Industry

Εφυγε ο Ρίτσαρντ Ντ. Ζάνουκ, o παραγωγός του Σπίλμπεργκ και του Μπάρτον

στα 10

Ενας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά, βραβευμένους και τολμηρούς Αμερικανούς παραγωγούς έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της δημιουργίας του και μαζί μια μεγάλη οικογενειακή ιστορία του Χόλιγουντ.

Εφυγε ο Ρίτσαρντ Ντ. Ζάνουκ, o παραγωγός του Σπίλμπεργκ και του Μπάρτον
Ο Ρίτσαρντ Ζάνουκ ανάμεσα στους δύο σκηνοθέτες που ανέδειξε, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Τιμ Μπάρτον.

Ο Ρίτσαρντ Ζάνουκ πέθανε χθες, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 77 χρόνων, έχοντας συγκεντρώσει στην υπογραφή του πάνω από 2 εκ. δολάρια σε έσοδα από τις ταινίες του. Ηταν ο μοναδικός γιος που τιμήθηκε με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, όπως και ο πατέρας του κι αυτό θα πρέπει να του έδωσε μεγάλη ικανοποίηση!

Ηταν ο γιος του Ντάριλ Φ. Ζάνουκ, του μεγιστάνα της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ιδρυτή του στούντιο της 20th Century Fox. Παρακολούθησε για πρώτη φορά την τελετή απονομής των Βραβείων Οσκαρ στα 7 του χρόνια και κάθε καλοκαίρι δούλευε και σ’ ένα άλλο τμήμα της Fox, για να μάθει τη δουλειά. Το 1962, ο μπαμπάς Ζάνουκ τον έχρισε διευθυντή παραγωγής της Fox και μέσα στα επόμενα χρόνια το στούντιο απέσπασε 159 υποψηφιότητες για Οσκαρ, με ταινίες σαν τη «Μελωδία της Ευτυχίας», το «Πάτον» και το «French Connection». Το 1970, θέλοντας να διασώσει τη δική του θέση, ο Ντάριλ απέλυσε τον Ρίτσαρντ, δημιουργώντας μεμιάς έναν ορκισμένο εχθρό.

Ο Ρίτσαρντ Ζάνουκ βάλθηκε να ξεπεράσει τον πατέρα του, ανεξάρτητος και αυτόνομος. Στάθηκε από την αρχή στο πλάι του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ως παραγωγός του «Sugarland Express» και του «Jaws»: ο Σπίλμπεργκ δήλωσε, μαθαίνοντας τα νέα για το θάνατό του, «εκείνος μου έμαθε όσα ξέρω για την παραγωγή.»

Ηταν ο σταθερός παραγωγός του Τιμ Μπάρτον, δουλεύοντας μαζί του στο «Charlie and the Chocolate Factory», τον «Πλανήτη των Πιθήκων», την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», το «Sweeney Todd», το «Big Fish» και το φετινό «Dark Shadows».

Υπέγραψε εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες σαν τον «Εξορκιστή», την «Ετυμηγορία», τον «Σωφέρ της Κυρίας Ντέιζι», ή το «Road to Perdition» του Σαμ Μέντες.

Εζησε μια μεγάλη, δημιουργική, έντονη ζωή, έκανε τρεις γάμους, δύο γιους κι εννιά εγγόνια κι αυτήν την εποχή βρισκόταν στο pre-production της νέας του ταινίας, το «Hidden» των Ματ και Ρος Ντάφερ, με την Αντρεα Ράιζμπορο και τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Φεύγοντας από τη ζωή, παίρνει μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του Χόλιγουντ, των παντοδύναμων παραγωγών, της «αριστοκρατίας» του κινηματογράφου.