Γυρίσματα

Στην Υδρα με τον Μεγάλο Ανατολικό, τους Callas και τον Λι Ρανάλντο των Sonic Youth

στα 10

Στα παλιά σφαγεία της Υδρας, σ' ένα βράχο κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα, ο Λάκης κι ο Αρης Ιωνάς, οι Callas, εμπνέονται από τον Ανδρέα Εμπειρίκο και γυρίζουν τη νέα τους ταινία. Το Flix είναι εκεί και κρατά κάμερα!

Στην Υδρα με τον Μεγάλο Ανατολικό, τους Callas και τον Λι Ρανάλντο των Sonic Youth

Πριν δυο χρόνια ο Λάκης κι ο Αρης Ιωνάς, οι Callas, έκαναν την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία. Το «Lustlands», γυρισμένο σ' ένα αγρόκτημα στην καρδιά της Πελοποννήσου, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και μέσα στα καυτά ανθρώπινα πάθη, εκτός του ότι μας ενθουσίασε, απέδειξε ότι τα δυο υπερδαστήρια, στα καλλιτεχνικά πράγματα, αδέλφια, είναι και θαυμάσιοι σκηνοθέτες. Η νέα ταινία των Callas ανεβάζει τον πήχυ - γιατί αλλιώς, τι νόημα έχει; - εμπνέεται από τον «Μεγάλο Ανατολικό» του Ανδρέα Εμπειρίκου, είναι ασπρόμαυρη, είναι ολόκληρη γυρισμένη στα παλιά σφαγεία της Υδρας, τον χώρο όπου κάθε καλοκαίρι παρουσιάζει τις εκθέσεις του το Ιδρυμα Δέστε και ο Δάκης Ιωάννου, πρωταγωνιστούν οικείοι συνεργάτες των Callas, αλλά και κάποια πρόσωπα - έκπληξη, όπως ο Δημήτρης Πολιτάκης κι η Κάτια Δημοπούλου και, επιπλέον, την πρωτότυπη μουσική της ταινίας γράφει ο Λι Ρανάλντο, ο εκπληκτικός κιθαρίστας, βασικό και ιδρυτικό μέλος των Sonic Youth. Πώς να μην ενθουσιαστούμε ξανά;

Δείτε ακόμη: «Lustlands», φόβος και λαγνεία στην Πελοπόννησο

great eastern 607

Το «The Great Eastern», που πήρε μάλιστα και χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έχει ως ήρωές του ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και διαφορετικές ηλικίες που συγκεντρώνονται και συμβιώνουν σ΄έναν σταθμό - transit και περιμένουν μέχρι να έρθει να τους πάρει το υπερωκεάνιο Μεγάλος Ανατολικός για ένα ταξίδι προς την αναζήτηση μιας νέας κοινωνίας. Μιας ουτοπικής κοινωνίας-οικογένειας που θα βασίζεται στη φιλία, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, τον έρωτα και τον πόθο. Ομως, οι ανθρώπινες αδυναμίες, το «τραύμα» που κουβαλάμε μέσα μας, η άβυσσος του έρωτα και η δίνη του ερωτευμένου, προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και εξελίξεις στο σταθμό. Η βασική πρωταγωνίστρια, η Ειρήνη, με τη ζωντάνια της, την ομορφιά της, τη σχεδόν αφέλειά της και τη μαγική δύναμη της νιότης, ανατρέπει την προκαθορισμένη τάξη και ροή των πραγμάτων, οδηγώντας τα στα άκρα.

great eastern 607 φωτογράφος: Αγγελος Καλτσής

Λένε οι αδελφοί Ιωνά για το «The Great Eastern», αυτό το μεσοδιάστημα μεταξύ της καθημερινής ζωής και της ουτοπίας που συνεχώς έρχεται, που συνεχώς την αναζητάμε, αποτελεί το πεδίο δράσης της ταινίας. Εκεί όπου ο «Παλιός Κόσμος» παραμένει «Παλιός», με τις αδυναμίες και το σκοτάδι του. Εκεί όπου ο «Νέος Κόσμος» είναι έτοιμος να ανατείλει. Εκεί είναι που η ανθρώπινη αδυναμία εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Εκεί είναι που ο έρωτας είναι συγχρόνως τόσο ανθρώπινος και τόσο Θεϊκός.

great eastern 607 φωτογράφος: Αγγελος Καλτσής

Το Flix φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα γυρίσματα του «The Great Eastern» στην Υδρα. Μίλησε με τους αδελφούς Ιωνά, με τον Λι Ρανάλντο (και τη γυναίκα του, video artist Λία Σίνγκερ), με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της ταινίας (θα τους δείτε όλους, εκτός από τον ηχολήπτη Νίκο Τριανταφύλλου που... φρόντιζε και για τον δικό μας ήχο!), άκουσε, είδε, ένιωσε τον δυνατό ερωτικό αέρα και τη μοναξιά του βράχου και ταξίδεψε κινηματογραφικά, μουσικά και... υδραίικα. Δείτε παρακάτω το βίντεο από την επίσκεψη του Flix στα γυρίσματα του «The Great Eastern», βυθιστείτε στα πλάνα της ταινίας κι ακούστε τις πρώτες μουσικές της, γραμμένες από τον Λι Ρανάλντο και τους Callas.

great eastern 607

info

  • Σενάριο - Σκηνοθεσία: Λάκης Ιωνάς και Αρης Ιωνάς
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης
  • Ηχος: Νίκος Τριανταφύλλου
  • Πρωτότυπη Μουσική: Λι Ρανάλντο, The Callas
  • Art Supervisor: Νάντια Αργυροπούλου
  • Cast: Δημήτρης Πολιτάκης (Αντρέας), Ηρώ Σοφουλάκη (Ειρήνη), Κάτια Δημοπούλου (Λώρα), Βαλίσια Οντέλ (Σάρα), Ηλίας Παπαζαχαρίας (Ηλίας)
  • Παραγωγοί: Λάκης Ιωνάς και Αρης Ιωνάς
  • Παραγωγή: The Studio Art Projects
  • Σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τη Haos Film
  • Executive Producer: Βένια Βέργου
  • Με την υποστήριξη του DESTE Foundation for Contemporary Art και του Λεωνίδα Εμπειρίκου


Περισσότερα γυρίσματα: