Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «If You Have No Place to Cry» του Αριστοτέλη Μαραγκού

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «If You Have No Place to Cry» του Αριστοτέλη Μαραγκού

O Aριστοτέλης Μαραγκός συμμετέχει στο Τμήμα «Ελληνες του Κόσμου» του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «If You Have No Place to Cry». O Αριστοτέλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1985. Αποφοίτησε από την σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και συνέχισε τις σπουδές του στην σκηνοθεσία στο London Film School. Εργάζεται ως σκηνοθέτης και σκηνογράφος σε ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμαντέρ, προετοιμάζοντας της πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του.

Φιλμογραφία / 2009 «Alice in the Headlights», 2009 «The Ambassadors' New Clothes», 2010 «Into the Garden of Glass and Steel», 2010 «If You Have No Place to Cry», 2010 «Βathers»

Γνωριμία με τον Αριστοτέλη Μαραγκό

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία του Λουίς Σεπούλβεδα. Ενας νεαρός ψαράς ακούει την ιστορία της Μάμας Αντόνια, μιας παχύσαρκης γυναίκας που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει την σεξουαλικότητά του.

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Το φεστιβαλ της Δράμας είναι μια από τις καλύτερες πλατφόρμες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Πέραν της προβολής των ταινιών εντός Ελλάδας, οι δεσμοί του με το εξωτερικό προωθούν τις ταινίες και εκτός συνόρων, κάτι που χρειάζονται οι νέοι κινηματογραφιστές. Για μένα, ειναι διπλά σημαντικό, μιας κι έχω την ευκαιρία μέσω της ενότητας «Ελληνες του εξωτερικού» να δείξω την ταινία μου, γυρισμένη στο εξωτερικό, στη χώρα μου.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Δεν έχω εμπειρία κρατικής υποστήριξης. Γνωρίζω βεβαίως ότι οι επιχορηγήσεις είναι όχι μόνο δύσκολο να κερδιθούν αλλά τείνουν πια να εκλείψουν δεδόμένης της οικονομικής κατάστασης. Σίγουρα ο κινηματογράφος είναι από τους πρώτους κλάδους που θα υποφέρουν.

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Η κατηγορία αυτή αποτελεί κυρίως πεδίο πειραματισμού και σπουδής για μας τους νέους κινηματογραφιστές. Γενικότερα μόνο θετικά μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία, η γνώση, η επαφή με τις τάσεις του εξωτερικού, η δημιουργικότητα που κυριαρχεί σε νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την τέχνη, τα νέα ψηφιακά μέσα και τα πολλά ερεθίσματα του διαδικτύου σε τομείς παρεμφερείς.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Σίγουρα μέσω φεστιβάλ όπως της Δράμας, που ειναι αποκλειστικά για ταινίες μικρού μήκους, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά κυριως μέσω του διαδικτύου. Γενικότερα πιστεύω πως λόγω λόγω της μικρής διάρκειας και της ευκολίας που αυτό προσδίδει στην προώθηση της ταινίας, θα καταλήξει ευκολότερα στα χέρια του όποιου - μάλλον υποψιασμένου - κοινού.

Το μέγεθος μετράει;

Νομίζω η χρονική διάρκεια πρέπει να είναι τόση ώστε να ξετυλίγεται ολοκληρωμένα η ιστορία. Τελικά όλο αυτό ξεκινά απο μια ιδέα η οποία ορίζει όλα τα υπόλοιπα. Το μέγεθος δεν πρέπει να μετράει. Παρόλο που σπάνια οι σκηνοθέτες επιστρέφουν σε ταινίες μικρού μήκους θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι θέμα ποιότητας, αλλά προώθησης.

Η Ταινία

«If You Have No Place to Cry»

Info / * Σκηνοθεσία* Αριστοτέλης Μαραγκός * Σενάριο* Τομ Φλόιντ, Αριστοτέλης Μαραγκός (βασισμένος στην ιστορία του Λουίς Σεπουλβέδα) Φωτογραφία Ρόμπιν Σουέιλς Μοντάζ Ριμ Μόρσι Μουσική Μάτα Κούρτη Σκηνικά Στέφανι Τρέινερ Ηχος Τουάν Ντα Σίλβα Πρωταγωνιστούν Φράνσις Μάτζι, Ζακ Φοξ, Ολεγκ Ντζαβραίλοφ, Μπέντζαμιν Πίτερς, Κρις Πουλ, Ιαν Πρόσερ Διάρκεια 11’ 09'' Aσπρόμαυρο

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «If You Have No Place to Cry» (και το σκηνοθέτη της), στο gallery. Δείτε, επίσης, μια μικρή σκηνή της ταινίας στο παρακάτω video.

Ενα βήμα πίσω... Το 2009 ο Aριστοτέλης Μαραγκός γύρισε την ταινία «The Ambassadors' New Clothes». Μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη εδώ.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.