Συνέντευξη

Ο ντοκιμαντερίστας Τζον Ντάουνερ μιλά στο Flix και εξηγεί γιατί τα ζώα δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τους ανθρώπους

στα 10

Ο σκηνοθέτης του νέου ντοκιμαντέρ του BBC «Σερενγκέτι», Τζον Ντάουνερ, μιλάει για όσα υπέροχα είδε και έζησε μαζί με τα ζώα της αφρικανικής ηπείρου.

Ο ντοκιμαντερίστας Τζον Ντάουνερ μιλά στο Flix και εξηγεί γιατί τα ζώα δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τους ανθρώπους

Το BBC είναι γνωστό για τα εξαιρετικά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ του, κυρίως όσα αφορούν την άγρια φύση. Πάντα με προσοχή στην λεπτομέρεια και μερικές από τις καλύτερες σκηνοθεσίες και υλικό που έχουμε δει ποτέ στο είδος, το κανάλι προσπαθεί με κάθε του νέο ντοκιμαντέρ να επαναπροσδιορίσει την φόρμα και τον τρόπο με τον οποία τα βλέπουμε και απολαμβάνουμε. Και το νέο τους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σερενγκέτι» δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πρόκειται για μια σειρά έξι ωριαίων επεισοδίων με δραματοποιημένα γεγονότα βασισμένα στις ζωές μερικών από των πιο χαρισματικών ζώων της Αφρικάνικης ηπείρου, σε σκηνοθεσία του Τζον Ντάουνερ και παραγωγή του Σάιμον Φούλερ, με τον Τζoν Μπογιέγκα να έχει δανείσει την φωνή του στην αφήγηση των επεισοδίων. Από αγριογούρουνα μέχρι λιοντάρια και μαγκούστες μέχρι τσίταχ, τα ζώα αυτά κινηματογραφήθηκαν από πολύ κοντά, περισσότερο από ποτέ, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές λήψεων και καινούργιες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης των drones και πολλαπλών συστημάτων σταθεροποίησης της κάμερας. Εξασφαλίζοντας μοναδική πρόσβαση σε μια παρθένα, ανεξερεύνητη γωνιά της περιοχής, η σειρά συλλαμβάνει κοντινά πλάνα με τις εντυπωσιακότερες στιγμές της καθημερινής ζωής της ξεχωριστής άγριας φύσης, καθώς παρακολουθεί τα ζώα αυτά και τις έντονες στιγμές που βιώνουν σε σημαντικές περιόδους της ζωής τους, στο φυσικό τους περιβάλλον. Υπάρχει αγάπη και απώλεια, ζήλια και αντιπαλότητα, τραγωδία και θρίαμβος, καθώς η ζωή τους περιπλέκεται και ξετυλίγεται με δραματικό τρόπο στην καρδιά αυτής της θρυλικής γης.

Το Flix ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο που βρέθηκε σε μία παγκόσμια round table τηλεφωνική συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της σειράς Τζον Ντάουνερ, όπου μας μίλησε για το πόσο πολύ έχει ανέβει ο πήχης στον είδος των ντοκιμαντέρ, για τις ευκολίες και δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και το ότι οι συμπεριφορές των ανθρώπων δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες του ζωικού βασιλείου.

Η σειρά «Σερενγκέτι» προβάλλεται στο BBC Earth μέσω της COSMOTE TV κάθε Πέμπτη στις 23:00, ενώ στις 22.00 θα προβάλλεται το προηγούμενο επεισόδιο σε επανάληψη.

serengeti 607

serengeti 607

Πάντα προσπαθώ, σε ό,τι κάνω, να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό. Δεν υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός, όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν που μπορούμε. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στην ιδέα που έχεις βάζοντας όσο τον δυνατόν υψηλότερους στόχους μπορείς και να βουτάς σε αυτό με όλη την ενέργειά σου και τον χρόνο σου. Η πρόκληση για μένα είναι πάντα να μην κάνω τα ίδια που κάνουν και οι άλλοι - ο μεγάλος μου φόβος είναι η επανάληψη - και η φιλοδοξία μου είναι να προωθώ το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος - το ντοκιμαντέρ για τη φύση - φέρνοντας σε αυτό συνεχώς καινούργιες ιδέες.

Για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κινηματογραφώντας με νέες τεχνολογίες. Πάντα ήθελα να κινηματογραφήσω το ζωικό βασίλειο και να δώσω στον θεατή την αίσθηση του πως είναι να είσαι αυτό το συγκεκριμένο ζώο το οποίο βλέπει. Με τα χρόνια η τεχνολογία έχει γίνει ολοένα και καλύτερη, και εμείς την φτάσαμε σχεδόν στα όριά της. Αλλά και αυτό που καταφέραμε, ως συνεργείο, να κάνουμε επίσης είναι να ταξιδέψουμε μαζί με αυτά τα ζώα. Ο φανταστικός αυτός συνδυασμός λοιπόν αυτόν μας βοήθησε στο να συνεχίζουμε να κινηματογραφούμε καθώς βρισκόμασταν εν κινήσει μαζί με τα ζώα. Και έτσι καταφέραμε να συλλάβουμε κάποιες συμπεριφορές τους τις οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε on camera. Πρέπει απλά να χάσαμε περίπου 10% από όσα είχαμε στο τελικό υλικό. Και η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά για να μας βοηθήσει, εμάς ως κινηματογραφιστές να πιάσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια, άλλοτε κινηματογραφώντας σε 6Κ και άλλοτε σε 8Κ, με την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος να είναι σε άλλα επίπεδα από ό,τι ήταν παλιότερα.

Μας πήρε δυο χρόνια για να μαζέψουμε όλο το υλικό που θέλαμε. Αυτό μας έδωσε αρκετό χρόνο για να καταλάβουμε την συμπεριφορά των ζώων και να καταλάβουμε πότε θα πρέπει να γυρίσουμε μια σκηνή. Χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετή ώρα μερικές φορές για να μαζέψουμε ελάχιστα λεπτά υλικού από αυτά που βλέπετε στην οθόνη, γιατί πρέπει να είναι όλα στην κατάλληλη θέση και όπως τα θες. Πολλές φορές η «μαγεία», δυστυχώς, συνέβαινε όταν ήταν κλειστές οι κάμερες, είτε όταν ταξιδεύαμε ή απλά δεν προσέχαμε αρκετά. Αλλά καταφέραμε, όλο το συνεργείο, να γίνουμε μέρος του σκηνικού. Οταν είσαι τόσο κοντά σε αυτά τα ζώα πολλές φορές γίνονται τόσα υπέροχα πράγματα, που σε άφηνουν άφωνο.

serengeti 607

Οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν κουμάντο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο ζωικό βασίλειο. Οι γυναίκες είναι πιο δυνατές από τους άντρες, και σε κάποιες περιστάσεις βλέπουμε τους άντρες να είναι πολύ «λίγοι». Ναι, είναι μεγαλόσωμοι και κάνουν αρκετή φασαρία, αλλά πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι γυναίκες που τους σέρνουν από την μύτη. Ετσι είναι και έτσι ήταν πάντα.»

serengeti 607

Είχαμε ήδη στο μυαλό μας μια ιστορία που θέλουμε να πούμε. Αλλά ένα μέρος από αυτή δημιουργείται από όσα συναντάμε στο δρόμο μας. Υπήρχαν σκηνές που δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν έτσι απλά σε αυτό που θέλαμε να πούμε, και αυτό ήταν αρκετά το πιο ενδιαφέρον πράγμα για μένα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Πήραμε κάποιες στιγμές κλειδιά, τις οποίες βλέποντάς τες σκεφτήκαμε πως αυτές θα είναι αρκετά σημαντικές στην ιστορία μας, και προσπαθούσαμε να τις χωρέσουμε μέσα σε αυτή. Και εμείς μέχρι το τέλος δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία μας. Γενικά υπήρχαν διάσπαρτα εδώ κι εκεί τα σημεία της ιστορίας και εμείς έπρεπε να τα βάλουμε στην σειρά για να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα μπορούσαμε ώστε να αντικατοπτρίσει έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ζωή των ζώων της περιοχής αυτής.

Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για την φύση εκεί έξω που είναι εξαιρετικά. Αλλά αυτά που βρίσκω πραγματικά ενδιαφέροντα είναι όσα μπαίνουν στις προσωπικές ζωές των ζώων. Οσα ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο ωραία για να τα βλέπει κάποιος αλλά σε κάνουν να νιώσεις μέρος του κόσμου αυτού και να σου δίνουν να καταλάβεις τη συμπεριφορά των ζώων. Αυτά που μας κάνουν να βλέπουμε τις ζωές τους όπως βλέπουμε τις δικές μας. Με την σειρά μας, κοιτάζουμε τα συναισθήματά τους, τις φιλίες τους, τις οικογένειές τους και προσθέτουμε σε αυτά μια δραματοποιημένη ιστορία, η οποία πρόκειται για μια καινούργια φόρμα στο είδος αυτό. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τον θεατή να νιώσει συμπάθεια και να ταυτιστεί με τις υπόλοιπες ζωές του πλανήτη και να καταλάβει πως τα ζώα έχουν και αυτά τις δικές τους ζωές και τις ίδιες ανάγκες με εμάς, τους ανθρώπους. Αυτή την σχέση προσπαθώ να δείξω με την σειρά αυτή.

Οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν κουμάντο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο ζωικό βασίλειο. Το πρώτο επεισόδιο το αποδεικνύει αυτό περίτρανα. Ολη αυτή η γυναικεία δύναμη που βλέπουμε γύρω μας υπάρχει και στον δικό τους κόσμο. Οι γυναίκες είναι πιο δυνατές από τους άντρες, και σε κάποιες περιστάσεις βλέπουμε τους άντρες να είναι πολύ «λίγοι». Ναι, είναι μεγαλόσωμοι και κάνουν αρκετή φασαρία, αλλά πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι γυναίκες που τους σέρνουν από την μύτη τους. Ετσι είναι και έτσι ήταν πάντα.

Η σειρά «Σερενγκέτι» προβάλλεται στο BBC Earth μέσω της COSMOTE TV κάθε Πέμπτη στις 23:00, ενώ στις 22.00 θα προβάλλεται το προηγούμενο επεισόδιο σε επανάληψη.


serengeti poster 607