Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Πέρα από τ' Αστέρια» της Στελάνας Κληρή

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team

Η ταινία

Ενας νεαρός πρέπει να ενημερώσει την κοπέλα του ότι έχει γίνει δεκτός σε μια αποστολή χωρίς επιστροφή στον Αρη.

Πέρα από τ' Αστέρια 607

Η σκηνοθέτης

Η Στελάνα Κληρή είναι Νοτιοαφρικάνα Κύπρια κινηματογραφίστρια με έδρα την Κύπρο. Εχει γράψει, σκηνοθετήσει και παράξει τρεις ταινίες μικρού μήκους, μια από τις οποίες βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2011, καθώς και μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Committed», η οποία επιλέχθηκε για remake από το Χόλιγουντ. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε στάδιο δημιουργίας νέων projects με την εταιρεία της Meraki Films.

Πέρα από τ' Αστέρια 607

Φιλμογραφία

2011 The Fiddler
2011 Hope
2014 Committed
2018 Πέρα από τ' Αστέρια

Πέρα από τ' Αστέρια 607

4 ερωτήσεις για το «Πέρα από τ' Αστέρια»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το σενάριο είναι βασισμένο σε μια συζήτηση που έκανα με τον σύζυγό μου όταν γνωριστήκαμε. Είχε κάνει αίτηση για το πρόγραμμα Mars One, που θα έστελνε απλό κόσμο για να αποικήσει τον Αρη, και αναρωτήθηκα εάν είναι καλύτερα να φεύγεις για κάτι καινούργιο ή να μένεις και να παλεύεις για αυτό που έχεις. Επίσης, σκέφτηκα τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή, για παράδειγμα, μεταξύ των σχέσεων και των ονείρων μας.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Μια γλυκιά ταινία με ξεχασμένο ρομαντισμό, που θα σας παρουσιάσει ένα δίλημμα.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δούλεψα και στην Ελλάδα, αλλά η βάση μου τώρα είναι η Κύπρος, και η μικρή μας κινηματογραφική ομάδα είναι πλέον μια οικογένεια. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός τους δίνει μαγεία και χαρά σε μια δύσκολη δουλειά. Επίσης, τώρα μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και με τα καινούργια οικονομικά κίνητρα για παραγωγές, έχουμε ελπίδες να προχωρήσει ο κυπριακός κινηματογράφος, και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Πήρα το πρώτο μου βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας το 2011, άρα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, και χαίρομαι που επιστρέφω με καινούργια ταινία. Είναι η αφετηρία για πολλούς νέους σκηνοθέτες και είναι σημαντικό να συνεχίσει να υποστηρίζει τον κινηματογράφο στην περιοχή μας.


Info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Στελάνα Κληρή / Ηθοποιοί: Ειρήνη Καραγιώργη, Γιάννης Καραούλης / Παραγωγοί: Τώνια Μισιαλή, Στελάνα Κληρή / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Stephan Metzner / Σκηνικά: Λυδία Μανδρίδου / Μοντάζ: Τώνια Μισιαλή / Ηχος, Μουσική, Σχεδιασμός Ηχου: Χρίστος Κυριακούλλης / VFX Supervision: Νικόλας Ζήσιμος / Colourist: Πανίκος Πετρίδης / Steadicam: Nick Swonson / ‘Α Βοηθός Κάμερας: Κυριάκος Μοσφιλιότης / DIT: Αλέξανδρος Σοφοκλέους / Gaffer: Κυριάκος Πολίτης / Ηλεκτρολόγος: Αριστος Στελίου / Grip: Γιώργος Τρακοσιής / Hair, Make-Up Artist: Ελένη Βαβανού / Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Σπυρίδης / Βοηθός Σκηνικών: Μιχάλης Χριστοφίδης / Catering: Χρίστος Μιχαηλίδης / Παραγωγή: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, SEE Cinema Network, Meraki Films

Πέρα από τ' Αστέρια 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Πέρα από τ' Αστέρια 607

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ για την προηγούμενη, μεγάλου μήκους ταινία της Στελάνας Κληρή, «Committed»