήδη στα 76 του χρόνια.

Να γιατί ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν και είναι πιο μπροστά απ' όλους

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα κάτι έκανε πάρα πολύ καλά - εκτός από μπόλικες ταινίες. Σκηνοθέτησε κάποια από τα αριστουργήματα του κινηματογράφου όλων των εποχών (πόσους «Νονούς» ν' απαριθμήσουμε και ποια «Αποκάλυψη Τώρα»;). Εζησε μια γεμάτη ζωή. Κατέκτησε και την επιτυχία και την περιουσία και την αναγνώριση. Ξεκίνησε νωρίς, αποσύρθηκε επίσης νωρίς από το mainstream σινεμά. Ιδρυσε μια παράλληλη βιομηχανία με τ' αμπέλια, τα κρασιά και τα ξενοδοχεία του. Κι αφέθηκε ν' απολαύσει τη δυνατότητα που κέρδισε, να πειραματιστεί, πια, με την τέχνη του («Tetro», «Twixt»). Και κάθε φορά που μιλά, ακούγεται πιο νέος κι απ' τους νέους.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Αφορμή για το συλλογισμό, οι δηλώσεις που έκανε ο Κόπολα στο Screen Daily. Εκεί, ο σκηνοθέτης μιλά για το επόμενο project του, το «Distant Visions», μια saga για μια ιταλοαμερικανική οικογένεια, όχι πολύ διαφορετική από τη δική του. «Μπορεί να κάνω μόνο μία ακόμα ταινία στη ζωή μου,» λέει ο Κόπολα, «αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια και να πηγαίνει σε διάφορα μέρη. Είναι λίγο σαν το "Buddenbrooks" του Τόμας Μαν, γιατί παρακολουθεί τρεις γενιές μιας οικογένειας. Εκτυλίσσεται την περίοδο της γέννησης της τηλεόρασης. Οταν η τηλεόραση μεγαλώνει και βρίσκεται πανταχού παρούσα και, τέλος, στο θάνατο της τηλεόρασης καθώς μετατρέπεται στο internet. Κι έπειτα αποφάσισα ότι θα ήθελα να το κάνω με τη μορφή της ζωντανής τηλεόρασης.»

Κατά κάποιο τρόπο η νέα του ταινία έχει ήδη αρχίσει να «συμβαίνει», αφού το project του «Distant Visions» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με μια σειρά από ζωντανές παραστάσεις του υλικού που αποτελεί την βάση της ταινίας στην Οκλαχόμα και οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. (Δείτε στο τέλος του κειμένου ένα βίντεο από εκείνο το workshop)

Διαβάστε ακόμη: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα προβλέπει ότι το μέλλον του σινεμά είναι… ολοζώντανο

Κι ο Κόπολα συνεχίζει ακόμα πιο ξεκάθαρα: «Εχουν όλα γίνει ένα. Δεν υπάρχει πια φιλμ, δεν υπάρχει πια τηλεόραση - υπάρχει κινηματογράφος. Και μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και παντού και μπορεί να κάνει τα πάντα.» Οτι ο Κόπολα είναι διατεθειμένος να τολμά το έχει αποδείξει με τις ταινίες του, αλλά στη συνέντευξή του το εξηγεί αναλυτικά: «Νιώθω ότι είναι απαραίτητο να ρισκάρουμε την αποτυχία, σε κάθε μορφή της Τέχνης. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που να είναι 100% ασφαλές. Πώς κάνεις μια ταινία σαν τον "Νονό"; Παίρνοντας ρίσκα.»

Δείτε ακόμη: 45 όλοκληρα λεπτά ανάμεσα στον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Και μ' αυτήν την αφορμή, γνωρίζοντας ότι, πια, δεν έχει κανένα λόγο να βάζει φραγμούς στον εαυτό του, ο Κόπολα σχολιάζει και τον παλιό του φίλο, τον Τζορτζ Λούκας, που κάπου στο δρόμο τον απογοήτευσε: «Νομίζω ότι είναι κρίμα το θέμα του "Star Wars", γιατί ο Τζορτζ Λούκας ήταν ένας θεότρελλος τύπος που όλο ήθελε να πειραματίζεται και κάπου χάθηκε μέσα σ' αυτή τη μεγάλη παραγωγή και δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Ακόμα πιστεύω ότι έβγαλε τόσα πολλά χρήματα απ' αυτό που θ' αρχίσει να κάνει μόνο κάποιες μικρές ταινίες. Μου υπόσχεται ότι θα το κάνει.»

Κι εδώ κάπου υποκλινόμαστε βαθειά σ' έναν αληθινό οραματιστή και συγκινούμαστε όσο σπάνια.


Περισσότερος Φράνσις Φορντ Κόπολα: