Συνέντευξη

Η Μαρία Πανουργιά δεν φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

στα 10

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα και στο διάλειμμα μιας πρόβας με τα... φώτα, η Μαρία Πανουργιά απαντήσε αυθόρμητα στο ίδιο ερώτημα της παράστασης που ανεβάζει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 12 Δεκεμβρίου. Ποιος Φοβάται (τελικά) τη Βιρτζίνια Γουλφ;

Η Μαρία Πανουργιά δεν φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

Στην μόλις τέταρτη σκηνοθετική της απόπειρα, η ηθοποίος Μαρία Πανουργιά καταπιάνεται με το εμβληματικό έργο του Εντουαρντ Αλμπι που έγραψε τη δική του ιστορία όταν ανέβηκε πρώτη φορά το 1962 για να αποσυνθέσει με μοναδικό τρόπο ένα «ευτυχισμένο» βράδυ ενός «ευτυχισμένου» ζευγαριού μιας «ευτυχισμένης» χώρας.

Το 1966 ο Μάικ Νίκολς θα το άφηνε στην κινηματογραφική ιστορία με το ζευγάρι των Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον να μεγαλουργούν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, κερδίζοντας από μια υποψηφιότητα για Οσκαρ ο καθένας και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ακόμη ένα χρυσό αγαλματάκι. Η ταινία θα ήταν υποψήφια συνολικά για 13 Οσκαρ κερδίζοντας πέντε.

Εργο πάνω στις ψευδαισθήσεις και το τέλος του αμερικανικού ονείρου, το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» αντλεί τον τίτλο του από το τραγούδι «Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?» που ακουγόταν στα «Τρία Γουρουνάκια» της Disney του 1933. Ο Εντουαρντ Αλμπι αντικατέστησε τον «λύκο» (wolf) με το όνομα της Αγγλίδας αυτόχειρα συγγραφέως Βιρτζίνια Γουλφ, παραπέμποντας στο ερώτημα «Ποιος δεν φοβάται μια ζωή χωρίς ψευδαισθήσεις;».

Η Μαρία Πανουργιά - το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φοβάται να απαντήσει.

[φωτογραφίες + βίντεο: Νικολάι Μπιργιουκόφ]

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; 607

Γιατί το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σήμερα;

Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, στους αιώνες, των αιώνων, αμήν!

Πόσο τολμηρό είναι σήμερα το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»

Μέχρι το ανθρώπινο είδος να αλλάξει, να μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, κάτι πιο πνευματικό, θα είναι πάντα επίκαιρο το έργο του Εντουαρντ Αλμπι.

Είδες ξανά την ταινία του; Τι σου αρέσει πιο πολύ στη ματιά του Μάικ Νίκολς;

Φυσικά και την είδα γιατί είναι υπέροχη. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκολς καταφέρνει μέσα σε ένα τόσο σκοτεινό έργο να βρει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο σκοτάδι και το χιούμορ.

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; 607

Οχι, δεν τη φοβάμαι τη Βιρτζίνια Γουλφ. Η ερώτηση είναι αν φοβάσαι τον εαυτό σου, ξέρεις. Κι αυτά που ερήμην σου κάνεις. Το να μην έχεις πάντα τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και των αντιδράσεων σου. Εγώ αυτό φοβάμαι.»

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; 607

Πώς μπορεί κάποιος να ανεβάζει αυτό το έργο και να μην κυριεύεται συνεχώς από τη μορφή, την ερμηνεία, την ένταση της Ελίζαμπεθ Τέιλορ;

Μπορεί, αν δεν είναι θαυμάστρια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όπως εγώ. Είναι φυσικά εξαιρετική στην ταινία. Απλά δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου.

Γιατί η Λένα Κιτσοπούλου:

Γιατί είναι μια πολύ καλή ηθοποιός.

Γιατί τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη;

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Γιατί τον Γιάννη Παπαδόπουλο; Γιατί τη Στέλλα Βογιατζάκη;

Η απάντηση θα είναι η ίδια για όλους τους ηθοποιούς. Αν ενώνει κάτι και τους τέσσερις είναι ότι έχουν τις σωστές ηλικίες, όπως περιγράφονται στο έργο του Εντουαρντ Αλμπι. Συνηθίζεται, κυρίως το πρωταγωνιστικό ζευγάρι να ερμηνεύεται από μεγάλους σε ηλικία ηθοποιούς και από ηθοποιούς ιερά - τέρατα. Εγώ ήθελα να δω ανθρώπους της γενιάς μου να παίζουν το έργο.

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; 607

Ποιος φοβάται τελικά τη Βιρτζίνια Γουλφ;

Νομίζω όλοι. Ολοι οι άνθρωποι φοβούνται τη Βιρτζίνια Γουλφ.

Εσύ φοβάσαι τη Βιρτζίνια Γουλφ;

Τη φοβάμαι; Είναι παγίδα η ερώτηση. Οχι, δεν τη φοβάμαι τη Βιρτζίνια Γουλφ. Η ερώτηση είναι αν φοβάσαι τον εαυτό σου, ξέρεις. Κι αυτά που ερήμην σου κάνεις. Το να μην έχεις πάντα τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και των αντιδράσεων σου. Εγώ αυτό φοβάμαι. Φοβάμαι δηλαδή το πώς φέρομαι εγώ στον εαυτό μου.

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; 607

Το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Εντουαρντ Αλμπι ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πανουργιά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με τους Λένα Κιτσοπούλου, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιάννη Παπαδόπουλο και Στέλλα Βογιατζάκη. Παραστάσεις από τις 12 μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.