Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Grief» της Αλεξάνδρας Ματθαίου

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Grief» της Αλεξάνδρας Ματθαίου

Η ταινία

Μια μητέρα με την κόρη της, βρίσκονται σ’ένα ταξίδι στη Σικελία, αναζητώντας μια τοποθεσία για να σκορπίσουν την τέφρα του αγαπημένου τους συζύγου/πατέρα. Καθώς η μέρα προχωράει, οι δύο γυναίκες δεν καλούνται μόνο να διαχειριστούν την απώλεια, αλλά και να αντέξουν η μια την άλλη.

Η σκηνοθέτης

Η Αλεξάνδρα Ματθαίου γεννήθηκε το 1986. Σπούδασε Νομική στο King's College London (University of London) στο οποίο ολοκλήρωσε και τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Χρηματοοικονομικό Δίκαιο. To 2009, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στον Κινηματογράφο στο UCL. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους καθώς κι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Εργάστηκε για χρόνια στο Λονδίνο ως Script Reader και πιο πρόσφατα, ως Programming Coordinator στο τηλεοπτικό δίκτυο The Discovery Channel. Στο φετινό 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, συμμετείχε στο τμήμα του Talents Sarajevo. Αυτή την περίοδο, γράφει την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

grief drama 607

4 ερωτήσεις για τo «Grief»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η αφορμή που γέννησε την ταινία, δόθηκε από ένα residency μερικών εβδομάδων στην Σικελία και περιελάμβανε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 12 ώρες και σε φιλμ, πράγμα που έκανε την διαδικασία ακόμα πιο χρονοβόρα και περίπλοκη. Με αυτά τα δεδομένα, θέλησα να διηγηθώ μια πολύ απλή ιστορία που εξελίσσεται στην διάρκεια μιας ημέρας και πραγματεύεται δύο θέματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με απασχολούν αρκετά. Το ένα είναι η έννοια του πένθους και πώς αυτό βιώνεται από αυτούς που μένουν πίσω, και το δεύτερο είναι οι λεπτές ισορροπίες και το περίπλοκο σχήμα στη σχέση μητέρας-κόρης.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Θα έλεγα πως είναι μια σύντομη παρατήρηση της ανθρώπινης αδυναμίας.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Προσδοκώ να έχω απάντηση σε αυτό όταν και όποτε γίνει η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία, την οποία γράφω με στόχο να γυριστεί στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Είναι μεγάλη η χαρά μου που η ταινία είναι στο Φεστιβάλ Δράμας. Βρέθηκα για πρώτη φορά στη Δράμα την περασμένη χρονιά, όχι με ταινία αλλά ως συμμετέχουσα στο Pitching Lab. Ήταν μια τρομερά ευχάριστη εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωριστώ με κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό - με πολλούς από αυτούς μας δένει πια μια φιλία που πρωτοξεκίνησε στο Φεστιβάλ. Για όλους αυτούς τους λόγους, ανυπομονώ να βρεθώ εκεί και φέτος.

Info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Αλεξάνδρα Ματθαίου / Ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Κίκα Γεωργίου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Nico Biarese / Μοντάζ: Ζωή Αλεξάνδρου / Ηχοληψία και σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Κυριακούλλης/ Παραγωγή: Αλεξάνδρα Ματθαίου, Master&Slave Films, Factory Film / Associazione Terre di Cinema.

grief drama 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

grief drama poster 607