Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Thin Green Line» του Μάριου Ψαρά

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Thin Green Line» του Μάριου Ψαρά

Η ταινία

Πράσινη Γραμμή ονομάζεται η γραμμή κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει την Κύπροστον τουρκοκρατούμενο βορρά και στον ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατίανότο. Η ταινία «Thin Green Line» αφηγείται τρεις πραγματικές ιστορίες αγάπης μεταξύΕλληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής το 2003.Οι ήρωες αφηγούνται τις δυσκολίες της σχέσης τους, τα όνειρά που έκαναν μαζί αλλάκαι τις διακρίσεις που δέχτηκαν από τους γύρω τους. Κάποιοι λύγισαν, κάποιοι άλλοιόμως το πάλεψαν...

Thin Green Line 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Μάριος Ψαράς γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε Παιδαγωγικάκαι Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κι ακολούθως έκανε Μεταπτυχιακό καιΔιδακτορικό στις Σπουδές Κινηματογράφου στο Queen Mary University of London. Έχειδιδάξει θεωρία κινηματογράφου στα πανεπιστήμια Queen Mary και King’s CollegeLondon, έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Οξφόρδης και Bochum, κι έχειεκδώσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με θέμα τον σύγχρονο ελληνικό καιευρωπαϊκό κινηματογράφο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Queer Greek WeirdWave: Ethics, Politics and the Crisis of Meaning (London: Palgrave Macmillan, 2016),καλλιτεχνικός διευθυντής του ετήσιου φεστιβάλ Cyprus Short Film Day στο Λονδίνο,μέλος της προκριματικής επιτροπής επιλογής κυπριακών ταινιών του ISFFC, και μέλοςτης συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού Filmicon: Journal of Greek FilmStudies. Εχει, επίσης, εργαστεί στην εκπαίδευση, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση καιστο θέατρο.

Φιλμογραφία

An-Other Love - 2011
On the Rooftop - 2010
Close to You - 2009

Thin Green Line 607

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε νααφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Οι προσωπικές ιστορίες φίλων και ανθρώπων γύρω μου με ενέπνευσαν να διερευνήσωκινηματογραφικά πώς ο έρωτας μπορεί να υπερβεί όλα αυτά που χωρίζουν τουςανθρώπους (γλώσσα, θρησκεία, έθνος, ιστορία, διακρίσεις, ρατσισμός, ταμπού).

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία μας αποτελεί ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο ηθοποιοί αφηγούνταιπραγματικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους,ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικότητας. Δεν αλλάξαμε ούτε γράμμα από τις αυθεντικέςαφηγήσεις των τριών ηρώων. Τις ντύσαμε όμως με λυρικές εικόνες που αναδεικνύουνδιαφορετικές πλευρές της Κύπρου, τις οποίες διασχίζουν οι χαρακτήρες σε μιαδιαδρομή επαναφήγησης του εθνικού χωροχρόνου.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε απότην εμπειρία;

Είναι δύσκολο να κάνεις σινεμά (στην Κύπρο!) γιατί πολύ περισσότερος χρόνος καιενέργεια ξοδεύεται στη γραφειοκρατία των επιχορηγήσεων παρά στο καθαράδημιουργικό κομμάτι. Οταν όμως φτάσεις εκεί, συναντάς τη μαγεία της συνεργασίας μεανθρώπους που δουλεύουν ακούραστα και με πάθος κι ας ξέρουν ότι η μόνη πληρωμήτους μπορεί να είναι μια μπυρίτσα μετά το γύρισμα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποιατα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ Δράμας κι αισθάνομαι μεγάλη τιμήπου η ταινία μου έχει επιλεγεί σε αυτόν τον ιστορικό θεσμό για την ταινία μικρούμήκους στην Ελλάδα.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Thin Green Line Poster 607