Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: H Εβδομάδα Κριτικής δίνει τα βραβεία της στην επόμενη ημέρα της Ουκρανίας

στα 10

Κλείνοντας την αυλαία της, η Εβδομάδα Κριτικής, το παράλληλο πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Καννών με τις πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών βράβευσε το τολμηρό «The Tribe» από την Ουκρανία.

Κάννες 2014: H Εβδομάδα Κριτικής δίνει τα βραβεία της στην επόμενη ημέρα της Ουκρανίας

Ηταν ήδη πριν την έναρξη του Φεστιβάλ μια από τις ταινίες που όλοι πόνταραν πως θα συζητηθεί πολύ, όπως και συνέβη. Το «The Tribe», ντεμπούτο του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι από την Ουκρανία φεύγει από τις Κάννες με τρία μεγάλα βραβεία στο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής», όπου και διαγωνίστηκε: το Nespresso Grand Prize, το βραβείο Gan Foundation Support for Distribution και το βραβείο France 4 Visionary.

To «The Tribe» αφηγείται τη ζωή σε ένα σχολείο για κωφούς, όπου ο κεντρικός ήρωας, ο Σεργκέι θα προσπαθήσει να επιβιώσει κερδίζοντας την εύνοια της συμμορίας με το όνομα «The Tribe» που ελέγχει με παράνομες πράξεις την ιεραρχία ανάμεσα στους μαθητές.

2 The Tribe

Ολη η ταινία είναι βωβή, αφού οι ήρωες της μιλούν τη νοηματική γλώσσα, πράγμα που απ' ότι φαίνεται ενθουσίασε την Αντρεα Αρνολντ, Πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής της «Εβδομάδας Κριτικής», με επιπρόσθετο πολιτικό μήνυμα τη βράβευση μιας ταινίας από την Ουκρανία που μιλάει άμεσα για την επόμενη (δύσκολη) μέρα μιας χώρας που φλέγεται.

2 Hope

Εκτός από το «The Tribe», βραβεύθηκε επίσης και το «Hope», ντεμπούτο του Μπορίς Λοζκίν, που αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα από το Καμερούν που σώζει και ερωτεύεται μια γυναίκα από τη Νιγηρία με φόντο την έρημο της Σαχάρα. Το «Hope» κέρδισε το βραβείο της SACD, της εταιρείας συγγραφέων, συνθετών και σκηνοθετών της Γαλλίας.

Και οι δύο ταινίες είναι υποψήφιες και για τη Χρυσή Κάμερα, το βραβείο που αναδεικνύει τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του Φεστιβάλ, απ' όλα τα πρόγραμματα του.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.