Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά διχάζει και πορώνει το Φεστιβάλ

στα 10

Από την ώρα που οι πρώτοι δημοσιογράφοι είδαν το «Miss Violence» στην πρεμιέρα του στο 70ό Φεστιβάλ Βενετίας, τα social media ανακηρύσσουν την ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά στο πιο πολυσυζητημένο γεγονός - μέχρι τώρα - της διοργάνωσης.

Βενετία 2013: Το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά διχάζει και πορώνει το Φεστιβάλ

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι που δεν έχουν προλάβει να δουν το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στις πρώτες του προβολές, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στη Βενετία, μιλούν γι' αυτό, συμμετέχοντας σε μια ανοιχτή συζητήση γύρω από την ταινία - σοκ ή όχι του φεστιβάλ.

Οι υποστηρικτές της την αποθεώνουν ως ένα σοκαριστικό δράμα που δεν ξεχνάς ούτε ώρες μετά την προβολή του, οι πολέμιοί της τη θεωρούν απλά ένα ακόμη κομμάτι του weird ελληνικου σινεμά, οι συγκρίσεις με τον «Κυνόδοντα» είναι αναπόφευκτες, ενώ - σε έναν θρίαμβο του «ακολουθούν spoilers» - αν διαβάσετε οτιδήποτε στο Δίκτυο για το «Miss Violence» θα ξέρετε όλη την υπόθεσή της πριν καν ακόμη δείτε την ταινία.

2

2

Είναι λογικό. Το «Miss Violence» είναι μέχρι στιγμής η πιο σκληρή ταινία που έχουμε δει στο Φεστιβάλ και αυτή που δίνει έδαφος συζήτησης όχι μόνο υπέρ και εναντίον της, αλλά και για τα θέματα που ανοίγει (και που δεν θα μάθετε από το Flix). Οι λέξεις που ακολουθούν περισσότερο κάθε αναφορά της στα social media είναι «γροθιά στο στομάχι», «σοκ» και «πρόκληση».

2

2

Από τις αναφορές στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και κατά πόσο το «Miss Violence» αντανακλά τη ζοφερή εικόνα μιας ολόκληρης χώρας μέχρι αστεία για τα τραγούδια που ακούγονται στο φιλμ και προβλέψεις για πιθανά βραβεία την επόμενη Κυριακή (ο Θέμης Πάνου στο ρόλο του πατέρα της οικογένειας προπορεύεται για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στα στοιχήματα), το πραγματικά σημαντικό είναι πως η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά είναι το θέμα συζήτησης στους δημοσιογραφικούς κύκλους.

2

Η διεθνής κρίτικη στο σύνολό της είναι θετική έως ενθουσιαστική.

To Hollywood Reporter μιλάει για μια «ταινία που είναι λιγότερο μέρος του ελληνικού weird κύματος και περισσότερο μια κλασική - με όλες τις έννοιες του όρου - ελληνική οικογενειακή τραγωδία», το Variety εξαίρει την ερμηνεία της (εξαιρετικής στ' αλήθεια) Ελένης Ρουσσινού, αλλά και της παραγωγής και κυρίως το ρυθμό και την κατασκευή της σκηνοθεσίας του Αβρανά, το Playlist μιλάει μια «από τις πιο δυνατές εμπειρίες που είδαμε στο σινεμά εδώ και καιρό», ενώ ο Νικ Τζέιμς, του βρετανικού Sight & Sound gράφει «Το "Miss Violence" του Αλέξανδρου Αβρανά είναι ένα ιδιοφυώς φτιαγμένο, εξουθενωτικό ελληνικό οικογενειακό πορτρέτο. Πιθανόν η πιο δυνατή ταινία εδώ μέχρι στιγμής».

2

Αναμένουμε με αγωνία να μάθουμε και τις εντυπώσεις που άφησε στην κριτική επιτροπή...

2

Η Ελένη Ρουσσινού και ο Αλέξανδρος Αβρανάς στο κόκκινο χαλί του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Miss Violence» και δείτε περισσότερα για την ταινία.


Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.