Φεστιβάλ / Βραβεία

Δύο ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν!

στα 10

Δύο ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν στη Γαλλία : η νέα ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «45 Βαθμοί», θα συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και το «Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού στο Φόρουμ Συμπαραγωγών EUROCONNECTION.

Δύο ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν!
«45 Βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Γνωρίσαμε τον Τζώρτζη Γρηγοράκη φέτος από την συμμετοχή του στο 35ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας με την ταινία «Revolving» [θυμηθείτε την ταινία, αλλά και την μίνι συνέντευξη που έδωσε ο σκηνοθέτης στο Flix].

Σήμερα μαθαίνουμε ότι ο Γρηγοράκης με την νέα μικρού μήκους ταινία του «45 Βαθμοί» έγινε αποδεκτός στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν στη Γαλλία.

Οι «45 Βαθμοί» γυρίστηκαν φέτος το καλοκαίρι - ήταν μία από τις 6 ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας με θέμα την κρίση. Υποστηρικτές αυτής της ιδέας ήταν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ενώ οι ταινίες χρηματοδοτόθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στόχος του Φεστιβάλ ήταν με αυτή την αφορμή να παραχθεί κάτι δημιουργικό. Μία χώρα σε κρίση μπορεί να παράγει τέχνη.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης συμμετέχει στο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν. Το 2010 είχε ξαναβρεθεί με την μικρού μήκους ταινίας του  «Κι Εγώ για Μένα» η οποία συμμετείχε και αυτή στο διαγωνιστικό τμήμα.

Οι «45 Βαθμοί» δεν είναι η μόνη ελληνική συμμετοχή στο Κλερμόν Φερμάν φέτος! Στο Φόρουμ Συμπαραγωγών EUROCONNECTION, θα συμμετάσχει η ταινία «The Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού, η οποία ξεχώρισε στο διαγωνισμό ΕΡΤ Μικροφίλμ 2012 και έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από από το SEE Cinema Network κι επίσης με τη μέθοδο του crowd funding. 

Το φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους παγκοσμίως - με σημαντικό αριθμό θεατών αλλά και επαγγελματιών. Η αγορά του του είναι μία από τις πιο οργανωμένες στον κόσμο, με 3.000 συμμετοχές και αγοραστές από τουλάχιστον 70 τηλεοπτικούς σταθμούς και 500 φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν στη Γαλλία διεξάγεται φέτος από την πρώτη ως τις 9 Φεβρουαρίου του 2013.