Buzz

Η αληθινή «Μαργκερίτ» που τραγουδούσε απαίσια...

στα 10

Η νέα ταινία του Ξαβιέ Τζιανολί, «Μαργκερίτ», παρουσιάζει την πιο κακόφωνη σοπράνο της Ιστορίας - κι είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία!

Η αληθινή «Μαργκερίτ» που τραγουδούσε απαίσια...

Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς - ένα όνομα γνωστό στους κύκλους της κλασικής μουσικής και της όπερας, που ανέκαθεν προκαλούσε ένα στοργικό, συγκαταβατικό γέλιο. Αυτή είναι η γυναίκα από την οποία εμπνεύστηκε ο Ξαβιέ Τζιανολί την τελευταία ταινία του, «Μαργκερίτ», την ιστορία μιας πλούσιας κυρίας στο Παρίσι του Μεσοπολέμου που, παρότι εντελώς άμουση, ήταν αποφασισμένη να κατακτήσει με τη φάλτσα φωνή της το οπερατικό σύμπαν. Η ιδέα ήρθε στον Τζιανολί μια μέρα που άκουσε την Φόστερ Τζένκινς στο ραδιόφωνο και δεν πίστευε τ' αυτά του. Ομως ο ήχος της φωνής της και, κυρίως, η πίστη της στο όραμά της, δεν εγκατέλειψαν τον Τζιανολί, που βάλθηκε να διερευνήσει την περίπτωσή της. Το αποτέλεσμα ήταν η ταινία «Μαργκερίτ» με την Κατρίν Φρο στον κεντρικό ρόλο, που διαγωνίστηκε φέτος στο Φεστιβάλ Βενετίας και προβάλλεται τώρα στις αίθουσες από τη Weird Wave.

Διαβάστε ακόμη: «Μαργκερίτ» - Μια ταινία για τη... χειρότερη σοπράνο στην Ιστορία

marguerite 607

Η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς ήταν η πλούσια κόρη ενός δικηγόρου στην Πενσιλβάνια των αρχών του 20ού αιώνα. Γνώριζε μουσική, δίδασκε μάλιστα πιάνο σε παιδιά, αλλά το όνειρό της ήταν να γίνει διάσημη τραγουδίστρια της όπερας, παρότι η φωνή της ήταν προφανές ότι δεν τη βοηθούσε. Ωστόσο, εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, περιβαλλόταν από ανθρώπους που δεν τόλμησαν ποτέ να της πουν πόσο κακή ήταν στ' αλήθεια: κόλακες, υποκριτές, ή απλώς εκείνους που απολάμβαναν τόσο τη χλιδή που τα χρήματά της τους προσέφεραν, που δεν ήθελαν να τη χάσουν. «Η ιστορία της είναι διασκεδαστική, αλλά αποκαλύπτει και μια σκληρή πλευρά της ανθρώπινης φύσης κι αυτή ήταν που θέλησα να εξερευνήσω με το “Μαργκερίτ”,» λέει ο Τζιανολί. Και, πράγματι, η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς έκανε αρκετές ηχογραφήσεις όπου τραγουδά γνωστές άριες κι έφτασε μέχρι να τραγουδήσει σε κοινό στο Κάρνεγκι Χολ.

Ακούστε εδώ (όσο αντέξετε) μια από τις θρυλικές ηχογραφήσεις της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς:

Η Κατρίν Φρο, που υποδύεται την Μαργκερίτ στην ταινία, ανακάλυψε την ιστορία όταν καταπιάστηκε με το σενάριο. «Πραγματικά έμαθα γι' αυτήν τη γυναίκα και για την ιστορία της ζωής της όταν κάναμε την ταινία,» εξηγεί η ηθοποιός. «Η Μαργκερίτ δεν είναι η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, το φιλμ δεν είναι μια βιογραφία, οπότε προσπάθησα ν' απομακρυνθώ από την αληθινή γυναίκα. Ωστόσο, ο Ξαβιέ έχει έναν μοναδικό τρόπο να μπλέκει τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, έτσι ώστε ο θεατής να μην μπορεί να διαχωρήσει το ένα από το άλλο. Κι αυτό είναι που λατρεύω στο σινεμά του.»

marguerite 607

marguerite 607

Εκείνο όμως που εξέπληξε την Κατρίν Φρο ήταν η εμπειρία και η προσπάθεια να τραγουδά τόσο παράφωνα: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τραγουδάς φάλτσα με τον σωστό τρόπο, να βρίσκεις την ομορφιά σε κάτι τόσο λανθασμένο. Οπως λένε και οι ήρωες της ταινίας, ο Κιρίλ κι ο Λισιέν, φεύγοντας από το ρεσιτάλ της Μαργκερίτ στην αρχή της ταινίας, "αυτή η γυναίκα τραγουδά τόσο θεϊκά παράφωνα, τόσο ονειρεμένα παράφωνα, τόσο εκπληκτικά παράφωνα".»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μαργκερίτ»

Η ιστορία της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, τόσο δυνατή στην απεικόνιση ενός ανθρώπου που δεν το βάζει κάτω για να κατακτήσει αυτό που αγαπά, αποτελεί τη βάση για τη νέα ταινία και του Στίβεν Φρίαρς, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ στο ρόλο της παράφωνης αλλά ακαταμάχητης τραγουδίστριας. Διαβάστε περισσότερα: Μέριλ Στριπ, Η καλύτερη ηθοποιός του πλανήτη υποδύεται τη χειρότερη τραγουδίστρια στον κόσμο!

Η ταινία «Μαργκερίτ» του Ξαβιέ Τζιανολί προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, από τη Weird Wave. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία εδώ.