Buzz

Το ελληνικό όνειρο χωρά σε ένα υπόγειο στην «Καλλιόπη» του Αρη Ρέτσου

στα 10

Στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στο σινεμά, διασκευάζει το θεατρικό του Δημητρη Κεχαΐδη «Το Τάβλι».

Το ελληνικό όνειρο χωρά σε ένα υπόγειο στην «Καλλιόπη» του Αρη Ρέτσου

Ο Αρης Ρέτσος είναι ένας σχεδόν μυθικός ηθοποιός του νέου ελληνικού σινεμά έχοντας εμφανιστεί σε ταινίες όπως οι «Απέναντι» και «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου, στο «Μπορντέλο» του Νίκου Κούνδουρου και στη «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, αλλά και στην τηλεοπτική σειρά «Αστροφεγγιά» . Μετά από μια μεγάλη απουσία από το σινεμά και το θέατρο και μια ενδελεχή μελέτη στο Αρχαίο Δράμα, επέστρεψε στο θέατρο το 1993 σαν σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Ενα από τα θεατρικά που έχει σκηνοθετήσει έκτοτε είναι και το «Τάβλι» του Δημητρη Κεχαΐδη, το οποίο αποτελεί τώρα την βάση για την ταινία του «Καλλιόπη», μια ταινία που αποδομεί το «Greek dream» έγινε εφιάλτης.

Ο τόπος είναι ένα μισογκρεμισμένο υπόστεγο, κάπου στην Αθήνα. Οι ήρωες, άστεγοι ...σκιές που σέρνονται ή σιωπούν, από κάτω, σαν φαντάσματα. Το ύφος ζοφερό: Ακινησία, αυγουστιάτικο απόγευμα, ζέστη, άπνοια, ιδρώτας, σειρήνες περιπολικών που "καθαρίζουν" την πόλη ...ανελέητα τζιτζίκια. Ένα τάβλι ακούγεται σε μια γωνιά. Δύο άντρες στα όρια της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης καθορίζουν την Μοίρα μιας γυναίκας και καθορίζονται. Καφές κρύος.

καλλιόπη, άρης ρέτσος  607

Τρεις άνθρωποι σε μια εξοντωτική πάλη για μια θέση, για μια καλύτερη ζωή στο σήμερα. Η Καλλιόπη, το εργαλείο, το τρόπαιο, το θύμα και ο θύτης. Στέλνεται εκεί που δεν θα έπρεπε να πάει. Ο λαχειοπώλης, ο Κόλιας, ο σύζυγός της, παλαιάς κοπής φασίστας, με ύποπτη δράση μέχρι σήμερα, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και δίνει την άδειά του. Ο Φώντας, ο αδελφός της Καλλιόπης, άνεργος, νέος πρώην φοιτητής, ο οικότροφος, το βάρος και το ξωτικό του σπιτιού, ακαθορίστου τώρα ηλικίας, είναι αυτός τελικά που συλλαμβάνει το σχέδιο. Να στείλουν την μοναδική γυναίκα του σπιτιού, την Καλλιόπη, στον "γέρο, να πάρουν τα λεφτά για να στήσουν μια δουλειά".

καλλιόπη, άρης ρέτσος  607

Οι ήρωες κάτω από το βάρος της εξοντωτικής ανέχειας, φτώχειας και δυστυχίας για σωτηρία σκαρφαλώνουν στα όρια του ανέφικτου, του φανταστικού, της ύβρης. Ξεπουλώντας την Καλλιόπη, παραληρούν, συγκρούονται, οραματίζονται, χωρίς να αντιληφθούν (παρά μόνο αργά) ότι χάνουν και ότι τους απέμεινε: την τιμή και την αξιοπρέπεια τους.

Εξωστρεφείς και γελοίοι, σαν κωμικοί, βαμμένοι με το άσπρο των ταινιών του βωβού κινηματογράφου από την μια. Εσωστρεφείς, σκοτεινοί και ακίνητοι, διαλυμένοι στο πουθενά, σαν ήρωες του Μπέκετ, σε υπαρξιακό παιχνίδι χαμένο από την αρχή.

Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής και χρειάζεται την βοήθειά σας μέσω της καμπάνιας της στο indiegogo.

Δείτε πιο κάτω ένα teaser trailer.


Info: Κινηματογραφική διασκευή: Άρης Ρέτσος // Σκηνοθεσία \ Μουσική \ Μοντάζ: Άρης Ρέτσος // Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία "Πολυώνυμο" // Ηθοποιοί: Άρης Ρέτσος, Βασίλης Νανάκης, Ηλίας Κούτλας , Αντωνία Βασιλάκου, Χρήστος Βελέτζας // Camera: Απόστολος Πάσος // Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Ζαίμης // Σκηνικά – Κοστούμια - Διαμόρφωση χώρου: iNDie Γ@Τος (Γιάννης Αργυρόπουλος, Σωτηρης Αργυρόπουλος) // Φωτισμοί: Αχιλλέας Τσιαμάντας // Ηχοληψία: Στέφανος Πηγάνης

Δείτε και διαβάστε ακόμη: