Buzz

«Ευτυχισμένες Μέρες στους Τέφρους Κήπους»: Οταν ο Σάμιουελ Μπέκετ συνάντησε τους αδερφούς Μέισλς

στα 10

Εννές γυναίκες αιωρούνται ανάμεσα στο χώρο και το χρόνο, σε μια θεατρική παράσταση που γεννήθηκε στο μυαλό της Κάτιας Γκουλιώνη, εμπνευσμένη από τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ και το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Grey Gardens» των Ρόμπερτ και Αλμπερτ Μέισλς.

«Ευτυχισμένες Μέρες στους Τέφρους Κήπους»: Οταν ο Σάμιουελ Μπέκετ συνάντησε τους αδερφούς Μέισλς

Μπορεί κανείς να μην το είχε σκεφτεί νωρίτερα, αλλά η Ουίνι από τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ θα «διασκέδαζε» πολύ αν βρισκόταν για λίγο στην ερειπωμένη έπαυλη της Ιντι και της Ιντιθ (θεία και ξαδέλφη αντίστοιχα της Τζάκι Κένεντι) στον αριθμο 3 της West End Road στο ανατολίκό Χάμπτον της Νέας Υόρκης.

Τελείως διαφορετικές σαν ηρωίδες, αλλά όμοιες σαν τα ανυπέρβλητα σύμβολα μιας παρηκμασμένης κοινωνίας που έχει πάψει προ πολλού να συγκινείται από μοναχικές γυναίκες που βρέθηκαν παραγκωνισμένες και τελικά από επιλογή φυλακισμένες μέσα στις ίδιες τους τις φοβίες και τις παραισθήσεις, η εμβληματική ηρωίδα του Μπέκετ και οι πραγματικές ηρωίδες του «Grey Gardens» των αδερφών Μέισλς πολλαπλασιάστηκαν στο μυαλό της Κάτιας Γκουλιώνη για την παράσταση «Ευτυχισμένες Μέρες στους Τέφρους Κήπους» που θα κάνει την πρεμιέρα του στις 4 Νοεμβρίου στην κεντρική σκηνή του Θέατρου 104 της οδού Πειραιώς.

Οπως αναφέρεται και στο σημείωμα της παράστασης όπως μπορεί κανείς να το βρει στο υπέροχο επίσημο site της παράστασης:

«Στο "Grey Gardens" όπως και στις "Ευτυχισμένες Μέρες" τίποτε δεν κινείται. Η δραματουργία είναι η ίδια η κατάσταση. Το κείμενο του Μπέκετ μοιάζει να είναι απομαγνητοφώνηση των ηρωίδων του ντοκιμαντέρ των Μέισλς. Δυο σύγχρονες αντί-τραγωδίες με ένα κοινό παρονομαστή. Την ιδρυματοποίηση από επιλογή. Δυο νεκροί χώροι. Ενας λόφος και ένα σπίτι σαν ιδρύματα ακαθόριστης χρήσης που οι ένοικοι τους μοιάζουν να τα έχουν επιλέξει. Η Ουίνι και ο Ουίλι, η Ιντιθ και η Ιντι, με όλη την δραματική μεγαλοπρέπεια των απομονωμένων γυναικών, στροβιλίζονται μέσα στην ερημιά της ύπαρξης, σκουντουφλώντας συνέχεια στην πραγματικότητα του παρόντος χρόνου. Γαντζώνονται απελπισμένα από τα παλιά αντικείμενα, για να μοιραστούν, όχι το παρελθόν, αλλά την υπαρξιακή αμηχανία τους. Είναι ένα κλειστό κύκλωμα αγωνίας.»

2 Σκηνή από το «Grey Gardens» (1975)

Και είναι αλήθεια. Με τον ίδιο τρόπο που ο Μπέκετ αφήνει την Ουίνι να αφηγηθεί την επώδυνη επαφή της με την πραγματικότητα, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στα ίδια τα σπλάχνα της Γης, έτσι και οι αδερφοί Μέισλς σε μια αποθέωση του direct cinema της παρατήρησης, πήραν άδεια για να κινηματογραφήσουν τις δύο συγγενείς της Τζάκι Κένεντι, αφήνοντας τις ίδιες, κλεισμένες μέσα στα απομεινάρια μιας έπαυλης, να διηγηθούν την πικρή ιστορία τους - και μαζί την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας - με τον πιο ελαφρύ, ξέφρενο, συγκινητικό και αφοπλιστικό τρόπο.

«Οι "Ευτυχισμένες Μέρες στους Τεφρούς Κήπους" εμπνέονται από τρεις διαφορετικές πηγές. Το κείμενο του Μπέκετ, τους διαλόγους των ηρωίδων του "Grey Gardens", και τα προσωπικά βιώματα των ηθοποιών της παράστασης. Η νέα συνθήκη αφορά εννέα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών. Εννέα διαφορετικές οπτικές της ίδιας κατακερματισμένης ταυτότητας Εννέα διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του κενού. Νέα πρόσωπα, άφθαρτα μέσα στην ακινησία του χρόνου και την φθορά του τόπου. Η δραματουργική διάρκεια του έργου είναι μια ολοκληρωμένη ημέρα. Από το πρωί που οι γυναίκες γεννιούνται -ξυπνούν μέχρι το βράδυ που οι γυναίκες κοιμούνται-πεθαίνουν. Ανάλογα με την πορεία της ημέρας, το φως και η θερμοκρασία του χώρου μεταλλάσσονται. Από το κρύο του χαράματος, στην ζέστη του μεσημεριού, την γλυκύτητα του απογεύματος και το κρύο πάλι της νύχτας. Μια ολόκληρη ημέρα σαν μια ολόκληρη ζωή.»

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την παράσταση «Ευτυχισμένες Μέρες στους Τέφρους Κήπους» στο επίσημο site της παράστασης που αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο διαδραστικό σύμπαν εμπνευσμένο από τις πηγές του έργου, στην επίσημη σελίδα της παράστασης στο Facebook αλλά και να ενισχύσετε τη δημιουργία της μέσω της crowdfunding καμπάνιας που τρέχει στο indiegogo για λίγες μέρες ακόμη.

2

Ευτυχισμένες Μέρες στους Τέφρους Κήπους

Κείμενο: Κάτια Γκουλιώνη, Νίκος Πάστρας, Άγγελος Φραντζής / Σκηνοθεσία: Κάτια Γκουλιώνη / Σκηνογραφία: Θοδωρής Προδρομίδης / Κοστούμια: Κάτια Γκουλιώνη / Σχεδιασμός φωτισμού: Σοφία Αδαμοπούλου / Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Καλαντζή / Βοηθός σκηνογράφου: Κώστας Κωτσής / Promo videos: Νίκος Πάστρας, Άγγελος Φραντζής / Κατασκευή site: Δημήτρης Μαρλαγκούτσος / Ερμηνεύουν: Michele Valley, Λαρίσα Βέργου, Μαρία Εγγλεζάκη, Φωτεινή Καπελλάκη, Ρίτα Λυτού, Κατερίνα Μιχελή, Θανάσης Πετρόπουλος, Θάλεια Πρωτονοταρίου, Αρετή Σεϊνταρίδου, Αλεξάνδρα Χασάνι

Δείτε παρακάτω τα πρόμο βίντεο και το τρέιλερ που σκηνοθέτησαν ο Νίκος Πάστρας και ο Αγγελος Φραντζής (που υπογράφουν μαζί με την Κάτια Γκουλιώνη το κείμενο του έργου) ειδικά για την παράσταση: