Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Iris» του Αλέξανδρου Σιπσίδη

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Iris» του Αλέξανδρου Σιπσίδη
Στιγμιότυπο από την ταινία «Iris» του Αλέξανδρου Σιπσίδη

Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Iris». Ο Αλέξανδρος είναι απόφοιτος του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ και το «Iris» είναι σπουδαστική του μικρού μήκους ταινία,

Φιλμογραφία / 2008 «Γάλα», 2011 «Iris»

Γνωριμία με τον Αλέξανδρο Σιπσίδη

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Σ’ έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν βλέπουν πια χρώματα, όπου τα συναισθήματα είναι ασπρόμαυρα , τι είναι αυτό που θα τους κάνει να τα ξαναβρούν;

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Από τη στιγμή που είναι το μεγαλύτερο στην ελλάδα, για έναν «νέο» σκηνοθέτη είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναδείξει τη δουλειά του.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Εφόσον δεν έχω ζητήσει την κρατική υποστήριξη, δεν μπορώ να σας απαντήσω, όταν τη ζητήσω… ξανακάντε μου την ερώτηση!

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Πιστεύω ότι οι μικρού μήκους ταινίες είναι «γερό πάτημα» εμπειριών για να δημιουργήσεις μία καλύτερη μεγάλου μήκους ταινία.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Κατ'αρχάς, από τα φεστιβάλ,την τηλεόραση, αλλά και μέσω του διαδικτύου όπου υπάρχουν διάφορα sites που είναι όχι μόνο εύκολα προσβάσιμα, αλλά παρέχουν και πολλές πληροφορίες γύρω από την ταινία -όπως το συγκρικριμένο- ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του θεατή.

Το μέγεθος μετράει;

Εννοείται και μετράει! Το μέγεθος του συναισθήματος και του προβληματισμού που προκαλεί στο θεατή… επιτυγχάνεται σε πολύ ή σε λίγο χρόνο;

Η Ταινία

«Iris», 15’

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «Iris» (και τον σκηνοθέτη της), στο gallery.

Ενα βήμα πίσω... Στη διάρκεια των σπουδών του, ο Αλέξανδρος Σιπσίδης έγραψε και σκηνοθέτησε, ως εργασία εξαμήνου, την ταινία «Δώρο», με πρωταγωνιστές τους Αρκάδιο Σιπσίδη, Μαρία Κατσικαδά και Βαγγέλη Γκούσκο. Το 2008, ο Αλέξανδρος συμμετείχε πάλι στο Φεστιβάλ Δράμας με την πρώτη του φοιτητική ταινία μικρού μήκους, «Γάλα», σε συν-σκηνοθεσία με τον Κωνσταντίνο Φραγκούλη. Η ταινία, ασπρόμαυρη, με πρωταγωνιστή τον Θάνο Παπακωνσταντίνου, ήταν «μια αναζήτηση του άσπρου σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το μαύρο». Το «Γάλα» απέσπασε ένα πλήθος βραβεων: το Πρώτο Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας και το Ειδικό Βραβείο της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. στη Δράμα, Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Σκηνογραφίας και το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Μικρές Πρεμιέρες, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου του Ιδρύματος Βαγγέλη Κοτρώνη, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Επιστημονικής Φαντασίας από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Πρώτη Ματιά, το Φεστιβάλ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τους Φοιτητές του, Τιμητική Διάκριση στα Φεστιβάλ της Γεωργίας και του Κουσκ της Ρωσίας και πολλά ακόμα.

Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης μας έκανε το «δώρο» να μας παραχωρήσει και τις δύο αυτές ταινίες. Δείτε το «Δώρο» εδώ και το «Γάλα» στο παρακάτω video.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.