Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Open Up» της Κάτια Κορνίλοβα

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Open Up» της Κάτια Κορνίλοβα

Η ταινία

Ενα εσωστρεφές νεαρό κορίτσι από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τις επώδυνες αναμνήσεις της, δραπετεύει σε ένα ελληνικό νησί. Εκεί, προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά της σχεδιάζοντας ό,τι υπάρχει μέσα της, απομονώνοντας τον εαυτό της από τον υπόλοιπο κόσμο που προκαλεί τη θλίψη και τον πόνο της. Μια μέρα, μια συνάντηση με έναν ντόπιο γοητευτικό άνδρα της δίνει την ελπίδα να ξεφύγει από την οδυνηρή ύπαρξή της. Ο αυθορμητισμός και η γοητεία του την κάνουν να τον εμπιστευτεί. Εκείνη, του θυμίζει την πρώτη του αγάπη, την οποία έχασε κάποτε. Αλλά όταν μένει μόνος του μαζί της, και χωρίς να το περιμένει, μετατρέπεται σε θηρίο που μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα βάσανα και πόνο. Και μόνο μετά την αποδοχή αυτού του πόνου, θα μπορέσει να απελευθερωθεί από το καταστρεπτικό παρελθόν και να ερωτευτεί ξανά, γιατί χωρίς πόνο δεν υπάρχει αγάπη...

Open Up 607

Η σκηνοθέτης

Επί του παρόντος με έδρα την Αθήνα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μόσχα της Ρωσίας. Από την ηλικία των 13 ετών επισκεπτόταν τακτικά την Ελλάδα. Αποφοίτησε από τη Ρωσική Ακαδημία Θεάτρου, στον τομέα της παραγωγής. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε στην AMEDIA, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ταινιών στη Ρωσία, ως casting director. Μερικά χρόνια αργότερα, έφυγε από την εταιρεία και άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη casting director για ταινίες, διαφημίσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Από το 2007 διευθύνει το πρακτορείο One in a Million Talent και προωθεί νέους ελπιδοφόρους ηθοποιούς. Το αστέρι του πρακτορείου είναι ο Αλέξανδρος Πετρόφ, ο πιο δημοφιλής και περιζήτητος νεαρός Ρώσος ηθοποιός σήμερα.

Στις αρχές του 2017, αρκετά απροσδόκητα για τον εαυτό της, έγραψε το σενάριο μιας μικρού μήκους ταινίας στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Τον Μάιο του 2017, στην Πάρο, η ταινία «Open Up» γυρίστηκε με δικά της κεφάλαια. Η ταινία συμμετείχε στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Koroche», στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, και θα έχει την ευρωπαϊκή της πρωτιά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας 2018.

Open Up 607

Open Up 607

4 ερωτήσεις για το «Open Up»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Αρχισα τα γυρίσματα της ταινίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σεναρίου. Ημουν πολύ ενθουσιασμένη με την ιστορία όταν ήρθε στο μυαλό μου και πραγματικά δεν μπορούσα να περιμένω να ξεκινήσω. Ετσι αποφάσισα να ξεκινήσω τα γυρίσματα αμέσως. Αυτή η ιστορία γεννήθηκε στο κεφάλι μου εντελώς απρόσμενα. Φαντάστηκα μια γυναίκα που πάσχει από ανούσια «αγάπη», που απλά της αρέσει να υποφέρει, αν και δεν το παραδέχεται. Περιμένει εκείνον τον άνθρωπο που θα την βγάλει από αυτήν την κόλαση, που θα ανακαλύψει και θα ξυπνήσει όλα τα όμορφα πράγματα που βρίσκονται μέσα της, που τώρα φοβάται να ανοίξει. Εναν άνθρωπο δυναμικό και σίγουρα πιο δυναμικό από αυτήν. Αυτοί οι άνδρες είναι δύσκολο να βρεθούν σήμερα. Αλλά θέλω πραγματικά οι άνδρες να είναι δυναμικοί και να ξέρουν πώς να αγωνιστούν για την αγάπη. Το μήνυμά μου προς τους ανθρώπους δεν είναι να φοβάσαι τη θυσία στο όνομα της Αγάπης. Εύχομαι οι άνθρωποι να μπορούν να εξαπλώσουν την αγάπη τους και να θεραπεύσουν τις καρδιές των άλλων.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια δραματική ιστορία για την αγάπη και τη θυσία στο όνομα της αγάπης. Η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να ξεφύγει από τον πόνο, τον οποίο προκαλεί στον εαυτό της, σε ένα όμορφο μέρος όπου της φαίνεται ότι μπορεί να την κάνει ευτυχισμένη. Αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, προσπαθεί να προστατευθεί από καθετί που μπορεί να της προκαλέσει πόνο. Στην πραγματικότητα, όμως, αναζητά αγάπη, αλλά φοβάται να το παραδεχτεί ακόμη και στον εαυτό της. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η αγάπη την βρίσκει και την αναγκάζει να περάσει από ακόμη μεγαλύτερες ταλαιπωρίες που θα την κάνουν να ανοίξει τις επιθυμίες της και να απελευθερώσει τους φόβους και τον πόνο της.

