Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Ο Ηλιος κι ο Βοριάς» του Θανάση Νεοφώτιστου

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Ο Ηλιος κι ο Βοριάς» του Θανάση Νεοφώτιστου

Η ταινία

Μια γυναίκα περπατάει ξέγνοιαστη στον αγρό, μαζεύοντας λουλούδια και ανεμόμυλους, ανυποψίαστη γι' αυτό που θα της συμβεί όταν ο Ήλιος κι ο Βοριάς ερίσουν για το ποιος είναι δυνατότερος! Κι οι δύο θα προσπαθήσουν να τη γδύσουν. Ο καθένας χρησιμοποιεί τα πιο δυνατά του όπλα. Ποιος θα βγει νικητής; Eνα παραμύθι εμπνευσμένο από το Μύθο του Αισώπου «Ο Hλιος κι ο Βοριάς» με την ποίηση του Γεώργιου Δροσίνη.

Ο σκηνοθέτης

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος γεννήθηκε την εποχή των παιδιών indigo και εκεί αποδίδει την πληθώρα των ταλέντων του. Μεγάλωσε σε μια περιοχή που έγινε γνωστή στη μετά Alpha εποχή, την Καντζα. Σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική στη Ξάνθη και αφού είδε ότι λόγω κρίσης η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη αποφάσισε να στραφεί και να σπουδάσει ένα πραγματικά προσοδοφόρο επάγγελμα, σκηνοθεσία! Αποφοίτησε από το AMC / QMU. Σήμερα, αφού αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ασχολείται αποκλειστικά με τον υπέρ-ποιοτικό κινηματογράφο και στον ελεύθερο χρόνο του δουλεύει ως αρχιτέκτονας.

2

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Ο Ηλιος κι ο Βοριάς»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Βασικά στην διαδικασία αναζήτησης θέματος γι' αυτή την ταινία, που έγινε στα πλαίσια της σχολής μου και διαβάζοντας διάφορα κείμενα (όπως Αστερίξ, κόμιξ και κουτιά δημητριακών), ανέτρεξα και στην ελληνική μυθολογία, που ούτως η άλλως πάντα με γοήτευε και επιπλέον έχει ένα βασικό κοινό στοιχείο με τις ταινίες μικρού μήκους, που είναι η οικονομία της αφήγησης. Τώρα, ο συγκεκριμένος μύθος με γοήτευσε με τη μεγάλη του εικονοπλαστική δύναμη, η οποία μου επέτρεψε να κάνω κάτι που εγώ είδα ως άσκηση ύφους.

Πως θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιο που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;

Θα τον ρωτούσα αν ξέρει το μύθο του Αισώπου και αν τον ήξερε θα του έλεγα ότι η ταινία μου είναι ο μύθος σε κινούμενη εικόνα.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι η όχι;

Θεωρώ ότι μια μικρού μήκους ταινία οφείλει να είναι σε τεχνικό και ποιοτικό επίπεδο εφάμιλλη με μια μεγάλου μήκους. Υπό αυτή την έννοια δεν διαφέρουν σε τίποτα. Το κριτήριο επιλογής τώρα βασίζεται στο ποια διάρκεια χωράει και εξυπηρετεί καλύτερα την ιστορία. Βέβαια από την πλευρά του δημιουργού, ένας λόγος που αγαπάω τις μικρού μήκους ταινίες είναι ότι σου επιτρέπουν, να πειραματιστείς με ευκολία σε θέματα ύφους και να βρεις το στίγμα σου. Γι αυτό θεωρώ ότι προσωπικά δεν έχω κλείσει ακόμα με τις μικρού μήκους.. "I'll be back"! (...Santa's laugh...)

Πως είναι να κάνεις σινεμα σε μια χώρα που από τη μια βρίσκεται σε κρίση και από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Ο κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά γίνει ένα χόμπι πολυτελείας στην Ελλάδα. Είναι λογικό βέβαια όταν αντιμετωπίζεται, όπως και άλλες τέχνες, από το κράτος ως είδος πολυτελείας. Τώρα, για το διεθνές ενδιαφέρον για τον ελληνικό κινηματογράφο έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Θεωρώ ότι πέρα από μια γενιά πολύ ταλαντούχων κινηματογραφιστών το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει και λόγω της κατάστασης της χώρας. Οπότε είναι σίγουρα ευχάριστο αλλά ενίοτε και λίγο αμήχανο. Κι αν μπερδευτήκατε η απάντηση μου συνοψίζεται στο ουδέν κακό αμιγές καλού… μάλλον.

2

info

O Ηλιος κι ο Βοριάς / Σκηνοθεσία, Σκηvoγραφία, Μοντάζ: Θανάσης Νεοφώτιστος / Πρωταγωνιστούν : Μαρία Οικονόμου, Αίολος & Ορφέας Χαραλάμπους / Φωτογραφία: Βλαδίμηρος Πολιακόβ & Ερη Λίτη / Ηχος & Πρωτότυπη Μουσική: Alejandro Cabrera / Visual Effects: Βασίλης Ανδριόπουλος & Βασίλης Κιρίλλοβ / Σεναριακή ιδέα: Θανάσης Νεοφώτιστος & Γρηγόρης Σκαράκης / Πρωτότυπα Κουστούμια & Αφίσες: Σέβη Ξεϊνη / Βοηθοί Σκηνοθέτη: Θώμη Καραμάνη, Κατερίνα Δουραμάνη, Αλεξάνδρα Σκαρτσίλα / ADR SoundTech: Χρήστος Γιώτης / Διεύθυνση Παραγωγής: Ηρώ Αδρακτά / Παραγωγή: t-ShOrt & NF-Films

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:

Μάθετε περισσότερα για τον Θανάση Νεοφώτιστο και δείτε προηγούμενες ταινίες του μικρού μήκους στο επίσημο site του., ενώ περισσότερα για το «Ο Ηλιος κι ο Βοριάς» μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της ταινίας.

2

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.