Γυρίσματα

Το Flix βουτά στη Λίμνη Βουλιαγμένης με τον «Γιο της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

στα 10

Δυο χρόνια μετά την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» η Ελίνα Ψύκου επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία της. Η κάμερα του Flix είναι εκεί κι απολαμβάνει γύρισμα και καλοκαίρι.

Το Flix βουτά στη Λίμνη Βουλιαγμένης με τον «Γιο της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

Το μεγαλύτερο μέρος του «Γιου της Σοφίας» γυρίστηκε σ' εσωτερικούς χώρους. Εμείς συναντήσαμε τους συντελεστές μια μέρα ζεστή, με τα τζιτζίκια για soundtrack, στη Λίμνη Βουλιαγμένης. Η καλοκαιρινή ραστώνη, το γκαζόν όπου αράζει το συνεργείο όποτε δεν έχει επιτακτική δουλειά, ένα άλλο... «συνεργείο» που στήνει δεξίωση γάμου για το ίδιο βράδυ, το νερό που προσκαλεί για δροσιά, η κυρία που υπενθυμίζει στους λουόμενους να ξεβγάζονται πριν μπουν στη λίμνη, τα βράχια που προσπαθούν να σκιάσουν τον ήλιο, στήνουν ένα φυσικό ντεκόρ που σου ζητά να κάνεις διακοπές.

ο γιος της σοφίας 607

Ομως η Ελίνα Ψύκου, οι συνεργάτες κι οι ηθοποιοί της, δουλεύουν εντατικά. Δυο χρόνια μετά την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η νέα της ταινία, «Ο Γιος της Σοφίας», βρίσκεται στην τελευταία μέρα του πρώτου μισού των γυρισμάτων της, τα υπόλοιπα θα γίνουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον χειμώνα. Η ταινία μάς γυρίζει πίσω στην Αθήνα του 2004. Λίγες μέρες πριν την επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, ο 11χρονος Μίσα έρχεται από τη Ρωσία για να ζήσει με τη μητέρα του, τη Σοφία. Εχουν να ειδωθούν καιρό και ο Μίσα δεν ξέρει πως η Σοφία ζει με έναν ηλικιωμένο Ελληνα, τον κύριο Νίκο. Οσο η Ελλάδα θα ζει το ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα έρθει αντιμέτωπος με τα ψέμματα που κρύβει η οικογενειακή αγάπη και με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπήμενων του παραμυθιών θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Η Ελίνα Ψύκου μιλά στο Flix για το τι σημαίνει να κάνεις σινεμά σήμερα στην Ελλάδα

ο γιος της σοφίας 607

ο γιος της σοφίας 607

ο γιος της σοφίας 607

Ο Βίκτορ Κόμουτ, ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας, που υποδύεται τον Μίσα, είναι ένα παιδί από την Ουκρανία που ζει από τα 8 του χρόνια στην Ελλάδα - η ομάδα της Ψύκου τον βρήκε στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας κι είναι ο πρώτος του ρόλος στο σινεμά (αλλά όχι ο τελευταίος, όπως μας λέει). Η Βάλερι Τσεπλάνοβα που υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα του Μίσα, είναι διακεκριμμένη ηθοποιός στη Γερμανία, μετανάστευσε εκεί με την οικογένειά της από τη Ρωσία, επίσης στα 8 κι εκεί έχει κάνει από θέατρο με τον Ντίμιτερ Γκότσεφ μέχρι σινεμά με τον Αντρέας Ντρέζεν. Τον κύριο Νίκο ενσαρκώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σ' έναν από τους ελάχιστους κινηματογραφικούς του ρόλους, παρά την επιβλητικότητά του, όπως θα δείτε, στην οθόνη. Αυτοί οι τρεις ηθοποιοί, η «οικογένεια» της ταινίας, μαζί με τη σκηνοθέτη Ελίνα Ψύκου και τον παραγωγό Γιώργο Καρναβά της Heretic, μίλησαν στην κάμερα του Flix για την ιστορία τους, τη δουλειά τους, το γύρισμα, την πολυ-πολιτισμική συνεργασία μιας διεθνούς συμπαραγωγής που είναι η ταινία, την κερδισμένη εμπειρία ενός δεύτερου φιλμ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα μια ελληνική ταινία και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να τις υπερβεί. Και, στα ενδιάμεσα, έκαναν κι από μια παρατεταμένη βουτιά. Δείτε παρακάτω το βίντεο από τα γυρίσματα του «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου και πάρτε μια πρώτη γεύση από την ταινία, που ευχόμαστε να συναντήσουμε, ολοκληρωμένη και δυνατή, στα Φεστιβάλ και τις αίθουσες.

ο γιος της σοφίας 607

«Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου - info

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου | Παραγωγός: Γιώργος Καρναβάς | Συμπαραγωγοί: Boris Chouchkov, Janja Kralj | Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος | Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πηνελόπη Βαλτή | Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη | Μακιγιάζ: Valentin Valov | Κομμώσεις: Μαρία Κούκια | Ηχος: Boris Trayanov | Βοηθοί σκηνοθέτες: Κατερίνα Μπαρμπατσάλου, Ρηνιώ Δραγασάκη | Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Ζέρβας | Οργάνωση παραγωγής: Λήδα Μπουζούκου | Μοντάζ: Nelly Ollivault | Κάστινγκ: ready to cast, Αρασέλη Λαιμού | Πρωταγωνιστούν: Victor Khomut, Valery Tscheplanowa, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμης Havalits, Αρετή Σεϊνταρίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές και ο Χρήστος Στέργιογλου.

«Ο γιος της Σοφίας» είναι μια παραγωγή της Heretic σε συμπαραγωγή με την βουλγαρική Chouchkov Brothers και τη γαλλική Kinoelektron, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Centre National du Cinéma et de l'Image Animée, του Bulgarian National Film Center, του Eurimages, του Creative Europe και του Berlinale Residency.

Δείτε ακόμη: