TT3D: Αδρεναλίνη στο Κόκκινο

Ρίτσαρντ Ντε Αραγκές

ΚΡΙΤΙΚΗ 14 SEP 2011

6 στα 10

Τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ για τους μοτοσυκλετικούς αγώνες Tourist Trophy στο Isle of Man. Μη βιαστείτε να την απορρίψετε λόγω θέματος, η ταινία θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Κάθε χρόνο, μοτοσυκλετιστές απ’ όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Isle of Man, ένα νησάκι μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας, για τον πιο σημαντικό και πιο επικίνδυνο αγώνα ταχύτητας με μηχανές, το Tourist Trophy. Παρότι σε κάθε διοργάνωση χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο πέντε άτομα, οι λάτρεις της δίτροχης ταχύτητας επιμένουν ν’ ανταποκρίνονται στην πρόκληση και να ζουν τους ενδιάμεσους μήνες μόνο ως προετοιμασία για τον αγώνα.

Το ντοκιμαντέρ του επιτυχημένου σκηνοθέτη διαφημιστικών Ρίτσαρντ ντε Αραγκές παρακολουθεί από κοντά καμιά δεκαριά από τους περσινούς υποψήφιους, με ιδιαίτερη έμφαση σε έναν, τον πιο νέο, ατίθασο, ασυμβίβαστο κι ελπιδοφόρο. Χρονιά η ταινία τους ακολουθεί από τους μήνες της προετοιμασίας τους, μέχρι και την ολοκλήρωση του αγώνα.

Η σκηνοθεσία είναι πραγματικά ευρηματική: ενώ διατηρεί το στοιχείο του εντυπωσιασμού, τη φετιχιστική προσέγγιση των μηχανών, την ταχύτητα που καταπίνει το δρόμο, την αγωνία που αυξάνεται με τις στροφές του κινητήρα, ταυτόχρονα καταφέρνει μια πιο εσωτερική ματιά στις προσωπικότητες των αγωνιζόμενων και των δικών τους ανθρώπων. Παρότι είναι ένα ντοκιμαντέρ με αντικείμενο που θεωρητικά αφορά λίγους και τρελλαμένους, τελικά αποδεικνύεται μια ταινία επιθετική, ρεαλιστική κι ευαίσθητη ταυτόχρονα.

Το 3D, με το οποίο είναι γυρισμένο εξολοκλήρου το φιλμ, είναι από τις λίγες φορές που αναδεικνύεται σε πραγματικό χρηστικό όπλο, χάρη στην έξυπνη σκηνοθεσία. Η τρισδιάστατη εικόνα, έξυπνα επιλεγμένη, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί μεταδίδει την ένταση, την αυξημένη αδρεναλίνη και τον κίνδυνο της ταχύτητας, όπως δύσκολα μπορεί κανείς να βιώσει με μια απλή απεικόνιση.

Επιπλέον, ενώ ξεκινάς να βλέπεις την ταινία θεωρώντας ότι απλώς καταπιάνεται μ’ ένα μάτσο παρανοϊκούς μηχανόβιους με death wish, η ταινία καταφέρνει να σε βάλει μέσα στην ψυχοσύνθεσή τους, να καταλάβεις λίγο ποια στοιχέια εκτονώνουν σ’ αυτόν τον αγώνα, τι συμπλέγματα εκδηλώνουν και να συνειδητοποιήσεις ότι, χωρίς να είναι λιγότερο παρανοϊκοί, καλύπτουν μια συναισθηματική τους ανάγκη, όπως όλοι μας, κάνοντας άλλα πράγματα. Συνειδητοποιείς, δηλαδή, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεσαι, ότι είναι κι αυτός ένας επιλεγμένος τρόπος ζωής, τόσο για όσους παίρνουν μέρος στον, πολλές φορές μοιραίο, αγώνα, αλλά και για τους δικούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που έχουν μάθει να μετρούν τη ζωή σε κύκλους χιλιομέτρων.

Μην παρασυρθείτε από την άρνηση για το ειδικό της θέμα, η ανθρωπιά και η διορατικότητα της ταινίας θα σας αποζημιώσει και η έντασή της θα σας αναζωογονήσει. Και χωρίς βαθμό επικινδυνότητας!

Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.