Open Up 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Γύρισα την ταινία με δικά μου χρήματα, χωρίς να ασχοληθώ με οργανισμούς ή χορηγούς. Τα περισσότερα από τα μέλη του συνεργείου είναι φίλοι μου, ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Μόσχα, εμπνευσμένοι από την ιδέα και κινηματογραφώντας στο ελληνικό νησί, συμφώνησαν να με βοηθήσουν αφιλοκερδώς. Το νησί της Πάρου μας καλωσόρισε σε ένα πολύ φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον, όπου όλοι μας βοήθησαν. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε γυρίσματα οπουδήποτε, εντελώς δωρεάν, μας φιλοξένησαν σε ένα boutique ξενοδοχείο για ελάχιστα χρήματα, μας δόθηκε ένα minivan. Λάβαμε μεγάλη βοήθεια από τον Δημήτρη Καтρανίδη (DK Productions), ο οποίος μας πρότεινε ντόπιους επαγγελματίες για να συνεργαστούμε και μας έκανε μια τεράστια έκπτωση για την ενοικίαση εξοπλισμού, και την ημέρα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, φόρτωσε ο ίδιος όλο τον εξοπλισμό στο αεροπλάνο, καθώς υπήρχε απεργία στα καράβια και γι’ αυτό ο εξοπλισμός δεν μπορούσε να φτάσει εγκαίρως. Ετσι η επιπλέον χρέωση για αποσκευές ήταν ακόμη υψηλότερη από το συνολικό κόστος ενοικίασης. Εκανα μόνη μου και post production, όπου συμμετείχαν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ελληνες. Στην Ελλάδα, οι εξειδικευμένοι στον κινηματογράφο είναι λίγοι και γι’ αυτό ήταν δύσκολο για μένα να βρω ανθρώπους που θα συμφωνούσαν να δουλέψουν με λίγα χρήματα. Ως εκ τούτου, το post production μου πήρε πολύ χρόνο - σχεδόν εννιά μήνες. Είμαι βέβαιη ότι δεν θα κάνω την επόμενη ταινία μου χωρίς παραγωγό, ήταν αφόρητα δύσκολο για μένα να κάνω τα πάντα μόνη μου: να γράφω και να σκηνοθετώ, να δουλεύω με ηθοποιούς, να οργανώνω γυρίσματα και την παραγωγή. Και θα ήθελα να πάρω τουλάχιστον την ελάχιστη υποστήριξη δημόσιων κονδυλίων, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τότε η ταινία ίσως έχει την ευκαιρία να γίνει αντιληπτή πιο σοβαρά από τους χορηγούς, τα φεστιβάλ και τους θεατές.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι το πρώτο μου κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και είναι μεγάλη μου τιμή που έγινα αποδεκτή στον διαγωνισμό. Ονειρεύτηκα να έρθω εδώ. Οι άνθρωποι λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για έναν αρχάριο σκηνοθέτη να ξεκινήσει μια καριέρα στην κινηματογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα και να γνωρίσει άλλους κινηματογραφιστές.


Info

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή: Katia Kornilova / Ηθοποιοί: Nadia Igoshina, Οδυσσέας Κοντόπουλος, Natalia Zemtsova / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Dima Tskhay / Μοντάζ: Dima Tskhay, Θεόφιλος Γεροντόπουλος, Artem Sokolovsky / Οργάνωση παραγωγής: Elena Siniugina / Μουσική: Vladimir Osinsky / Soundtrack: Ocean Jet, STAN / Σχεδιασμός Ηχου: Αναστάσιος Κάτσαρης

Open Up 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Open Up 607