Industry

#EUandME: Μάθε τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για σένα - και για το σινεμά σου

στα 10

Μ' ένα... κινηματογραφικό πρόγραμμα ενημέρωσης κι έναν συναρπαστικό διαγωνισμό, το #EUandMe σε προσκαλεί και σου δείχνει και το δρόμο.

Flix Team
#EUandME: Μάθε τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για σένα - και για το σινεμά σου

Αν δεις την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το ανοιχτό πεδίο δράσης σου, καλό είναι να ξέρεις πώς να αξιοποιήσεις όσα μπορεί να σου προσφέρει για τη δουλειά σου ή για το χόμπι σου. Κι αν νιώθεις ότι τα ευρωπαϊκά «εργαλεία» είναι απλωμένα σ' έναν πολύπλοκο ιστό πληροφοριών, το πρόγραμμα #EUandME είναι εδώ για να σε βοηθήσει να τον ξεμπερδέψεις: με μια ολοζώντανη καμπάνια και μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες, με αναγνωρισμένες υπογραφές, από του Βέλγου σκηνοθέτη Ζακό Βαν Ντορμέλ, ως του Ελληνα Γιώργου Ζώη.

Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα #EUandME εδώ

Για να κάνει τα ευρωπαϊκά προγράμματα πιο προσιτά στη γενιά των millennials, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε επτά μικρού μήκους ταινίες που, η καθεμιά με τον τρόπο και το ύφος της, αναδεικνύουν πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου με τα δικαιώματα και τα οφέλη που προσφέρει. Σκοπός αυτής της καμπάνιας, είναι να ανοίξει το διάλογο με τη νέα γενιά Ευρωπαίων, σχετικά με τον αντίκτυπο της ΕΕ στη ζωή τους. Παράλληλα, η ΕΕ εγκαινιάζει μια κυψέλη πληροφοριών που θα βοηθήσει τους millennials, των ηλικιών 17-35, στο ταξίδι ανακάλυψης όσων η Ενωση μπορεί να κάνει γι' αυτούς, καθημερινά.

Ανάμεσα στα οφέλη από την αξιοποίηση της ΕΕ μπορεί να είναι η υποστήριξη σε μια νέα επιχείρηση, όπως δείχνει ο Γιώργος Ζώης στο «Party Animal», ή η δυνατότητα να παραγγέλνεις προϊόντα online από κάθε σημείο της Ενωσης, όπως φαίνεται στο «The Loner» του Τομάς Κονέκι. Το «Debut» του Νταλιμπόρ Μάτανιτς καταπιάνεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε άνθρωπος που ζει στην ΕΕ. «Ο αγώνας για την ανθρωπότητα, για έναν καλύτερο κόσμο, είναι το θέμα που διατρέχει τη δουλειά μου,» λέει ο Μάτανιτς, «πιστεύω πως αφηγούμαστε μια ιστορία που όλοι θα καταλάβουν.»

Δείτε παρακάτω τις επτά ταινίες μικρού μήκους #EUandME, αναγνωρισμένων σκηνοθετών, με θέμα τη ζωή και τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

The Shape | Ζακό βαν Ντορμέλ


Το Κλειδί | Βαλερί Μουλέρ και Ανζελάν Πρελιοκάζ


Oona | Ζάιντα Μπέργκροθ


Party Animal | Γιώργος Ζώης


Debut | Νταλιμπόρ Μάτανιτς


Ο Μοναχικός | Τομάς Κονέκι


Ο Ζωντανός Ξενώνας | Ματίας Χένε



Διαγωνισμός Νέων Κινηματογραφιστών

Γιατί η δημιουργία να είναι προνόμιο μόνο των επαγγελματιών; Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε την ευκαιρία σε πέντε νέους ταλαντούχους δημιουργούς να διηγηθούν τη δική τους ιστορία #EUandME, με λίγη βοήθεια από ένα βραβευμένο Ευρωπαίο σκηνοθέτη. Οι πέντε νικητές του διαγωνισμού έλαβαν επιχορήγηση 7.500 € ο καθένας, καθώς και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, ο οποίος τους βοήθησε να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Οι ταινίες τους είναι ήδη έτοιμες και μιλούν από μόνες τους. Διάβασε περισσότερα για τον διαγωνισμό και δες τη φετινή κριτική επιτροπή εδώ

#EUandME στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κινηματογράφος και Ευρωπαϊκή Ενωση: Ευκαιρίες και Προοπτικές Πώς μπορεί ένας επαγγελματίας του κινηματογράφου να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία που του δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να κάνει το όνειρό του και το έργο του πραγματικότητα; Τι μπορούν να προσφέρουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Creative Europe και το επιμέρους πρόγραμμα MEDIA σε ένα νέο καλλιτέχνη; Το 60ό ΦΚΘ θα φιλοξενήσει μια συζήτηση για τον κινηματογράφο και τις προοπτικές δημιουργίας στο χώρο της τέχνης σε μια σύγχρονη Ευρώπη. Ομιλητέε θα είναι η Tίνα Ζουρνατζή (Υπεύθυνη Τμήματος, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η Ελέν Σκίκος (Διαχειρίστρια Προγράμματος, Creative Europe), η Αννα Κασιμάτη (Αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA), η Βασιλική Διαγουμά (Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΟΜΕ) και ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίοου 2019, ώρα 15.00 - 16.30, στο Μουσείο Φωτογραφίας.

Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα #EUandME εδώ