Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Αθηνά Τσαγγάρη κι ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετούν για το Φεστιβάλ Βενετίας

στα 10

Οι δυο Ελληνες δημιουργοί συμμετέχουν με καινούριες μικρού μήκους, στο συλλογικό, επετειακό film project «Venice 70 – Future Reloaded».

Η Αθηνά Τσαγγάρη κι ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετούν για το Φεστιβάλ Βενετίας

Για τον εορτασμό των 70 του χρόνων, το Φεστιβάλ Βενετίας ζήτησε από 70 δημιουργούς που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση να σκηνοθετήσουν από μια μικρού μήκους ταινία: οι άνθρωποι που στην ουσία έπλασαν την ιστορία του Φεστιβάλ, τιμούν τα γενέθλιά του με κινηματογραφικά «δώρα».

Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο «Venice 70 – Future Reloaded» βρίσκονται ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο πανταχού παρών Τζέιμς Φράνκο, η Κατρίν Μπρεγιά, ο Ατόμ Εγκογιάν, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Βάλτερ Σάλες αλλά και οι Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Τσαγγάρη, οι δύο Ελληνες δημιουργοί που συμμετείχαν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και έφυγαν με διακρίσεις (Βραβείο Σεναρίου για τις «Αλπεις» το 2011 και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για το «Attenberg» το 2010 αντίστοιχα). Και οι εβδομήντα ταινίες θα προβληθούν σε μια προβολή με τίτλο «Venezia 70 - Future Reloaded», σε ένα κινηματογραφικό σβήσιμο τούρτας και ευχή για το μέλλον του Φεστιβάλ.

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ονομάζεται «Necktie», διαρκεί μόλις 90 δευτερόλεπτα κι ακολουθεί μια παρέα πέντε μαθητών ενός σχολείου σε μια βόλτα τους στο δάσος. Το φιλμ γυρίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Black Park του Μπάκινχαμσάιρ έξω από το Λονδίνο και οι εντεκάχρονοι πρωταγωνιστές του κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην οθόνη.

necktie

Η Αθηνά Τσαγγάρη μάς δίνει μια μικρή γεύση από τη δική της δημιουργία για το Φεστιβάλ Βενετίας. Η ταινία της, που διαρκεί δυόμιση λεπτά, λέγεται «24 Frames per Century» και πρωταγωνιστεί η Ευαγγελία Ράντου. Η σύνοψη της ταινίας ακούγεται χαρακτηριστικά αλλόκοτη και τρυφερή: Στην άκρη ενός μικροσκοπικού πλανήτη, δύο δεινόσαυροι αναμένουν υπομονετικά μία σύντομη συνάντηση.

Δείτε παρακάτω τις πρώτες φωτογραφίες, με την υπογραφή της Δέσποινας Σπύρου, από το «24 Frames per Century».

Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

info

24 Frames per Century / σκηνοθεσία: Αθηνά Τσαγγάρη / με την Ευαγγελία Ράντου / σενάριο: Αθηνά Τσαγγάρη, Ματ Τζόνσον / διεύθυνση φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης / μοντάζ: Ματ Τζόνσον / σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης, Αθηνά Τσαγγάρη, Ματ Τζόνσον / κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα / μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου / μαλλιά: Daniel Babek / φωτογράφος πλατό: Δέσποινα Σπύρου / animation & οπτικά εφέ: Αντώνης Κοτζιάς - Yafka, Αντώνης Νικολάου - Yafka, Ματ Τζόνσον - HAOS Film / παραγωγοί: Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Τσαγγάρη / executive producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος / μία παραγωγή των HAOS Film, Faliro House Productions / με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου/ 2013, 2’32”, 35mm

frames02

frames01

frames03

Δείτε εδώ το «24 Frames Per Century» της Αθηνάς Τσαγγάρη:


**Δείτε εδώ το «Necktie» του Γιώργου Λάνθιμου**: