Ενημέρωση

Κάννες 2012: Εβδομάδα Κριτικής

στα 10

Αποφασισμένη κάθε χρόνο να κλέβει τα πιο hot πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα του πλανήτη σινεμά, η 51η έκδοση της Εβδομάδας Κριτικής επιστρέφει με φρέσκο αίμα και ακόμη πιο φρέσκες ιδέες...

Flix Team
Κάννες 2012: Εβδομάδα Κριτικής

Με επτά ταινίες στο κυρίως μεγάλου μήκους πρόγραμμα της, μια ταινία από τη Μ.Βρετανία για άνοιγμα και δύο μικρού μήκους από καταξιωμένους σκηνοθέτες για λήξη, η φετινή 51η έκδοση της Εβδομάδας Κριτικής συνεχίζει την αποστολή της: να ανακαλύπτει νέα ονόματα από όλον τον πλανήτη κρατώντας ακμαίο το ηθικό των νέων που γεμίζουν τις προβολές της. Ας μην ξεχνάμε πως το «Τake Shelter» του Τζεφ Νίκολς που πέρσι κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής, υπήρξε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και έστειλε τον δημιουργό της κατευθείαν στο φετινό Διαγωνιστικό τμήμα. Οπότε το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να στοιχηματίσουμε στο νέο επόμενο ταλέντο...

broken

Ταινία Εναρξης / Broken του Ρούφους Νόρις

Η Σκανκ ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά, με τη βία να πρωταγωνιστεί στο σπίτι, στο σχολείο και σε όλη την καθημερινότητα της. Οταν θα συναντήσει τον κατεστραμμένο Ρικ, όλα θα αλλάξουν καθώς η σχέση τους θα της δώσει μια ελπίσα για μια καλύτερη ζωή. Πρώτη ταινία του Βρετανού Ρούφους Νόρις με τους Τιμ Ροθ, Κίλιαν Μέρφι και Ρόρι Κινίαρ.

Μεγάλου Μήκους

1

Αqui y Alla του Αντόνιο Μεντέζ Εσπάρζα

O Πέδρο γυρίζει στο σπίτι του σε ένα μικρό χωριό του Μεξικό μετά από μια μακρά διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανακαλύψει πως οι δεσμοί με την οικογένεια του έχουν αποκοπεί, ενώ η ζωή που άφησε πίσω του παραμένει το άπιαστο όνειρο όλων των συγχωριανών του. Πρώτη ταινία του Ισπανού Αντόνιο Μεντές Εσπάρζα.

2

Au Galop του Λουι-Ντο ντε Λενκεσένγκ

Η Αντα πιστεύει ότι είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της και το γάμο της μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει τον Πολ, έναν συγγραφέα που ζει μαζί με την ενήλικη κόρη του. Ο,τι θα ζήσει μαζί του θα μπορούσε να μοιάζει με το υλικό για ένα μυθιστόρημα, τοποθετημένο στην αληθινή ζωή. Πρώτη ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη με τους Βαλεντίν Κερβί, Μαρτ Κέλερ, Ντενίς Πονταλιντές, Ξαβιέ Μποβουά.

3

God's Neighbours του Μενί Γιαές

Για όσους «ελέγχουν» την Μπατ Γιαμ γειτονιά στο Ισραήλ, τάξη σημαίνει οι γυναίκες να ντύνονται κόσμια, ο κόσμος να σέβεται τη θρησκεία και να μην επιτραπεί η είσοδος κανένα Αραβα... Ο Αβι, ο Κόμπι και ο Γιανίβ μπορεί να είναι είναι ακόμη νέοι αλλά ξέρουν καλά πως για να επιβιώσουν πρέπει να είναι σκληροί. Ολα όμως θα αλλάξουν όταν ο αρχηγός τους, ο Αβι, θα ερωτευτεί τη μοναδική γυναίκα που θα προσπαθήσει να καταλύσει τους άγραφους κανόνες της συμμορίας τους. Πρώτη ταινία του Ισραηλινού σκηνοθέτη.

4

Hors les Murs του Ντέιβιντ Λάμπερτ

Ο Πάουλο, ένας νεαρός πιανίστας συναντά τον Ιλίρ, έναν μπασίστα και τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Τη στιγμή όμως που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, ο Ιλίρ φεύγει για ένα κονσέρτο και δεν επιστρέφει ποτέ... Πρώτη ταινία του Βέλγου σκηνοθέτη.

5

Peddlers του Βασάν Μπαλά

Στην Βομβάη του σήμερα, μια γυναίκα σε μυστική αποστολή, ένας άντρας με διπλή ζωή και ένας τυχοδιώκτης θα συναντηθούν για να ανακαλύψουν πως η μοίρα μερικές φορές παίζει παράξενα παιχνίδια. Πρώτη ταινία του Ινδού σκηνοθέτη.

6

Los Salvajes του Αλεχάντρο Φαντέλ

Πέντε έφηβοι το σκάνε από ένα αναμορφωτήριο σε μια επαρχία της Αργεντινής. Στη διαδρομή τους προς μια καλύτερη ζωή θα κυνηγήσουν για να μπορέσουν να τραφούν, θα ληστέψουν όσα σπίτια συναντούν στο δρόμο τους και θα ζήσουν στη φύση σε μια άγρια ενηλικίωση. Πρώτη ταινία του Αργεντίνου σκηνοθέτη.

7

Sofia's Last Ambulance του Ιλιαν Μετέβ

Σε μια πόλη όπου 13 ασθενοφόρα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν 2 εκατομμύρια ανθρώπου, οι Κράσι, Μίλα και Πλάμεν είναι οι καθημερινοί ήρωες ενός κρατικού συστήματος που καταρρέει. Αυτοί όμως συνεχίζουν να ζουν μέσα σε ένα ασθενοφόρο, τρέχοντας σε βοήθεια όσων τους έχουν ανάγκη. Πρώτη ταινία του Βούλγαρου σκηνοθέτη.

Μεσαίου και Μικρού Μήκους

  • La Bifle Jean-Baptiste Saurel (Γαλλία)
  • Ce n'est pas un film de cow-boys Benjamin Parent (Γαλλία)
  • Circle Line Shin Suwon (Νότια Κορέα )
  • O Duplo Juliana Rojas (Βραζιλία)
  • Family Dinner Stefan Constantinescu (Σουηδία)
  • Fleuve rouge, Song Hong Stéphanie Lansaque & François Leroy (Γαλλία)
  • Hazara Shay Levi (Ισραήλ)
  • Horizon Paul Negoescu (Ρουμανία)
  • Un dimanche matin Damien Manivel (Γαλλία)
  • Yeguas y cotorras Natalia Garagiola (Αργεντινή)

cantour

Ειδικές Προβολές

Τρεις ταινίες αποτελούν τις Ειδικές Προβολές της φετινής Εβδομάδας Κριτικής: το «Augustine» της πρωτοεμφανιζόμενης στη μεγάλου μήκους Γαλλίδας Αλίς Γουινοκούρ με μια ιστορία για την απαρχή της ψυχανάλυσης στη Γαλλία του 1885, την πρώτη ταινία μυθοπλασίας της ηθοποιού Σαντρίν Μπονέρ με τίτλο «J'Enrage De Son Absence», μια ερωτική ιστορία με τον Γουίλιαμ Χαρτ και τη μικρού μήκους ταινία του του Σάια ΛαΜπεφ με τίτλο «Howard Cantour.Com» (φωτό) και θέμα την ζωή ενός κριτικού κινηματογράφου.

joao

Ταινία Λήξης / Walker-Beautiful του Τσάι Μινγκ - Λιαν και Morning of Saint Anthony's Day του Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ

Με δύο μικρού μήκους ταινίες κλείνει την αυλαία της η φετινή Εβδομάδα Κριτικής: ένα βωβό φορο τιμής στο Χονγκ Κονγκ από τον Τσάι Μινγκ-Λιανγκ και μια καταγραφή ενός πορτογαλέζικου εθίμου (φωτό) από τον Ζοαό Πέδρο Ροντρίγκεζ.

Διαβάστε περισσότερα για το 65ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 16 έως τις 27 Μαΐου

Tags: Cannes 2012