Φεστιβάλ / Βραβεία

To πρώτο ευρωπαϊκό Architecture and Design Film Festival είναι εδώ

στα 10

Το πρώτο ευρωπαϊκό Architecture and Design Film Festival είναι γεγονός και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη.

Flix Team
To πρώτο ευρωπαϊκό Architecture and Design Film Festival είναι εδώ

Η πρώτη εμφάνιση του Architecture and Design Film Festival στην Ευρώπη, θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) και είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand, δυο σημαντικών φορέων που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια έναν συστηματικό διάλογο με τον κόσμο της Αρχιτεκτονικής και του Design.

Το Ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που αντικατοπτρίζουν το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό προφίλ της παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής και του Design, να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις σε καλά οργανωμένα πάνελ και να συναναστραφεί με προσωπικότητες που προσεγγίζουν τους δύο τομείς με το πιο υψηλό και καταξιωμένο αισθητικό κριτήριο σε διεθνές επίπεδο.

Το Architecture & Design Film Festival είναι μια γιορτή, που αναδεικνύει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν την Αρχιτεκτονική και το Design. Με καλά επιμελημένη επιλογή ταινιών, οι οποίες συνοδεύονται από πάνελ συζητήσεων, παράλληλα events και παρουσιάσεις, το ADFF απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την αρχιτεκτονική και το design, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδυάσουν διασκέδαση, networking και εκπαίδευση, αποτελούν τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του ADFF, κατατάσσοντάς το σε ένα από τα κορυφαία θεματικά film festival στο κόσμο. Μετά από 10 χρόνια, ξεκινώντας από την Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σικάγο, Κορέα, φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

four dimensions and one lamp 607

four dimensions and one lamp 607

FOUR DIMENSIONS AND ONE LAMP

Στο adff: Athens 2018 συμμετέχει και το τελευταίο μικρού μήκους Ντοκιμαντέρ του Θανάση Νεοφώτιστου (Σκηνοθέτης-Αρχιτέκτονας): «Τέσσερεις Διαστάσεις και μια Λάμπα». Μετά την βραβευμένη ΠΡΟΣΕΥΧΗ (20', 2014, Χρυσός Διόνυσος, 37ο Φεστιβάλ Δράμας) και τον βραβευμένο «Πωγωνίσκο» (10', 2015, Βραβείο Ντοκιμαντέρ, 38ο Φεστιβάλ Δράμας), το νέο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου, «Τέσσερεις Διαστάσεις και μια Λάμπα» (30', 2017), παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα «Τέσσερις-Διαστάσεις», την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το είδος του ψευδοντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να μην επικεντρωθεί σε μία κλασική παράθεση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων. Αντίθετα, μέσα από τη συνθήκη της συνάντησης μιας δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου) με τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στρέφει την προσοχή του σε ένα εν εξελίξει έργο και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός φωτιστικού. Η συνθήκη αυτή του επιτρέπει να ακολουθήσει τις δύο αρχιτεκτόνισσες καθώς αναζητούν πηγές έμπνευσης από μία σπηλιά μέχρι μια δημιουργική απασχόληση με μια ομάδα παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον θεατή να ταυτιστεί με τα μέλη της ομάδας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, μετατρέποντας σε βιωματική εμπειρία την κατανόηση του τι σημαίνει για κάποιον να ασκεί την αρχιτεκτονική στην Αθήνα του σήμερα.

Η ταινία θα προβάλλεται στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στα πλαίσια του ADFF: Athens και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Q&A Κυριακή 21:00 μμ.


Το ADFF: ATHENS 2018 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27 έως 29 Απριλίου του 2018, και συμπληρωματικά των προβολών των ταινιών, θα συμπεριλαμβάνει:- Πάνελ με εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής και του design.- Συζητήσεις γύρω από τη θεματολογία των ταινιών.- Q&A με τους δημιουργούς των ταινιών.- Δρώμενα και πάρτι που θα δώσουν την ευκαιρία για δικτύωση και διεύρυνση γνωριμιών και γνώσεων.

info

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
27-29.04.2018
Στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς.
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία «Τέσσερεις Διαστάσεις και μια Λάμπα»: https://adff.gr/four-dimensions-and-one-lamp.html
Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα: https://adff.gr/

four dimensions and one lamp poster 607