Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Διάπλους Ιστορίες Ελπίδας» της Ιφιγένειας Κοτσώνη

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Διάπλους Ιστορίες Ελπίδας» της Ιφιγένειας Κοτσώνη

Η ταινία

Το ντοκιμαντέρ για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Διάπλους» δίνει φωνή στις ιστορίες των εργαζομένων του, που ξανακερδίζουν τη ζωή μέσα από την εργασία, αποδεικνύοντας πως αυτή μπορεί να αποτελέσει όχημα ενδυνάμωσης για άτομα που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό και μεταφέροντας την ελπίδα για έναν κόσμο που αντέχει να μας αγκαλιάσει όλους.

Η σκηνοθέτης

Η Ιφιγένεια Κοτσώνη είναι η σεναριογράφος της ταινίας «Το Γαμήλιο Πάρτι», δύο επεισοδίων της σειράς «Σε είδα», και της ταινίας μικρού μήκους «Εν Λευκώ». Εγραψε και σκηνοθέτησε τις ταινίες μικρού μήκους «Evergreen» και «Σπόρος» που διακρίθηκαν σε πολλά φεστιβάλ. Η ταινία «Διάπλους, Ιστορίες ελπίδας» είναι η τρίτη της σκηνοθετική δουλειά.

Διάπλους 607 4

5 ερωτήσεις για το «Διάπλους, Ιστορίες ελπίδας»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Εκανα αυτή την ταινία επειδή ένιωσα την ανάγκη μέσα στα χρόνια κυνισμού που ζούμε να πω μια ιστορία που έχει ανθρωπιά, ζεστασιά και απλότητα.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Θα του έλεγα ότι θα δει ιστορίες κάποιον αξιοθαύμαστων ανθρώπων.

Διάπλους 607 5

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα πιο πολύ να αναρωτηθεί και να πει «Τι μπορώ να κάνω κι εγώ για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου...»

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα είναι δύσκολο. Ομως, από τη λίγη ευρύτερη εμπειρία που έχω, δεν είναι εύκολο ούτε στις άλλες χώρες.

Διάπλους 607 6

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Επειδή το να κάνεις μεγάλου μήκους είναι γενικά πολύ δύσκολο,  στις ταινίες μικρού μήκους βλέπεις μια μεγαλύτερη γκάμα καλλιτεχνικής έκφρασης και αυτό κάνει σημαντικό το φεστιβάλ Δράμας. Η καρδιά του ελληνικού κινηματογράφου χτυπάει στις ταινίες μικρού μήκους.

Διάπλους, Ιστορίες ελπίδας ΣΕΝΑΡΙΟ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ιφιγένεια Κοτσώνη | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Βαλσάμης | ΜΟΝΤΑΖ: Γιώργος Γεωργόπουλος | ΜΟΥΣΙΚΗ: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης | ΗΧΟΣ: Βαγγέλης Ζέλκας | ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Δημήτρης Βαλαγεωργίου | ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Τουμαρας Βασίλης, Αριστόπουλος Χρήστος, Λιβαδαρος Νίκος, Μπουρουλίτης Απόστολος, Γαϊτάνη Πολυξένη, Καραμπάτση Ευγενία, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Παπαδοπούλου Χρυσούλα, Τσιριγότη Βασιλική | ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΙΑΠΛΟΥΣ, Ιωάννα Σουλτάνη.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.