Buzz

(Επιτέλους) διατηρητέοι κρίθηκαν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

στα 10

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε ομόφωνα επ' αυτού στη συνεδρίασή του με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2019.

Flix Team
(Επιτέλους) διατηρητέοι κρίθηκαν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

Χωρίς καμία πρόοδο στην αποκατάστασή τους, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Φεβρουαρίου του 2012 - και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες φορέων και χορηγιών που χάθηκαν - το δίδυμο των ωραιότερων κινηματογράφων που γνώρισε ποτέ το κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίστηκαν τουλάχιστον διατηρητέοι και ως προς την χρήση τους («κινηματογράφου - θεάτρου»), αφού το «κτηριακό συγκροτήμα με την επωνυμία "Αττικόν" - "Απόλλων" που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά, στην Αθήνα, φερόμενο ως ιδιοκτησία του Ιδρύματος Σταμάτη ∆εκόζη - Βούρου» είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από το 1984.

Αττικόν 607

Κατά λεξη στην γνωμοδότηση αναφέρονται τα εξής:

«Στο διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά στην Αθήνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με το από 4.4.1984 Π.∆. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984, χαρακτηρίζεται διατηρητέα η χρήση «κινηματογράφου - θεάτρου» στο τμήμα που καταλάμβανε η ανωτέρω χρήση.

Η ανακαίνιση, οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες επισκευών και ο εκσυγχρονισμός των χώρων της διατηρητέας χρήσης θα ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιοποίησης - αποκατάστασης του συνόλου του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος, τηρουμένων των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (φορέων και υπηρεσιών).

Εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα με τις διατάξεις του από 4.4.1984 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984)».

σινεμά αττικόν 607