Buzz

1967-2012: Οι αγαπημένες ταινίες του Ρότζερ Εμπερτ ανά χρονιά

στα 10

Από το 1967 που ξεκίνησε να γράφει μέχρι και το 2012, όταν πλέον ήταν έτοιμος να αποχωρήσει λόγω επιπλοκών με τον καρκίνο που τον είχε ταλαιπωρήσει, ο Ρότζερ Εμπερτ δημοσίευε χωρίς κενό τις αγαπημένες ταινίες του της κάθε χρονιάς. Αυτή είναι η λίστα των 46 χρόνων μιας ζωής γεμάτη σινεμά.

1967-2012: Οι αγαπημένες ταινίες του Ρότζερ Εμπερτ ανά χρονιά

Από το «Bonnie and Clyde» που υπήρξε η αγαπημένη ταινία του για το 1967, όταν ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου μέχρι και το «Argo» του 2012, οι επιλογές του Ρότζερ Εμπερτ στα 46 χρόνια που έγραφε για τους Chicago Sun Times δεν είναι πάντα προβλέψιμες ή πάντα σε ευθεία γραμμή με τη φιλοσοφία της κριτικής του που απευθυνόταν πάντα στο μέσο θεατή.

Ολες όμως οι ταινίες που κέρδισαν την πρώτη του θέση ανά χρονιά, φτιάχνοντας ένα οδηγό που εξιστορεί από μόνος του την ιστορία του Χόλιγουντ (και όχι μόνο, αφού η αγάπη του για τον Μπέργκμαν αλλά και μια σειρά Ευρωπαίων δημιουργών υπήρξε χαρακτηριστική) μέσα στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, είναι ταινίες με τις οποίες παθιάστηκε, τις οποίες υποστήριξε με κάθε τρόπο (υπήρξε φανατικός θαυμαστής της νέας γενιάς του αμερικανικού κινηματογράφου των Σκορσέζε, Κόπολα, Αλτμαν, Ράφελσον και άλλων, ακριβώς όπως και η Πολίν Κέιλ η οποία όμως αντίθετα με τον Εμπερτ εγκατέλειψε την πολεμική κριτική της όταν το Χόλιγουντ άρχισε να αλλάζει μορφή μετά τις αρχές του ΄80), ταινίες που του επιβεβαιώναν χρόνο με το χρόνο πως αξίζει να συνεχίζει να γράφει για το σινεμά.

Ο θάνατός του, σε ηλικία 70 ετών (διαβάστε εδώ περισσότερα), αφήνει πίσω του, εκτός από μια τεράστια μυθολογία, περίπου 7000 κριτικές και κείμενα, διαλέξεις και θεωρίες για το σινεμά, και μια σειρά από λίστες - οδηγούς για μελλοντικούς θεατές. Βρείτε παρακάτω τη λίστα με τις νούμερο 1 ταινίες του Ρότζερ Εμπερτ ανά χρονιά από το 1967 έως και το 2012 και κάντε κλικ στους ενεργοποιημένους με μπλέ τίτλους για να διαβάσετε την κριτική του, την εποχή που την έγραψε.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Flix για τη ζωή, το έργο και τον θάνατο του Ρότζερ Εμπερτ.