Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 9.0: Ενα επαναστατικό animation βλέμμα στην Τουρκία του σήμερα

στα 10

Από τα σημαντικότερα αφιερώματα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το focus στο σύγχρονο τουρκικό animation στρέφει το βλέμμα σε μια χώρα που αλλάζει πιο γρήγορα και από 24 καρέ το δευτερόλεπτο.

Animasyros 9.0: Ενα επαναστατικό animation βλέμμα στην Τουρκία του σήμερα

Με την Τουρκία να βρίσκεται στο μεγαλύτερο ίσως σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλη στιγμή για ένα αφιέρωμα στις πιο ανήσυχες κινηματογραφικές φωνές της, τους νέους σκηνοθέτες που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται πάνω στις τεχνικές του σύγχρονου animation για να μεταφέρουν όλα όσα θέλουν να πουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το αφιέρωμα «Βλέμμα στην Τουρκία» του Animasyros 9.0 αποτελείται από 19 ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους σε επιμέλεια του Μπεράτ Ιλκ, Προέδρου του Τουρκικού Τμήματος της ASIFA, ενώ ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει η προβολή του μεγάλου μήκους «Bad Cat», μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές του Anima Istanbul του σημαντικότερου animation studio στην Τουρκία. Το φιλμ κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στο Animasyros, παρουσία του Μεχμέτ Κουρτουλούς, ενός εκ των σκηνοθετών μιας ταινίας, οι χαρακτήρες της οποία είναι βασισμένοι σε πολύ δημοφιλή κόμικ στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Animasyros 9.0: To animation συναντά ξανά την όπερα στο «Παιδί και τα Μάγια» του Μορίς Ραβέλ

O Μπεράτ Ιλκ θα βρίσκεται και αυτός στο Φεστιβάλ και θα παρουσιάσει και το In development project του στο πλαίσιο της Αγοράς με τίτλο «Who is Mihri?», ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για τη ζωή της Μιχρί Μουσφίκ Χανίμ, μποέμισσας Τουρκάλας ζωγράφου.


Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros διεξάγεται φέτος από τις 22 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα, τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο επίσημο site του.

Διαβάστε αναλυτικά για τις 19 ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα στην Τουρκία:

Akdenizli 607

Η Μεσόγειος (Akdenizli) / O αγώνας μια μεσογειακής φώκιας να ξεφύγει από τον ψαρά που θέλει να την πιάσει.

Akvaryum 607

Ενυδρείο (Akvaryum) / Ενα παιδί, το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που μπορεί να κατανοήσει τη «μοντέρνα ζωή» στον 21ο αιώνα.

Altin Vurus 607

Τέλειο Χτύπημα (Altin vuruş) / Σκουριασμένες μηχανές ζουν στο σκοτάδι, ζητώντας απεγνωσμένα φως, περιμένοντας τον ήλιο που θα τις πάρει στον ουρανό. Ενα μικρό φως είναι αυτό που τις κρατάει ζωντανές, τους δίνει ελπίδα και τις κάνει να ονειρεύονται ακόμη. Μια από τις μηχανές θα πλησιάσει πιο κοντά στο φως.

Wave Theory 607

Θεωρία του Κύματος (Dalga teorİsİ) / Ο αγώνα ανάμεσα σε έναν υπάλληλο και το αφεντικό του.

Durak 607

Στάση (Durak) / Σε μια γωνιά του κόσμου, καθώς κόσμος περιμένει το λεωφορείο σε μια στάση, θα έρθουν σε επαφή με το πλάσμα που προκαλεί τα παράξενα γεγονότα.

Gecis 607

Πέρασμα (Geçiş) / Ενα ψαροκάικο στο Βόσπορο πρέπει να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα...

Pinky 607

Pinky – Μη φύγεις (Gİtme Pinky) / Ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να δείτε με τα μάτια ανοιχτά; Αυτά είναι συνήθως οι καλύτεροι φίλοι της γάτας σας!

Invisible Walls 607

Αόρατα Τείχη (Görünmez duvarlarım) / Η αυτοπεποίθηση ακούγεται δυνατά. Οι ανασφάλειες είναι βωβές.

Girl Who slipped

Η Κοπέλα που Γλίστρησε Μέσα της (İçine kaçan kiz) / Ενα κορίτσι γλυστράει μέσα της καθώς προσπαθεί να διαλογιστεί. Βρίσκεται στις πιο δύσκολες μέρες του μήνα.

Flawless Life 607

Ζωή χωρίς Ελάττωμα (Kusursuz hayat) / Η τυχερή μέρα ενός άστεγου...

Merkur 607

Ερμής (Merkür) / Ενας νεαρός καλλιτέχνης δουλεύει ως βοηθός σε γκαλερί. Μια μέρα τον καλούν σε ένα επίσημο δείπνο. Εκεί θα συστηθεί στον διεφθαρμένο κόσμο της Τέχνης.

We are the halfbloods ...  607

Είμαστε από το Aίμα του Mίσους (Nefretin üvey evlatlarıyız) / Ενας άντρας οδηγείται σε ένα συμβιβασμό μετά από ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο. Ο κόσμος δεν νιώθει άνετα με την παρουσία του. Μια μικρή παρεξήγηση μοιάζει ικανή να σημάνει το τέλος μιας γης μέχρι τώρα ήσυχης.

Weeping Willow 607

Ιτιά Kλαίουσα (Salkim söğüt) / Ηταν κάποτε ένας άντρας που πολεμούσε σε όλη του τη ζωή. Από τη μια επίθεση στην άλλη, παρέλαυνε με το άλογό του. Ηταν γενναίος, πολεμούσε με τιμή. Αλλά ίσως είχε ερθει η ώρα να δει τους στρατιώτες να αποσύρονται μαζί με τον ήλιο που έδυε κάτω από τη σκιά της Κλαίουσας Ιτιάς. Ελεύθερη μεταφορά του ομώνυμου ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ.

Tetrist 607

Tetrist / Μια αναπαράσταση της Κωνσταντινούπολης όπως είναι σήμερα και η «μεταμόρφωσή» της μέσα στα χρόνια σαν ένα παιχνίδι tetris.

Bahce 607

Ο Kήπος (Bahçe) / Ενας μυστηριώδης κήπος. Τι κρύβει; Τι απ' όλα όσα υπόσχεται θα γίνουν πραγματικότητα;

Auntie 607

Θεία (Teyze) / Μια καλοκαίρινή μέρα, η θεία πηγαίνει στην πισίνα. Ανεβαίνει στο βατήρα για πηδήξει. Μόνο που τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται...

Tornistan 607

Πορεία προς τα Πίσω (Tornistan) / Ενα αυτολογοκριμένο φιλμ σατιρίζει τη λογοκρισία του Τύπου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκέζι το καλοκαίρι του 2013 στην Τουρκία.

Yar 607

Ο Aγαπημένος (Yar) / Μια ιστορία για τη διεφθαρμένη και μοναχική διαδικασία σύγχρονης παραγωγής, μια αιώνια σύγκρουση του τεχνητού και του δέρματος...

Zlin Soup 607

Σούπα από το Zlin (Zlin çorbası) / Μια ματιά στη Ζλιν, την κάποτε διάσημη για την παπουτσοβιομηχανία της πόλη που παραμένει ένα αξιοπερίεργο αρχιτεκτονικής και ανθρωπολογίας.


Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros διεξάγεται φέτος από τις 22 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα, τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο επίσημο site του.