Buzz

Είδαμε το «8» - δείτε φωτογραφίες με Κλούνεϊ και Πιτ επί θεατρικής σκηνής!

στα 10

Σάββατο 7.30 το απόγευμα ώρα L.A. (5.30 το πρωί ώρα Ελλάδος) δόθηκε η ακτιβιστική θεατρική παράσταση «8» (Prop 8), με πρωταγωνιστές ένα καστ πολιτικοποιημένων ηθοποιών, όπως οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Μάρτιν Σιν. Το Flix έβαλε ξυπνητήρι και σας τα μεταφέρει όλα!

Είδαμε το «8» - δείτε φωτογραφίες με Κλούνεϊ και Πιτ επί θεατρικής σκηνής!
Μπραντ Πιτ επί τω έργω...

Ποιος αποφασίζει για το πώς οριοθετείται ο «γάμος» στις σύγχρονες κοινωνίες απέναντι στους ανθρώπους και απέναντι στον νόμο; Πώς αντιμετωπίζονται τα ομόφυλα ζευγάρια απέναντι στο δικαίωμά τους στην νομιμοποίηση της σχέσης τους; Τι σκέφτονται ακόμα οι κοινωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, πώς αποφασίζουν τα δικαστήρια για τα νομικά δικαιώματα όλων των πολιτών; Υπάρχει διαχωρισμός, υπάρχει διαφορά, απειλούνται οι θεσμοί και από ποιους;

Ο οσκαρικός σεναριογράφος Ντάστιν Λανς Μπλακ («Milk», «J. Edgar») υπογράφει το «8», ένα θεατρικό έργο, ή αν θέλετε, μια δραματοποιημένη αναπαράσταση των δικαστικών μαχών που δόθηκαν για να αρθεί η αντισυνταγματική «Πρόταση 8» που ήθελε τους γάμους μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών παράνομους και καταχρηστικούς.

Δομημένο ως μία συλλεκτική ανάγνωση του έργου από celebrities που έχουν την δύναμη, εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, να προσελκύσουν τους προβολείς των media, το «8» χτες έκανε την μοναδική του εμφάνιση στην δυτική ακτή, στο θέατρο «Wilshire Ebell» του Λος Αντζελες (τον Σεπτέμβριο αυτή η one-night παράσταση είχε δοθεί στο «Eugene O'Neill» θέατρο της Νέας Υόρκης).

Η ιδέα του Μπλακ ήταν να μην ανησυχεί για την φόρμα (ηθοποιοί διαβάζουν το έργο, πολλές φορές κομπιάζοντας σαν να βρίσκονται στην πρώτη πρόβα), αλλά να εμπιστευτεί τη δύναμη του λόγου, τη δύναμη του δίκιου, και φυσικά, τη δύναμη του superstardom των πρωταγωνιστών του.

Ο Μάρτιν Σιν, κουβαλώντας κάτι από το κύρος του αμερικανού Προέδρου της «Δυτικής Πτέρυγας» έβγαλε φλόγες χθες καταλήγοντας με την τελευταία ατάκα «όταν τελειώσουμε με αυτό τον κοινωνικό και πολιτικό ρατσισμό θα γίνουμε ακόμα περισσότερο Αμερικανοί». Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, στο ρόλο του δυναμικού δικηγόρου Ντέιβιντ Μπόις που στρίμωξε τους υπερασπιστές της «Πρότασης 8» μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, μετέφερε την πυγμή και το suave στιλ που τον χαρακτηρίζει όταν μιλάει για πολιτικά θέματα. Ο Μπραντ Πιτ, ως ο Πρόεδρος του 9ου Εφετείου Βον Ρ. Γουόκερ, ήταν παραδόξως ψύχραιμα εξαίσιος, μην πέφτοντας στην παγίδα του υπερβολικού ζήλου, αλλά διατηρώντας εξαιρετική ισορροπία και οικονομία στην εκφορά του λόγου.

Μία πλειάδα διάσημων ηθοποιών πέρασε από τη σκηνή - είτε υιοθετώντας τους ρόλους των ομόφυλων ζευγαριών που δέχτηκαν να γίνουν μάρτυρες σ' αυτή την πολύχρονη, εξαντλητική διαδικασία της δικαστικής μάχης (οι Κριστίνα Λάτι, Τζέιμι Λι Κέρτις και ο Μάθιου Μόρισον του «Glee»), είτε το ρόλο των υπερασπιστών της «Πρότασης 8» (Κέβιν Μπέικον, Τζον Σι Ράιλι), είτε ρόλους θυμάτων του κοινωνικού ρατσισμού (ο Κρις Κόλφερ του «Glee» ως παιδί που απειλήθηκε μεγαλώνοντας στο σχολείο λόγων της ομοφυλοφιλίας του)

Ο πραγματικός όμως πρωταγωνιστής ήταν ο λόγος του Μπλακ. Βασισμένος στα πρακτικά των εφέσεων (από το 2008 μέχρι σήμερα) ο Μπλακ συνέθεσε ένα έργο που συνδυάζει την νομική επιχειρηματολογία (όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο) και την ανθρωπιά των ιστοριών των γκέι ζευγαριών. «Μία γυναίκα μου πέταξε στα μούτρα ότι, όχι μόνο ο θεσμός του γάμου, αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά της κινδυνεύουν από 'ανθρώπους σαν και μένα'. Αυτή ήταν η πιο σκληρή και απάνθρωπη προσβολή που μου έχουν πετάξει κατά πρόσωπο. Θα έδινα τη ζωή μου για τα ανήψια μου και θα δώσω όλη μου την αγάπη στα παιδιά που θα υιοθετήσω με τον σύζυγό μου. Σύζυγό μου. Ετσι θέλω να τον λέω. Είναι ένας ξεκάθαρος, ζεστός όρος...» απαγγέλλει ο Μάθιου Μόρισον.

Ναι, ο γνωστός μελό λόγος του Μπλακ δεν αποφεύγεται ούτε στις θεατρικές τους περιπέτειες, αλλά το θέμα είναι έτσι κι αλλιώς τόσο φορτισμένο που συγχωρείται. Υπάρχει όμως και χιούμορ (ιδιαίτερα στην εξέταση του συντηρητικού μάρτυρα που υποδύεται ο Τζον Σι Ράιλι από τον Κλούνεϊ), γήινη ματιά στα πράγματα (όπως την προσδίδει η Κριστίνα Λάτι), ακλόνητα νομικά επιχειρήματα (όπως τελικά ο Πιτ αποφασίζει μ' έναν πανέξυπνα γραμμένο λόγο, εναντίον της υπόθεσης του εισαγγελέα Κέβιν Μπέικον).

Χαρήκαμε που το είδαμε. Πρώτον γιατί το ίδιο το κείμενο έριξε φως σε πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την «Πρόταση 8», δεύτερον γιατί μία τέτοια συνεύρεση ηθοποιών σ' ένα θεατρικό έργο είναι από μόνη της γεγονός, αλλά περισσότερο από όλα γιατί είδαμε πώς η τέχνη συντελεί στο να αφυπνίσει συνειδήσεις - στην πράξη, με τους A-List stars παρόντες.

Και στα δικά μας.

Επειδή από ό,τι καταλάβαμε το streaming ενεργοποιείται συνεχώς, μπορεί να σταθείτε τυχεροί: μπείτε στην επίσημη σελίδα της «American Foundation for Equal Rights» και δείτε μήπως προλάβετε μια ακόμα επαναληπτική προβολή της παράστασης.