Buzz

Advent Calendar: 8 Δεκεμβρίου 2015

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, κρυφοκοιτάζει τις πιο ωραίες πρώτες ματιές στο σινεμά.

Advent Calendar: 8 Δεκεμβρίου 2015

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα - δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar και φέτος, για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Αχ αυτό το βλέμμα! Από την Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, χωρίς εξαιρέσεις, το Flix σάς κάνει «δώρο» τις ωραιότερες πρώτες ματιές στο σινεμά: την πρώτη φορά που δυο μάτια είδαν κάτι που θα τους άλλαζε τη ζωή (ή, έστω, θα μάς άλλαζε δυο ώρες από τη δική μας). Ματιές γεμάτες έρωτα, απορία, αισιοδοξία, μελαγχολία, καρδιοχτύπι, γέλιο, αναστάτωση. Επειδή οι μέρες που ζούμε δε μάς κάνουν απαραίτητα να ατενίζουμε το μέλλον με ενθουσιασμό, κερδίζουμε ενέργεια από τα ωραιότερα πρώτα βλέμματα της οθόνης. Για 25 μέρες, το Flix σάς κοιτάζει κατάματα και σάς φτιάχνει το κέφι, για να λέμε καλημέρα ως τα Χριστούγεννα!

Η ταινία - «Casablanca» του Μάικλ Κέρτιζ, 1942 Ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος μαινόταν, ο Μάικλ Κέρτιζ γύρισε μια ταινία που εκτυλισσόταν στην καρδιά του - τη γύρισε, ωστόσο, όχι στην Καζαμπλάνκα, αλλά στο στούντιο της Warner Bros στο Μπέρμπανκ. Η ταινία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου η παγκόσμια πρώτη της να συμπίπτει με την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική και στην Καζαμπλάνκα. Ωστόσο η ταινία δεν έμεινε ιστορική γι' αυτόν το λόγο. Αλλά γιατί η κλασική ιστορία ενός παθιασμένου αλλά αδιέξοδου έρωτα και του διλήμματος ενός άντρα αν θα διεκδικήσει τη γυναίκα που αγαπά ή αν θα «κάνει το σωστό», με το ανυπέρβλητο καστ, τα αξέχαστα τραγούδια και τις έκτοτε χιλιοειπωμένες ατάκες, όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει ένα από τα πιο όμορφα κινηματογραφικά ρομάντζα όλων των εποχών.

Το βλέμμα - Ο Ρικ μπαίνει μέσα στο δικό του μπαρ και βλέπει την Ιλσα να κάθεται εκεί, χωρίς προειδοποίηση, μετά το οριστικό, νόμιζε, φινάλε της σχέσης τους λίγα χρόνια νωρίτερα στο Παρίσι. Το δικό του βλέμμα είναι γεμάτο δυσπιστία και πόθο. Το δικό της τόσο υγρό που πνίγει κάθε χαρούμενη ανάμνηση του παρελθόντος σε ερωτική μελαγχολία.

Με κλειστά μάτια - Ε ναι, απ' όλα τα gin joints, σε όλες τις πόλεις, ολόκληρου του κόσμου, εκείνη διάλεξε να πάει στο δικό του.

casablanca gif

Δείτε εδώ τα προηγούμενα παράθυρα του advent calendar που άνοιξε φέτος το Flix:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

casablanca poster 607