Buzz

Διαγωνισμός: Κερδίστε αντίτυπα της «Ξηρασίας», δώρο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το Flix

στα 10

Το best-seller της Τζέιν Χάρπερ που λάτρεψε η Ρις Γουίδερσπουν και ετοιμάζεται για την κινηματογραφική διασκευή του, από τα ράφια του Μεταίχμιου στη βιβλιοθήκη σας.

Flix Team
Διαγωνισμός: Κερδίστε αντίτυπα της «Ξηρασίας», δώρο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το Flix

Η Ρις Γουίδερσπουν έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι εκτός από δημοφιλής σταρ και ταλαντούχα ηθοποιός είναι και μια ιδιαίτερα διορατική παραγωγός, η οποία διαβλέπει στις σελίδες όσων βιβλίων την ενθουσιάζουν τις προοπτικές μιας μεγάλης επερχόμενης κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής επιτυχίας. Μετά, λοιπόν, από τα «Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε» και «Big Little Lies», τα οποία βρήκαν το δρόμο τους σε μεγάλη και μικρή οθόνη αντίστοιχα με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, ένα ακόμα βιβλίο αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση με την κινηματογραφική διασκευή του στις αρχές του επόμενου έτους χάρη στην Αμερικανίδα ηθοποιό.

Το «Η Ξηρασία» της Αυστραλέζας Τζέιν Χάρπερ, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στην εξαιρετική μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου, ήταν ήδη προορισμένο για την επιτυχία πριν καν εκδοθεί, αφού κέρδισε το 2015 το πρώτο από τα πολλά λογοτεχνικά του βραβεία ως ακυκλοφόρητο draft. Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή: πούλησε περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και σάρωσε τα βραβεία και τις διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το CWA Gold Dagger για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα της χρονιάς.

Jane Harper Η Τζέιν Χάρπερ, συγγραφέας της «Ξηρασίας»

Τι καθιστά, όμως, το βιβλίο, για το οποίο ο σύγχρονος μύθος του αστυνομικού μυθιστορήματος Ιαν Ράνκιν δήλωσε ότι διάβασε σε λιγότερο από 24 ώρες, τόσο καθηλωτικό; Κατ’ αρχάς η σφιχτά και περίτεχνα δομημένη αφήγηση που χτίζει το σασπένς από τις πρώτες κιόλας σελίδες και κερδίζει από την αρχή τον αναγνώστη. Το αυστραλέζικο τοπίο, το οποίο αναδεικνύεται με όλη του την αγριότητα σε πρωταγωνιστή της ιστορίας. Και, φυσικά, ο κεντρικός (αντι)ήρωας, ο αστυνομικός Αρον Φαλκ, ένας αρχετυπικός μυθιστορηματικός χαρακτήρας με τα δικά του ένοχα μυστικά.

Σε μια Αυστραλία, η οποία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα, όπου έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια, οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες και κορυφώνονται τραγικά, όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Κι ενώ όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του, ο αστυνομικός Αρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται στην επιφάνεια όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου του.

Θεωρώ τον εαυτό μου Αυστραλή και Αυστραλή συγγραφέα και ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να διαδραματίζεται στην Αυστραλία γιατί θεωρώ πως εδώ είναι το σπίτι μου. Αλλά το ότι έχω γεννηθεί στη Μ. Βρετανία μου δίνει το πλεονέκτημα να κοιτάξω την Αυστραλία με το βλέμμα του ξένου. Είναι μια πανέμορφη και μοναδική χώρα με πραγματικά ενδιαφέροντες ανθρώπους και ιστορίες, οπότε δεν ήταν δύσκολο να εμπνευστώ από τη ζωή εδώ. - Τζέιν Χάρπερ

Τίποτα, φυσικά, δεν είναι αυτό που φαίνεται σε μια ιστορία που κινείται σε δύο χρόνους κι επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις κι ανατροπές τόσο για τον Αρον Φαλκ, όσο και για τον αναγνώστη. Ελπίζουμε μόνο ότι η ζοφερή ατμόσφαιρα και η καταιγιστική αφηγηματική ικανότητα της Χάρπερ θα μεταφερθούν αυτούσιες στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Ερικ Μπάνα και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρόμπερτ Κόνολι (ο οποίος, μεταξύ άλλων, μετέφερε με επιτυχία στη μικρή οθόνη το «Μπαρακούντα» του Χρίστου Τσιόλκα). Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, όμως, που αναμένεται η ταινία, μπορούμε να βυθιστούμε στις σελίδες του βιβλίου και να αναμένουμε το φθινόπωρο (πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) την κυκλοφορία στα ελληνικά του δεύτερου βιβλίου της Χάρπερ με πρωταγωνιστή τον Αρον Φαλκ με τίτλο «Αγρια Φύση».

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και το Flix σας κάνουν δώρο αντίτυπα του βιβλίου της Τζέιν Χάρπερ, «Η Ξηρασία», σε μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου. Για να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο, μπείτε στην επίσημη σελίδα του Flix στο Facebook, κάντε share, like και αφήστε σχόλιο με το ονοματεπώνυμό σας κάτω από το post. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, 30 Μαΐου και οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Ξηρασία