Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Nicoleta» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Nicoleta» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Η ταινία

Ηπειρος, 1951: Ενα 8χρονο αγόρι, είναι υπεύθυνο για τη μοίρα της νεογέννητης αδερφής του. Σηκώνοντας το μωρό στους ώμους του, διασχίζει τα αφιλόξενα βουνά, έρχεται αντιμέτωπος με αδιέξοδες καταστάσεις και αμείλικτους ανθρώπους, ελπίζοντας σε μιά καλύτερη ζωή.

Η σκηνοθέτης

Η Σόνια Λίζα Κέντερμαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Το 2009 μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Σκηνοθεσία στο London Film School απ’ όπου αποφοίτησε με έπαινο. Η μικρού μήκους ταινία της «Nicoleta» έχει διαγωνιστεί σε 18 διεθνή φεστιβάλ μέχρι στιγμής και έχει αποσπάσει 5 βραβεία. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται στην προετοιμασία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της που εκτυλίσσεται στην Αθήνα.

Φιλμογραφία:

  • «Nicoleta» (19 min, Δράμα, 2012)
  • «Smithfield» (17 min, Ντοκυμαντέρ, 2010)
  • «Interiors» (5 min, Δράμα, 2010)
  • «12» (5 min, Δράμα, 2010)
  • «Θραύσματα» (17 min, Δράμα, 2009)

1

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Nicoleta»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Το έναυσμα της ταινίας προέρχεται από ένα βίωμα ενός πολύ αγαπημένου μου ανθρώπου. Η ιστορία, όπως μου την είχε διηγηθεί, στοίχειωνε το μυαλό μου για χρόνια. Ηταν μια ιστορία που αφορούσε και εμένα προσωπικά. Σιγά σιγά γεννήθηκε η ιδέα της «Νικολέτας». Τα αληθινά γεγονότα εμπλουτίστηκαν με αρκετή μυθοπλασία και έτσι χτίστηκε το σενάριο.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Η «Nicoleta» είναι μια ιστορία ενός βίαιου αποχωρισμού, μιας υιοθεσίας. Ενα ταξίδι εγκατάληψης. Ενα 8χρονο αγόρι είναι αναγκασμένο να φύγει από το σπίτι του στο βουνό, να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι με το μωρό αδερφάκι του δεμένο στους ώμους του και να παραδώσει το μωρό σε μια άλλη οικογένεια. Το αγόρι, μιλημένο από τη μητέρα του, ακολουθεί μια αποστολή. Οταν πια φτάσει στον προορισμό του αποφασίζει να πράξει αυθόρμητα σύμφωνα με το δικό του ένστικτο, κόντρα στα συμφωνημένα.

nicoleta

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρού μήκους είναι ένα κοντινό πλάνο, ένα ζουμ σε ένα βίωμα, ένα συμβάν, μια εμπειρία, μια ανάμνηση στην πορεία ενός ήρωα. Η πτυχή μιας ιστορίας. Μια λεπτομέρεια. Σαν να λαχταράς να πεις σε μια φίλη σου που σου συνέβει πρόσφατα και προσπερνάς όλα τα παράπλευρα και τις αναλύσεις και της λες αυτά που είναι για ‘σένα σημαντικά που σε αφορούν περισσότερο.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Είναι μάλλον διχαστικό. Η αναγνώριση των ελληνικών ταινιών από το εξωτερικό μας δίνει κουράγιο, αλλά παράλληλα οι δυσκολίες στην εγχώρια παραγωγή ολοένα και μεγαλώνουν. Υπάρχει ταυτόχρονα μια οπισθοδρόμηση στον τρόπο που γίνονται ταινίες από άποψη προϋπολογισμού και μια πρόοδος σχετικά με την πορεία στα διεθνή φεστιβάλ. Αλλά στην ουσία το να κάνεις σινεμά τώρα είναι πιο δύσκολο από ποτέ.

Δείτε το τρέιλερ του «Nicoleta»:


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ταινία και τα γυρίσματα στο gallery.

2

info

Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν / Σενάριο: Τρέϊσυ Σάντερλαντ, Σόνια Λίζα Κέντερμαν / Παραγωγή: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Αλέξανδρος Δανίκας / Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής / Μοντέρ: Kωνσταντίνος Αδρακτάς/ Σκηνογραφία: Μαρία Μανιού / Moυσική: Αντώνης Σκαμνάκης / Ηχος: Ορέστης Καμπερίδης, Κώστας Κουτελιδάκης / Ηχητικός Σχεδιασμός: Δημήτρης Φριτζαλάς / Μιξάζ Ήχου: Δημήτρης Φριτζαλάς / Mastering: Κώστας Βαρυμποπιώτης / Παίζουν: Γιώργος Τριανταφυλλάκης, Κορίνα Γκιόκα, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Καραφίλ Σένα, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Νινιός

3

Περισσότερες πληροφορίες, trailer και φωτογραφίες από όλες τις προηγούμενες δουλειές της Σόνια Λίζα Κέντερμαν στην επίσημη σελίδα της.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.