Φεστιβάλ / Βραβεία

14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: «Bientôt»

στα 10

Συνεχίζοντας την πρόσφατη μα εξαιρετική παράδοσή του να αναθέτει την σκηνοθεσία των ident spot του σε νέους Ελληνες σκηνοθέτες, το φεστιβάλ φέρει φέτος την οπτική υπογραφή της Σοφίας Εξάρχου.

14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: «Bientôt»

Πέρσι ήταν ο Γιάννης Γαϊτανίδης που έκανε το σποτ του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ, πριν δύο χρόνια ο Γιώργος Ζώης και φέτος είναι η σειρά της Σοφίας Εξάρχου να δώσει την δική της οπτική για την αισθητική, την γοητεία αλλά και κάτι από την ουσία μιας εκδήλωσης που ορίζεται από τη γλώσσα και το σινεμά.

Η σκηνοθέτης που έχει γυρίσει δυο εξαιρετικές μικρού μήκους («Mecesina» και «Απόσταση») και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης της μεγάλου μήκους ταινίας «Park», έχοντας μάλιστα κερδίσει δύο βραβεία στην Αγορά του 53ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε όπως λέει η ίδια, από τη γλώσσα.

«Ηθελα να κάνω κάτι που να δείχνει τόσο τη γοητεία του σινεμά όσο και τη γοητεία της γαλλικής γλώσσας. Ηταν σημαντικό να έχουμε ένα παιχνίδι ανάμεσα στις εικόνες και τις λέξεις που πέφτουν σε κάρτες στην οθόνη, στα κινηματογραφικά πλάνα και στην έννοια των λέξεων. Ηθελα ο θεατής να διαβάζει υπότιτλους ακούγοντας παράλληλα τον ήχο και βλέποντας τα πλάνα».

Και ήθελε όπως λέει να κάνει ένα παιχνίδι με τα βασικά «συστατικά του σινεμά» με έναν τρόπο εντελώς γαλλικό à la manière de Ζαν Λικ Γκοντάρ, «αφού οι αναφορές στο τρέιλερ της “Περιφρόνησής” του είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς».

Το τρέιλερ έγινε με σκληρή δουλειά, λίγα χρήματα αλλά πολύ αγάπη και μοιάζει να συμπυκνώνει μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα του κάτι βαθιά γαλλικό και κάτι βαθιά κινηματογραφικό, όπως και το φεστιβάλ που καλείται να «εκπροσωπήσει».

Δείτε το πιο κάτω και διαβάστε εδώ περισσότερα για το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί φέτος από τις 4 έως τις 10 Απριλίου, στους κινηματογράφους Δαναός, Odeon Οπερα και στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου και από τις 11 έως τις 17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Πάυλος Ζάννας.


Σκηνοθεσία, σενάριο: Σοφία Εξάρχου // Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς Βαρβίας // Art Director, Ενδυματολόγος: Αλίκη Κούβακα // Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης // Μουσική: Γιάννης Τσιριγκώτης // Hair & Make up: Κυριακή Μελίδου // Βοηθός σκηνοθέτη: Ρηνιώ Δραγασσάκη // Gaffer: Γιώργος Χατζημήτρος // Βοηθός οπερατέρ: Γιώργος Μεταξάς // Βοηθός παραγωγής: Δημήτρης Μπαβέλλας // Επεξεργασία εικόνας: Cinelabs Greece, DCS // Παραγωγός: Αμάντα Λιβανού

Ακούγονται οι φωνές των: Ανθή Ευστρατιάδου & Μισέλ Δημόπουλου // Εμφανίζονται: Ανθή Ευστρατιάδου, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωράτος, Νίκος Πασιπουλαρίδης, Γιάννα Ανδριτσάκη, Πέτρος Κουλουφάκος, Σοφία Νερομυλιώτη, Δημήτρης Βαζάκας

Η ταινία γυρίστηκε σε film Kodak 16mm