Buzz

Φωτιά καταστρέφει 4 τόνους κινηματογραφικής κληρονομιάς σε αποθήκη της Ταινιοθήκης της Βραζιλίας

στα 10

Μια αποθήκη 6.500 τετραγωνικών μέτρων που ανήκε στην Ταινιοθήκη της Βραζιλίας κάηκε ολοσχερώς, καταστρέφοντας 4 τόνους κινηματογραφική κληρονομιάς.

Φωτιά καταστρέφει 4 τόνους κινηματογραφικής κληρονομιάς σε αποθήκη της Ταινιοθήκης της Βραζιλίας

Η αποθήκη που κάηκε στο Σάο Πάολο στέγαζε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές συλλογές της Νοτίου Αμερικής, αποτελούμενη από προτζέκτορες, αρχεία και ταινίες από εύφλεκτο σελιλόιντ - ευτυχώς όχι αρνητικά, αλλά κόπιες για διάθεση προς προβολή και προς έκθεση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική της πόλης, 15 οχήματα και 50 πυροσβέστες επιχείρησαν για την απόσβεση της πυρκαγιάς που πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από ένα βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του κλιματισμού. Είναι ενδιαφέρον ωστόσο, ότι εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για την ελλιπή συντήρηση της αποθήκης και τον κίνδυνο στον οποίο έχουν περιέλθει οι θησαυροί της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Βραζιλίας.

Τον Απρίλιο, οι υπάλληλοι της Ταινιοθήκης σε ανοιχτή επιστολή τους είχαν επισημάνει την εγκατάλειψη της αποθήκης και τον κίνδυνο από την ελλιπή ασφάλεια της αποθήκης.

Η Διεθνής κοινότητα αλλά και σκηνοθέτες από τη Βραζίλια και όλον τον κόσμο έχουν κινητοποιηθεί μπροστά σε μια τραγωδία - για πολλούς «εγκληματική πράξη» - για την παγκόσμια κινηματογραφική κληρονομιά.